SON DAKİKA
Hava Durumu

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Toy: Binlerce ailenin çıkmazı; ya imam hatip ya özel okul

LGS kapsamındaki yerleştirme sonuçlarını değerlendiren Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, "Sonuçlar, sırf AKP'nin imam hatip dayatmasına boyun eğmemek için binlerce ailenin yemeden içmeden kesip çocuğunu özel okula yolladığının da göstergesidir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2022 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2022 23:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Toy: Binlerce ailenin çıkmazı; ya imam hatip ya özel okul

Millî Eğitim Bakanlığı, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Eğitim İş Bursa Şuba Başkanı Yeliz Toy, 2022 LGS sonuçlarına dair değerlendirmede bulundu. 

2022 yılında 8. sınıftan mezun olan 1 milyon 236 bin 308 öğrencinin 1 milyon 31 bin 799’u merkezî sınava katıldı. 2022 LGS’de sekizinci sınıftan mezun olan 204 bin 509 öğrenci sınava girmedi. 

Toy'un LGS'ye dair verdiği rakam ve sonuçlar şöyle:

"LGS rakamlarının başlıca söylediği şey, gençlerimizin bu sınava ve adaletine güveni kalmadığıdır. Tercih yapan öğrencilerin sayısındaki düşüş de bunun sağlaması olmuştur. Tercih dönemi sonunda, merkezi sınava katılan 396 bin 595 öğrenci tercih yapmış ve 188 bin 875 (.31) öğrenci tercihleri doğrultusunda sınavlı okullara yerleştirilmiştir. 2020 yılında 571 bin 704 (%38,84) öğrencinin yerleştirme için tercih yaptığı dikkate alındığında bu oranın 2022 yılında düştüğü görülmüştür."

"İmam Hatip mezunları bile İmam Hatip Liselerini tercih etmedi"

Sonuçların yerleşen tüm öğrencilerin yüzde 67,08’ini oluşturan resmi ortaokul mezunlarının Anadolu imam hatip lisesi dışındaki tüm lise türlerine yerleşen öğrencilerin çoğunluğunu oluşturduğunu belirten Toy, "Resmi ortaokul mezunları Anadolu Lisesi ve Fen Lisesine yerleşen öğrencilerin yaklaşık yüzde 70’ini, Sosyal Bilimler Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yerleşen öğrencilerin ise yaklaşık yüzde 80’ini oluşturmaktadır. Anadolu İmam Hatip Lisesine yerleşen öğrencilerin yüzde 42,18’i resmi ortaokul mezunu, yüzde 52,59’u ise imam hatip ortaokulu mezunudur. Yani imam hatip ortaokulundan mezun olan çocukların yüzde 47,5’i bir imam hatip lisesinde eğitime devam etmek istememiştir." bilgisini paylaştı.

Özel ortaokul mezunlarının neredeyse tamamının Anadolu liseleri, fen liseleri ya da sosyal bilimler liselerine yerleştiğini kaydeden Yeliz Toy,  özel ortaokul mezunlarının imam hatip lisesini tercih etmediklerine dikkat çekti. Özel ortaokul mezunlarının yerleşen öğrenciler arasında en yüksek oranlarda bulunduğu lise türleri Fen Lisesi (%21,54) ve Anadolu Lisesi (,45) oldu.Toy, bu tercihi "Bu sonuçlar, sırf AKP'nin imam hatip dayatmasına boyun eğmemek için binlerce ailenin yemeden içmeden kesip çocuğunu özel okula yolladığının da göstergesidir" sözleriyle değerlendirdi. 

"İlk 3 tercihin gözdesi Fen Liseleri oldu"

Doluluk oranları sınavla öğrenci alan lise türlerine göre incelendiğinde, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Anadolu Lisesi kontenjanlarının dolduğunu ifade eden Toy, açıklamasına şöyle devam etti:

"Anadolu İmam Hatip Liselerinde doluluk oranı geçen yıla göre (%98,27) düşüş göstermiş yüzde 97,18 olmuş, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin doluluk oranı 2021 yılına (%76,90) göre önemli ölçüde yükselmiş, yüzde 94,91 olarak hesaplanmıştır. Bu artışı devlet eliyle çocuk işçiliğinin yasal hale getirilmesi olan MESEM’lerin yaygınlaştırılmasına bağlayabiliriz. İlk yerleştirme sonuçlarına göre merkezi sınav puanıyla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının kontenjanları yüzde 98,4 oranında dolmuş, tam doluluk oranlarına oldukça yaklaşmıştır. 1. tercihinde Fen Lisesini tercih eden öğrencilerin oranı yüzde 31,4’tür. Fen Lisesinden sonra en fazla tercih edilen okul türü Anadolu Lisesi olmuştur."

Toy, LGS sonuçlarını "Yeterli maddi olanakları olmayan öğrenciler ya imam hatip ya da mesleki eğitime yönlendirilirken, maddi olanakları yeterli olan ailelerin çocukları özel okulları tercih etmektedir. Bu piyasalaşma toplumsal barışı tehdit eder hale gelmiştir." sözleriyle değerlendirdi ve ekledi:

"Birçok alanda geçen seneki rakamlara yakın sonuçlar veren 2022 LGS, bozuk sistemde bir yıl boyunca gözle görülür bir iyileşme yapılmadığını da ortaya koymuştur. Asıl sorun, çocuklarına ve okullarına niteliksiz yakıştırması yapanların niteliğindedir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.