SON DAKİKA
Hava Durumu

Eğitim İş raporladı: Öğrenciler yeterli beslenemiyor

Eğitim İş Bursa Şubesi'nin 'Öğrencilerde Sağlıklı Beslenme Düzeyi' araştırmasına göre gözlemlenen öğrencilerden yüzde 88,3'ü yeterli fiziksel / zihinsel gelişim düzeyinde değil.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2022 09:11
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2022 09:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Eğitim İş raporladı: Öğrenciler yeterli beslenemiyor

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim İş) Bursa Şubesi, 'Öğrencilerde Sağlıklı Beslenme Düzeyi' üzerine yaptığı araştırmanın raporunu kamuoyuyla paylaştı. 

Bursa'nın 17 ilçesinde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki resmi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler ile gerçekleştirilen araştırma, 2 bin 167 öğretmenin gözlem ve tespitlerine ve okul kantinlerinde günlük ciro, satılan ürün miktarı bilgilerine dayanıyor. 

Araştırmada ortaya çıkan sonuçlar, öğrencilerde sağlıklı beslenme konusuna hızlı çözümler üretilmesi, ülkenin sağlıklı bir geleceğe sahip olabilmesi için ne derece önemli olduğunun farkına varılması ve gerçekçi politikalar üretilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. 

Araştırmaya katılan öğretmenlerden yüzde 88,3’ü öğrencilerin yeterli fiziksel / zihinsel gelişim düzeyinde olmadığını, yüzde 11,7’si ise öğrencilerin yeterli fiziksel / zihinsel gelişim düzeyinde olduğunu belirtiyor. Öğretmenler, sorumlu oldukları öğrencilerin yüzde 31’inin evde kahvaltı yaptığını, yüzde 44’ünün okulda beslenme çantası ya da kantin yoluyla kahvaltı yaptığını, yüzde 25’inin ise herhangi bir yolla kahvaltı yapmadığını belirtiyor.

Öğretmenler, öğrencilerin beslenme çantası ya da kantin yoluyla aldıkları gıdaların yüzde 6,7’sinin besleyici gıdalar (süt, meyve, sebze vb.) olduğunu, yüzde 93,3’ünün de unlu mamuller (simit, poğaça, tost vb.) olduğunu belirtiyor. 

Bursa’da okul kantinlerinde satılan simit (ve diğer unlu mamuller) miktarı hesaplandığında 13 öğrenciye 1 simit düşüyor.

Eğitim İş Bursa Şubesi, araştırmanın sonucuna göre şu önerilerde bulunuyor:

-Ekonomik krizin ortaya çıkardığı hayat pahalılığı ile sağlıklı gıdaya erişemeyen öğrencilerin tespiti yapılmalıdır.

-Tam gün eğitim yapılan okullarda öğle yemeği, ikili eğitim yapılan okullarda ara öğün beslenme olanakları sağlanmalıdır. Bu yolla tüm öğrencilere ücretsiz yemek verilmelidir.

-Okul kantinlerinde kar etme amacıyla satılan sağlıksız ürünlerin satışı engellenmeli, sağlıklı ve ucuz gıdaların satılabilmesi için gereken mali destek sağlanmalı, kantinlerde oluşan yüksek kira, enerji gibi maliyet arttırıcı etmenler kontrol altına alınmalıdır.  

-Çocuklarda gelişim döneminde ihtiyaç duydukları süt ürünleri, protein, yeşil sebze, meyve, karbonhidrat gibi temel besin maddelerine ulaşabilmeleri için okullarda beslenme desteği sağlanmalıdır.

-Okul Sütü uygulaması yeniden başlatılmalıdır.

-Öğrencilerin fiziksel gelişimleri bilimsel yollarla takip altına alınmalı, tüm öğrencilere sağlık kuruluşları ile iş birliği yapılarak gelişim taraması yapılmalıdır.

-Öğrencilerin sağlıklı bedensel gelişimleri için okullarda spor olanakları sağlanmalı, spor salonu olmayan okullara spor alanları üretilmeli ve tüm okulların spor malzemesi ihtiyaçları karşılanmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.