SON DAKİKA
Hava Durumu

Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne saldırı; 3 ölü, 5 yaralı

Fransa'nın başkenti Paris'te, Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne düzenlenen silahlı saldırıda 3 kişi öldü, 2'si ağır 5 kişi yaralandı.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2022 21:08
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2022 01:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne saldırı; 3 ölü, 5 yaralı

Fransa'nın başkenti Paris'in 10. Bölgesi'ndeki Enghien Caddesi'nde 69 yaşındaki bir Fransız vatandaşı Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'nde bulunan kişilerin üzerine silahla ateş açtı. Saldırıda 3 kişi öldü, 2'si ağır 5 kişi yaralandı.

Paris Emniyeti'nden yapılan açıklamada, saldırının gerçekleştiği yerde bir kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, kurtarma ekiplerinin müdahalesi ve güvenlik gerekçesiyle bölgenin boşaltılması çağrısı yapıldı.

Saldırının ne amaçla yapıldığına ilişkin henüz resmi bir açıklama olmadı.

Ölenler arasında Kürt sanatçı Mir Perwer’in de olduğu açıklandı. Perwer’in ölüm haberi kısa sürede ailesine ulaştı. Asıl adı Şirin Aydın olan Mir Perwer evli ve 6 yaşında bir çocuk babasıydı. Perwer, 3 yıl önce gittiği Paris’te eşini ve çocuğunu yanına almaya çalışıyordu.

"Kürtlerin özellikle hedef alındığı söylenemez"

Olay yerine gelen İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, saldırganın aşırı sağcı olduğuna ilişkin kesin bilgi olmadığını söyledi. Darmanin, "Saldırgan bilinçli olarak yabancıları hedef alsa da Kürtlerin özellikle hedef alındığı söylenemez." dedi.

İçişleri Bakanlığı görevi yürüttüğünden bu yana 9 tane aşırı sağcı motifli olay gerçekleştirildiğini ve 11 aşırı sağcılara ait derneğin kapatıldığını belirten Darmanin, saldırganın bunlardan hiçbiriyle bağlantısına ilişkin bir delil bulunmadığını aktardı.

Darmanin, devam eden adli soruşturma neticesinde gelecek saatlerde daha net bilgilerin paylaşılacağını kaydederek saldırıda 3 kişinin öldüğünü, 3 kişinin de yaralandığını hatırlattı.

Polis, eylem yapan PKK yanlılarına gazla müdahale etti

Öte yandan, Darmanin'in konuşmasının ardından, Paris'teki Strasbourg Saint Denis'deki Ahmet Kaya Kültür Merkezi olarak bilinen binanın önündeki saldırının Kürtlere yönelik yapıldığını öne süren PKK yanlısı bir grup, caddedeki araç ve dükkanlara zarar verdi. Polis, kendilerine de saldıran gruba göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

PKK yanlısı sloganlar atan grup örgütün flamalarını taşıdı.

Saldırgan daha önce göçmen merkezine de saldırmış

Fransız basınında, 69 yaşındaki saldırganın, Fransa'nın resmi demir yolu şirketi SNCF'ten emekli bir Fransız vatandaşı olduğu belirtildi.

Haberlerde, saldırganın daha önce de 2016 ve 2021'de 2 kez cinayete teşebbüs ettiğinin polis kayıtlarına geçtiği, Aralık 2021'de elinde kılıçla Paris'te bir göçmen merkezine saldırdığı ve 2 kişiyi yaraladığı bilgisine yer verildi. Saldırganın bu nedenle hapse atıldığı ve bu aralık ayında hapisten çıktığı anımsatıldı.

Macron: Kürtler Paris'in ortasında hain bir saldırının hedefi oldu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Fransa Kürtleri Paris'in ortasında hain bir saldırının hedefi oldu. Kalbimiz kurbanlar ile aileleri ve yakınları için yaşam mücadelesi verenlerle." ifadesini kullanarak saldırgana müdahale eden Fransız polisini tebrik etti.

hmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne düzenlenen saldırıya kınayan Selahattin Demirtaş, "Saldırının tüm yönlerinin ortaya çıkarılması Fransa makamlarının sorumluluğundadır. Takipçisi olacağız" dedi.

Demirtaş: Saldırının tüm yönlerinin ortaya çıkarılması Fransa'nın sorumluluğunda

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi ve aynı sokakta Kürtlere ait işyerlerine düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Edirne F Tipi Cezaevi'nde bulunan Demirtaş'ın açıklaması, Twitter hesabından paylaşıldı.

Saldırıyı kınayan Selahattin Demirtaş, "Paris Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne yapılan saldırıyı kınıyorum. Yaşamını yitirenlerin yakınlarına ve halkımıza başsağlığı, yaralılara şifa diliyorum" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a da seslenen Demirtaş, "Saldırının tüm yönlerinin ortaya çıkarılması Fransa makamlarının sorumluluğundadır. Takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.