SON DAKİKA
Hava Durumu

Tayan, Bursa'daki lise krizini sordu

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na sunulan, genel liselerin meslek, ticaret ve imam hatip liselerine dönüştürülmesi teklifinin kamuoyunda rahatsızlık yarattığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2013 10:27
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2013 10:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Tayan, Bursa'daki lise krizini sordu

Bu hafta sonu yapılacak Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) Anadolu liselerine kayıt için yeterli puanı alamayacak öğrencilerin, sadece bu okullara ya da özel liselere kayıt zorunluluğu ile karşı karşıya kalacağını belirten Tayan, konuyu TBMM'ye taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya soru önergesi verdi.

4+4+4 diye adlandırılan eğitim sistemi çerçevesinde tüm ilköğretim okullarının ilkokul ve ortaokula dönüştürülmesinin ardından genel liselerin tümüne yakınının Anadolu veya meslek lisesine dönüştürülmesi teklifinin önemli sıkıntılar yaratacağını dile getiren Turhan Tayan, kentte yeteri kadar ilkokul, ortaokul ve lise binası yokken, "topluma dayatılan" yeni eğitim sisteminin alt yapısının da olmadığına dikkat çekti.

Tayan, "Derslik ve öğretmen açığı büyüktür. Okullar arasında eğitim kalitesi açısından büyük farklar vardır. Bu şartlarda Seviye Belirleme Sınavı'nda ortaya çıkacak sonuçlar adil olmayacaktır. Yeterli puan alamayan öğrenciler meslek lisesine, ticaret lisesine veya imam hatip lisesine gitmek mecburiyetinde kalacaklardır. Bu bir zorlamadır, dayatmadır ve yönlendirmedir. Üniversite eğitimi almak, akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilerin önü kapatılmaktadır. Çevre illerde 370 puan alan bir öğrenci Anadolu lisesini kazanırken Bursa'da 400 puan alabilen bir öğrenci ancak taşra ilçelerinde öğrenim görebilecektir veya öğrenciler özel liselere gitmek zorunda kalacaktır. Ailelerin ağır ve zor geçim şartlarında özel liselerde çocuk okutmak zorunda kalmasının imkansızlığı açıktır" dedi.

'KAYIT YAPACAK GENEL LİSE KALMAYACAK'

Daha önce Anadolu lisesini kazanamayan öğrencilerin düz-genel liselere kayıtlarını yaptırabildiğini hatırlatan Tayan, Bursa merkezindeki yeni planlama ve yapılanma ile öğrencilerin meslek ve imam hatip liseleri dışında kayıt yaptırabilecekleri sadece 2-3 genel lise olduğunu söyledi. Tayan, Bakan Avcı'ya şu soruları yöneltti:

"Bursa'daki derslik açığı ne kadardır? Bursa'daki öğretmen açığı ne kadardır? Bakanlığınıza önerilen yeni yapılanma, planlama veya adına dönüşüm denen program yeterli araştırmayı içeriyor mu? Bilimsel, gerçekçi bir rapor var mıdır? Seviye Belirleme Sınavında başarılı olamayan öğrenci niçin Ticaret Lisesine veya İmam Hatip Lisesine gitsin? Eğitim kalitesindeki eşitsizliğin ortaya koyduğu başarı farkını nasıl gidereceksiniz? Bu uygulama yoksulluk çeken aileleri özel okullara yönlendirmek değil midir? İl Milli Eğitim Müdürlüğü önerisini kayıtlar başlamadan durdurmayı düşünüyor musunuz?"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.