SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'de yabancı öğrenciler: Gitmek de çözüm değil kalmak da

Üniversitelerde eğitimin önce uzaktan, sonra hibrite dönmesi yabancı öğrencileri de etkiledi. Ülkeleri yakın olanlar ülkelerine döndü. Kalanlar ise hibrit eğitim başlasa bile dersleri online takip etmekte zorlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2023 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2023 13:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Türkiye'de yabancı öğrenciler: Gitmek de çözüm değil kalmak da

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

6 Şubat depremlerinden sonra üniversite eğitiminde alınan kararlar yabancı öğrencileri de etkiledi. Çoğu yabancı öğrencinin tercihi ülkesine dönmek oldu. Türkçe eğitiminde yüz yüze derslerinin devam ettiği veya uzak ülkeden gelen öğrenciler Türkiye’de kalmayı tercih etti. Hibrit eğitime geçilmiş olsa bile online devam eden dersler nedeniyle yabancı öğrenciler, konuları anlamakta güçlük çekiyor.

Türkiye’de 2021-2022 yılı kayıtlarına göre, yükseköğretim kurumlarında lisans, yüksek lisans veya doktora programlarında 260 bin 289 yabancı öğrenci bulunuyor. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından önce uzaktan eğitime geçilmiş, bir buçuk ay sonra kamuoyunun tepkisi nedeniyle hibrit eğitime geçilmişti. YÖK’ün verdiği kararlardan Türkiye’de üniversite okuyan yabancı öğrenciler de etkilendi. Bursa Teknik Üniversitesi’nde Elektrik Elektronik Mühendisliği okuyan Jess Razafimanovolily, onlardan biri.

Bursa Teknik Üniversitesi’nde Elektrik Elektronik Mühendisliği okuyan Jess Razafimanovolily

‘ÜNİVERSİTEDE EĞİTİM HEM VAR HEM YOK GİBİ’

Madagaskar’dan arkadaşlarının tavsiyesiyle üniversiteyi Türkiye’de okumayı tercih eden Razafimanovolily, üniversitelerde uzaktan eğitime geçildiğinde ülkesine dönmedi. Yurtlar boşaltılınca başka yurda taşınmak zorunda kaldı. Katılmak isteyen öğrenciler için yüz yüze eğitim başlamış olsa da Razafimanovolily, birçok arkadaşının şehir dışına gittiğini, öğrencilerin kentte olsalar bile yüz yüze eğitim yerine dersleri online takip ettiklerini söyledi. Kendisi de arkadaşları gibi derslerini online takip ettiğini şöyle anlattı: “Üniversitedeki hocalar öğrenci olmadığı için online olsun diyorlar. İlk defa uzaktan eğitim alıyorum. Panik oldum nasıl olacak diye. Uzaktan eğitim kötü ve zor. Üniversitede eğitim hem var hem yok gibi.”

‘LABORATUVAR DERSLERİNİ ZOR ANLIYORUZ’

Mühendislikte yüz yüze eğitimin başlamasını istediğini söyleyen Razafimanovolily, Türkçe anlatılan dersleri ekrandan anlamanın zor olduğunu, şu sözlerle aktardı:

“Mühendislikte laboratuvar derslerinde hoca ekrandan anlatıyor, zor anlıyoruz. Sınıfta olsaydım arkadaşlarıma anlamadıklarımı sorabilirdim. Hoca, deney yapıyor, ‘şimdi anlatıyorum, yüz yüze gelince yine anlatacağım’ diyor. Anlatıyorlar ama anlaşılmıyor. Makineyi anlatıyor ama makineyi görmüyoruz, anlaşılmıyor.”

Razafimanovolily, üniversite eğitiminde verilen anlık kararların Türkiye’de kalmasına sebep olduğunu belirtti. Türkiye’de kalmasının bir diğer sebebini Türkçesini geliştirmek için olduğunu söyleyen Razafimanovolily, “Tatil olsaydı gidebilirdim ama eğitim devam ediyor. Ülkeme dönmek iyi bir fikir değil. Çok uzak. Ne zaman yüz yüze eğitimin başlayacağını da bilmiyoruz. Gitmek çok riskli. Kosova’dan gelenler hemen geri dönebilirler ama biz 20 saatte geliyoruz” diye konuştu.

YABANCI ÖĞRENCİLER, YURTLARI, EVLERİ BOŞALTARAK GİTTİ

Eskişehir’de yabancı öğrencilere tercümanlık yapan ismini vermek istemeyen kişi, depremden sonra online eğitime geçilmesi nedeniyle az sayıda yabancı öğrencinin kaldığını söyledi. Çoğunlukla Kazakistan, Rusya, Ukrayna, Özbekistan’dan gelen öğrenciler, ülkelerine dönmeye tercih ettiler. Yurtlarda kalanlar, yurtlar kapanınca gitti. Evlerde kalanlar, maddi durumlarından dolayı evlerini boşaltarak ülkelerine döndüler. Hibrit eğitime dönülmesiyle öğrenciler, ülkelerinde online derslere katılmayı tercih etti. Türkçe eğitim alan yabancı öğrenciler ise, eğitim yüz yüze olduğu için kaldı. Finaller yüz yüze yapılırsa ülkelerinden dersleri online takip eden yabancı öğrenciler, geri dönmek zorunda kalacaklar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.