SON DAKİKA
Hava Durumu

'Öğretmenlik Meslek Kanunu, sorunlara çözüm üretmiyor'

Eğitim İş Bursa Şubesi'nin Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerine yaptığı araştırmada, araştırmaya katılan 8610 öğretmenden yüzde 98,2'si kanunun mesleki sorunlara çözüm üretmediğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2022 22:49
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2022 22:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Öğretmenlik Meslek Kanunu, sorunlara çözüm üretmiyor'

Eğitim İş Bursa Şube Yönetim Kurulu, 3 Şubat 2022'de Meclis'te kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin Öğretmen Tutum Araştırması raporunu hazırladı. 

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlerin kazanılmış haklarının ellerinden alındığının belirtildiği raporda, bu kanun ile getirilen kariyer basamakları bir miktar ücret artışına neden olsa bile öğretmenlik mesleğinin yetki ve sorumlulukları ile yapılacak işin niteliğinde bir değişiklik sağlamayacağı vurgulandı. Raporda, "Öğretmenler kendilerine verilen uzman ve başöğretmenlik unvanlarından sonra da aynı işi yapaya devam edecek, unvanların eğitim sistemine ve okula somut hiçbir katkısı olmayacaktır." denildi. 

Öğretmenlerin itiraz ettiği noktanın sınav değil hiçbir işlevi olmayan kariyer basamakları olduğunun ifade edildiği raporda, şunlar kaydedildi:

"Türk Milli Eğitim Sisteminde yaratacağı sakıncalara rağmen yükselen itirazları görmezden gelen iktidar çevreleri ÖMK’yı ve yaratacağı sakıncaları gizlemek için öğretmenler üzerinden toptancı bir yaklaşım açıklayarak öğretmenleri de ÖMK’nın suç ortağı haline getirmektedir. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yaratacağı sorunların çözüm yeri TBMM olmalıyken 5 Ekim 2022’de bu hususta verilen bir araştırma önergesi hakkında AKP Grubu adına konuşma yapan Konya Milletvekili Orhan Erdem öğretmenlerin yüzde 95’inin düzenlemeden memnun olduğunu bir kez daha ifade etmiştir. Tüm bu tartışmaların çerçevesinde öğretmenler adına peşin hükümler koyan, onların yerine görüş açıklayan siyasiler yerine öğretmenlerin kendi taleplerini kendilerinin ortaya koymasının durumun gerçekliğini ortaya koymasına katkı sağlayacağını düşünmekteyiz."

Araştırmanın amacının öğretmenlerin kariyer basamakları sistemine bakışını ve sınava başvuru yapan öğretmenlerin başvuru gerekçelerini incelemek olduğu belirtildi. 

8610 öğretmenden çevrimiçi form ile toplanan görüşlerde ortaya çıkan sonuç öğretmenlerin Meslek Kanunu ve beraberinde gelen Kariyer Basamakları sistemine bakış açılarını ortaya koyuyor. Öğretmenlerin yüzde 97’si Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu ifade eden araştırmada ulaşılan sonuçlar şöyle:

-Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 98,2’si Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun mesleki sorunlarına çözüm üretmediğini, yüzde 1,8’i ise mesleki sorunlarına çözüm ürettiğini ifade etti.

-Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 83,5’i Kariyer Basamakları Sınavına başvurmayı düşündüğünü, yüzde 16,5’i de başvuru yapmayı düşünmediğini bildirdi.

-Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 97,4ü Kariyer Basamakları Sınavına başvurma nedeni sorusuna ekonomik ihtiyaçlarımdan dolayı yanıtını verirken yüzde 2,6’sı ise getirdiği unvan için olduğunu belirtti. 

-Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 96,8’i ekonomik getirisi olmasa sınava başvuru yapmayacağını, yüzde 3,2’si ise yapacağını belirtti.

-Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 98,1’i kariyer basamaklarının mesleğine katkısının olacağını düşünmediğini, yüzde 1,9’unun ise katkısının olacağını düşündüğünü bildirdi.

-Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 93,2’si kariyer sistminin çalışma barışını bozacağını düşündüğünü, yüzde 6,8’i ise kariyer sisteminin çalışma barışını bozacağını düşünmediğini belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.