SON DAKİKA
Hava Durumu

Eğitimcilerden okul önünde protesto: Asıl hedef karma eğitim

Bursa'nın Osmangazi ilçesi Mithatpaşa Ortaokulu'nda kız ve erkek öğrencilerin ayrı sıralarda oturtulması için öğretmenlere yazı gönderilmesini eğitim sendikaları okul önünde protesto etti.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2022 21:00
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2022 21:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Eğitimcilerden okul önünde protesto: Asıl hedef karma eğitim

Bursa'nın Osmangazi ilçesi Mithatpaşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın, kız ve erkek öğrencilerin ayrı sıralarda oturtulması için öğretmenlere yazı gönderdi. Belgenin sosyal medyada paylaşılmasının üzerine tepkiler yükseldi. Eğitim Sen ve Eğitim İş sendikaları, okul önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. 

Okul önünde bir açıklama yapan Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, "ilk duyulduğunda kulağa münferit bir hadise gibi gelen bu olay, bütünün geldiği durum hakkında önemli bir göstergedir. Haddini, kanunu ve aklın sınırlarını aşarak haremlik- selamlık bir okul düşü kuran bu müdür, eğitimi daha da gericileştirmek için gün be gün gayret eden Millî Eğitim Bakanlığı’nın bir yansımasıdır." diye konuştu. 

Öğretmenlere gönderilen yazının “okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılmasını” esas kılan Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. Maddesi’ne aykırı olduğunu anımsatan Toy, şöyle devam etti:

"Bu olay, zaman ve durum mefhumundan yoksun şahısların müdür yapıldığını da bir kez daha göstermiştir. Zira müdürün düşünü kurduğu Suudi Arabistan modeli haremlik- selamlık sınıflar için bu ülke 100 yıl ve bir Cumhuriyet kadar ileridedir. Öte yandan bu olay, tepeden inme şekilde liyakatsizce getirilen yöneticilerin öğretmene olan üstten bakışını göstermesi nedeniyle de ibretliktir. Sınıf düzeni öğretmenin sorumluluğundadır. Sınıfta Cumhurbaşkanı bile öğretmenden sonra gelir diyecek kadar eğitim emekçisini yücelten bir liderin kurduğu bu Cumhuriyet, öğretmenlerin sınıf düzenine ilişkin kanuna aykırı talimatlar aldığı bir ülkeye dönüştürülemez. Başöğretmen Atatürk’ün eğitim neferleri olarak buna izin vermeyiz!"

"LAİK EĞİTİME MEYDAN OKUMAK ANLAMINA GELİR"

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, Eğitim Sen Bursa il yöneticileri, Cumhuriyet Başsavcılığına konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, okul önünde bir konuşma yaptı. Karma eğitim karşıtlığının sık sık gündeme getirilen bir konu olduğuna değinen Kurul, "Bu çağ dışı zihniyetin kız ve erkek öğrencileri ayrı sıralarda, ayrı sınıflarda, daha sonra ayrı ayrı okullarda okutulması fikrinin somut bir yansıması olduğu açıktır. Eğitim biliminin en temel ilkeleri ile çelişen böylesine çarpık ve hastalıklı bir yaklaşımın laik eğitime meydan okumak anlamına geldiği açıktır." dedi.

Asıl hedefin karma eğitim olduğunu dile getiren Kurul, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kız ve erkek çocuklarının ayrı sıralarda ve sınıflarda, hatta ayrı okullarda eğitim görmesi gerektiğini savunanlar, okulların çocukların sağlıklı gelişimi açısından aynı zamanda önemli sosyalleşme mekânları olduğu gerçeğini yok saymaktadır. Laik eğitimin önemli göstergelerinden biri de ‘karma eğitim’dir. Karma eğitimle öğretim, kız-erkek öğrencilerin aynı ortamda öğretim görmesiyle birlikte sağlıklı oluşabilmekte, kadın erkek eşitliğini yaşama geçirmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu şekilde daha dengeli kişilikler oluşmakta, farklı cinslerin birbirine ve farklılıklarına saygı göstermesi eğitim süreci içinde öğretilebilmektedir."

Tepkiler üzerine okuldaki öğretmenlere gönderdiği yazıda, kız öğrencilerle erkek öğlencilerin birlikte oturmaması talimatı veren Osmangazi Mithatpaşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın görevinden uzaklaştırıldı.

MİTHATPAŞA ORT. MÜDÜRÜNÜN YAPTIĞI OLUMSUZ SÖYLEM ÜZERİNE OKULUN ÖNÜNDE SAAT 12.30 DA GENEL BŞK. NEJLA KURUL'UN KATILIMIYLA BASIN AÇIKLAMASI YAPTIK. pic.twitter.com/bXHPiodbQV

— BURSA EĞİTİM-SEN (@bursaegitimsen) March 23, 2022
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.