SON DAKİKA
Hava Durumu

Eğitim Sen Bursa: 'Uzman', 'başöğretmen' ayrımı kayıt parası talebini artırır

Eğitim Sen Bursa Şubesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu'na tepki göstermek için İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklamada bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2023 19:15
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2023 19:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Eğitim Sen Bursa: 'Uzman', 'başöğretmen' ayrımı kayıt parası talebini artırır

Eğitim Sen Bursa Şubesi, 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ilk yarısının tamamlanmasıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamada, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşulları, ücret talebi vardı.

Basın açıklamasını okuyan Derviş Erdem, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle “eşit işe eşit ücret” ilkesinin fiilen ortadan kaldırıldığını söyledi. Erdem, "Kariyer Basamakları Sınavı sonrasında “başöğretmen” ve “uzman öğretmen” unvanı alan öğretmenler aynı derece ve kademede görev yapan öğretmenlerden daha yüksek maaş alacaktır. ÖMK sonrasında bir okulda aynı derse girip, tamamen aynı müfredatı işleyen ve 25 yıllık kıdemi olan üç öğretmenden kariyer basamakları sınavına girmeyen normal bir öğretmenin 14 bin 480 TL, “uzman öğretmen”in 16 bin 930 TL, “başöğretmen”in 19 bin 385 TL maaş alması haksız ve adaletsiz bir uygulamadır. Aynı işi yapan öğretmenler arasında sadece derece ve kademeden kaynaklı maaş farklılığı olabilir. Bu kadar yüksek maaş farklılığının olduğu bir eğitim sisteminde eşitlikten, adaletten ve nitelikli eğitimden bahsetmek mümkün değildir." ifadelerini kullandı. 

Önümüzdeki dönemde çocuğunun sınıfına uzman ya da başöğretmenin girmesini isteyen velilerle okul idaresi ve öğretmenler arasında sorunların yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Erdem, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu durum ayrıca çocuğunu “uzman” ya da “başöğretmen” sınıfına yazdırmak isteyen velilerden yüksek miktarlarda “kayıt parası” ya da “bağış” talep edilmesini kaçınılmaz olarak beraberinde getirecektir. Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve Kariyer Basamakları Sınavı (KBS) sonrasında aynı sınıfta, aynı konuyu anlatan bir öğretmenin sırf unvanı farklı olduğu için farklı maaş alması doğru değildir."

Erdem, Bursa'daki okullarda yaşanan sorunları şöyle aktardı:

"Hala okullarımızda yardımcı personel yok denecek kadar az, hala okullarımızda güvenlik görevlisi yok, hala okullarımızda açlık sınırının yarısında ücretle, ücretli öğretmenler çalıştırılıyor, hala yıkılan okullarımızın yerine yenileri yapılmadı, binası yıkılan okullar başka okul bünyesinde eğitim öğretime devam etmekte, hala okullarımızda sözde seçmeli dersler, okul idarecilerinin istekleri ve zorlamalarıyla seçilmekte, hala okullarımızda laboratuvar yok, hala okullarımızda sanat ve spor salonları yok, taşımalı okullardaki öğrencilere dalga geçer gibi verilen yemeklerle öğrencilerin doyması mümkün değil, okullarımızın bünyesindeki ana sınıflarının tabelası değiştirilip, ana okulu yapıldı, MEB şu kadar yeni ana okulu açtık diye duyurular yapıyor. Okullarımız çeşitli dini dernek ve vakıfların cirit attığı yerler haline gelmiş durumda, diğer taraftan bu çevrelerin baskısıyla yıllardır yaptığımız resim yarışmasına verilen onay iptal edilmiştir. Bütün bunlar yetmezmiş gibi; geçen hafta okullarda, kurs ve destek eğitimleri iptal edilerek, İHH Yardım Vakfının toplantıları yapıldı, öğretmen arkadaşlarımız bu toplantılara katılmaya zorlanmıştır. Temel gıdaya ulaşamayan öğrencilerimiz okullara beslenme getiremezken, kantinden yiyecek bir şeyler alamazken, MEB yaptığı protokollerle dernek ve vakıflara paralar aktarmaya devam etmektedir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.