SON DAKİKA
Hava Durumu

Sendikalaşan öğretmenler de tehditle karşılaşıyor

Özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler, yıllardır karşılaştıkları sorunlarla mücadele etmek için sendika kurdu. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Bursa Temsilcisi Sefa Dağcı, sendikal faaliyetlerde kurum sahipleri tarafından tehdit edildiklerini söyledi. Dağcı, kurum sahiplerinin hem öğretmenleri hak gaspına hem de devleti zarara uğrattığını da dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2022 10:48
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2022 11:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sendikalaşan öğretmenler de tehditle karşılaşıyor

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, merkezi İstanbul’da olmak üzere yaklaşık 2 yıldır süren çalışmalar sonucunda 4 Şubat 2022’de yapılan Genel Kurul ile resmen kurulmuş oldu. Şu anda yaklaşık 60 ilde faaliyet gösteren sendika, her geçen gün yeni üyelerle tanışıyor.

Asgari ücretin 4 bin liranın üzerine çıkmasıyla çoğu özel kurumlarda çalışan öğretmenlerin maaşları da asgari ücrete eşitlendi. Özel kurumlarda eğitim üzerine çalışan emekçilerin çalışma saatleri, iş yükünün ağırlığı, hak kaybı gibi var olan problemlerinin yanına bir de hayat pahalılığı eklendi. Sektördeki sorunları ve sendikanın bu sorunlar arasından nasıl doğduğunu Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Bursa Temsilcisi Sefa Dağcı ile konuştuk.

Sendikanın kuruluş amacını ve sürecini anlatır mısınız?

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, aslında bir zorunluluk üzerine kurulmuştur. Kamuda çokça eğitim sendikası vardı fakat özel sektör için maalesef bir etkisi olmuyordu. 4 Şubat 2022 tarihinde genel kurulu yaparak tamamen işlevsel hale geldi.

Sendikaya hangi alanlarda çalışan öğretmenler üye olabilir?

Her geçen gün hızla büyüyen genç, dinamik bir öğretmen sendikasıdır. Öğretmen sendikasına anaokulu, kreş, rehabilitasyon, kurs, kolej, dershane, özel üniversite dahil tüm özel sektör öğretmenleri üye olabilir.

Bursa’da özel kurumların durumu nasıl?

Özellikle Bursa sendikanın çok aktif ve yoğun olduğu illerin başında geliyor. Bursa'da özel kurumlarda çok fazla sorun vardır. Valilik kararının olduğu kar tatilinde ısrarla ders yapmaya devam eden kurumları aradığımızda biz de tehditle karşılaştık. Bu kurumlar kanunsuz işlere o kadar alışmışlar ki kanunlar hatırlatılınca tehditte başlıyorlar. Bursa'da o görkemli binaları, ışıltılı tabelaları olan okulların içinde maalesef tam bir sömürü düzeni vardır. Öğretmen emeği hiçe sayılmaktadır. Mesela özel öğretim yönetmeliğinde haftalık 20+20 saat ders yazmasına rağmen çoğu kurum haftada 50-60 saat ders yüklüyor öğretmenlere. İş Kanunu’na göre haftalık 45 saat olması gereken yasal çalışma süresi ki bu son Yargıtay kararına göre öğretmen için 40 saat olduğu ifade ediliyor. Çoğu kurum haftalık 60 saat ya da üstü şeklinde çalışma saati ile resmen insanlık dışı uygulama yapmaktadır.

Bursa’da sendikanın yapmış olduğu faaliyetler nelerdir?

Bursa'da ara tatil, kar tatili, çalışma saatine uymayan kurumlar sendikamız hepsinde gerekli yerlere şikâyet yapmıştır. Çünkü İlçe Milli Eğitim ve İl Milli Eğitim tarafında da ciddi kontrol eksikleri olduğunu düşünüyoruz. Mesela bize üyelerimizden gelen birkaç ihbarda şuna şahit olduk. Biz okulu, dershaneyi şikâyet etmişiz. İlçe Milli Eğitim, kuruma müfettiş gönderiyor ama hiçbir yaptırım olmuyor. Müfettiş, kurum sahibi ile dışarı kol kola çıkıyor. Böyle bir şey kabul edilemez. Sendikamız tüm bu sürecin takipçisi olacaktır.

Kurum sahiplerinin sendikaya tepkileri nasıl?

Kurum sahipleri en ufak bir şikâyette bize telefonda siyasi bağlantı ya da Milli Eğitim Müdürlüklerindeki bağlantılarından söz ediyor. Açık açık tehdit eden kurumlar oluyor. İşin ilginç yani gelen ihbarlar doğrultusunda çoğu zincir okul, kurum sigortasız işçi çalıştırma, mesai ücreti ödememe, maaşın asgari ücretten yüksek olmasına rağmen sigortanın asgari ücretten yatması gibi kamu zararına sebep olacak suçlar işliyor. Resmen devlet zarara uğratılıyor. Pandemi döneminde kısa çalışma ödeneğinden faydalanıp öğretmeni tam zamanlı çalıştıran onlarca okul var. Bu resmen soygun Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ve devletin çok büyük maddi kayba uğramasına neden oluyorlar.

Bu sene asgari ücretin açıklanmasıyla özel kurumlarda çalışan öğretmenlerin maaşı ya altında kaldı ya da asgari ücrete eşitlendi. Bu konudaki gözlemleriniz nedir?

Asgari ücrete zam geldiğinde öğretmeni çağırıp ‘Hocam biz size asgari ücret yatıralım bankaya ama anlaştığımız ücret altında olduğu için siz üstünü elden verin bize’ diyen açgözlü patronlar var. Bursa'da bu konuda ciddi çalışmalar yaptık ve bu kurumların takipçisi olacağımızı söyledim ve geri adım atmalarını sağladık.

Özellikle bu aylarda okullarda sözleşmeler konuşuluyor? Öğretmenler ne zaman sözleşme imzalamalı ve nelere dikkat etmeliler?

Sendikamız kanuna da aykırı olan 10 aylık sözleşmeye kesinlikle karşı. Böyle bir sömürü düzeni olamaz. Bu öğretmenler nasıl geçinecek 2 ay boyunca? Böyle bir zulüm olur mu? Görüşmeye gittiğim bir kurum ‘Hocam Bursa'da 12 aylık sözleşme yapan kurum neredeyse yok’ dedi. Yani resmen hukuksuz ve kanunsuz olan bir durumu normal gibi yansıtıyor. Bu gücü kimden alıyorlar merak konusu. Tüm öğretmenlerimiz sözleşme şartları için bize direk ulaşabilir dilediği zaman. Türkiye genelinde çok sayıda avukatlarımız, öğretmenlerimiz, üyelerimiz ile daima beraber mücadele edeceğiz.

Öğretmenlere söylemek istediğiniz bir sözünüz var mı?

Artık hiçbir öğretmen yalnız değil. Tüm öğretmenlerimizi sendikamıza bekliyoruz. Biz birlikte güçlüyüz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.