SON DAKİKA
Hava Durumu

'Çocukların ait oldukları yer Köfteci Yusuf değil, okullardır'

Eğitim İş Bursa Şubesi, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün MESEM kapsamında Köfteci Yusuf ile anlaşma yapmasına tepki gösterdi. Başkan Yeliz Toy, "Bursa İl Milli Eğitim Müdürü’ne çocuklarımızın ucuz işgücü değil, öğrenci olduklarını hatırlatmak isteriz. Ait oldukları yer, Köfteci Yusuf değil okullardır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2022 21:49
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2022 21:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Çocukların ait oldukları yer Köfteci Yusuf değil, okullardır'

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişiklik kapsamında Köfteci Yusuf ile anlaşma imzaladı. Firmaların çırak, kalfa, usta bulma sorununa yönelik "Meslek Lisesi Memleket Meselesi" sloganıyla başlatılan süreçte 1 nilyondan fazla öğrenci mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı. 

Köfteci Yusuf ile yapılan anlaşmaya tepki gösteren Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, "Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM), sermayenin ucuz emek kaynaklarından biridir. 2002 sonrası MEB’in yerli sermaye grupları ile imzaladığı protokollerle geliştirilmiştir. O protokollere örnek olarak başta TÜSİAD, TİSK, TÜRKKONFED, Vehbi Koç Vakfı ve Özel Sektör Gönüllüleri Derneği (ÖSGD) gibi büyük sermaye grupları ile yürütülen Okul-İşletme İşbirliğini Geliştirme Programı, bugün MESEM’lerle orta ve küçük işletmelerin ihtiyacını dahi karşılayacak ucuz işgücünü Köfteci Yusuf’u memnun edecek şekilde geliştirilmiş, yaygınlaştırılmıştır." açıklamasında bulundu. 

"MESEM, devlet eliyle yasal çocuk işçiliğidir. Yoksul çocukların emeğinin sömürüldüğü, patronların karına kar kattığı düzendir" diyen Toy, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bugün 1 milyon 33 bin çocuk, zorunlu olan 12 yıllık eğitimini tamamlamadan lise çağında örgün eğitimden ayrılarak Köfteci Yusuf gibi işletmelerde işçi olabilmekte ve haftanın 4 günü çalışarak asgari ücretin yüzde otuzunu alabilmektedir. Üstelik bu ücret de işletme tarafından değil de, kamu kaynakları kullanılarak devlet tarafından ödenebilmektedir. Bugün her dört öğrenciden birinin aç olduğu, öğrenci başına 83 kuruş harçlığın düştüğü ve öğrencilerin bir simit dahi alamadığı koşullarda, eğitim maliyetini karşılayamayan ailelere başka seçenek bırakmayan iktidar, sermayenin ihtiyacını karşılamanın mutluluğunu yaşadığını ifade etmektedir."

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Köfteci Yusuf ile imzalanan protokolü iptal etme çağrısında bulunan Toy, "Eğitim-İş olarak; öğrencilerimizin nitelikli eğitim hakkı için mücadele edeceğimizi, protokollerin takipçisi olacağımızı kamuoyuna ilan eder, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü’ne çocuklarımızın ucuz işgücü değil, öğrenci olduklarını hatırlatmak isteriz. Ait oldukları yer, Köfteci Yusuf değil; okullardır" ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.