SON DAKİKA
Hava Durumu

NATO Afganistan'dan çekiliyor

Afganistan'da yapılan seremonide NATO, ellerindeki son 95 bölgenin güvenliğini Afgan güçlerine teslim etti. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai: Bugün tarihi bir gün

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2013 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2013 17:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
NATO Afganistan'dan çekiliyor

NATO 2001 yılında Taliban'ı yerinden ettiğinden bu yana ilk kez, Afganistan'ın bütün güvenliğini ülkeye teslim etti. Başkent Kabil'de yapılan seremonide konuşan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Çarşamba gününden itibaren, "Kendi güvenlik ve askeri güçlerimiz, bütün güvenlik hareketlerini yönetecek" dedi.

Güvenlik geçişinin tarihi bir gün olduğunu belirten Karzai, "Bu benim en büyük isteklerim ve amaçlarımdan biriydi" diyerek, "Bugün bir Afgan vatandaşı ve devlet başkanı olarak, amacımıza vardığımız için mutluyum" diye açıkladı. Seremoni, 2011 de başlayan geçiş sürecinin, NATO yönetimindeki Uluslararası Güvenlik Destek Güçleri'nin elinde kalan son 95 bölgenin, Afganistan'a teslimi ile son buldu. Teslim edilen bölgeler arasında Taliban'ın doğum yeri Kandahar ve Pakistan sınırındaki direnişin kaleleri olan Nangarhar, Host ve Paktika da bulunuyor.

BBC'nin haberine göre, seremoni öncesi Kabil'in batısında gerçekleşen intihar saldırısında 20 kişi yaralanırken, Afganistan İnsan Hakları Komisyonu çaılşanı üç kişi hayatını kaybetti. Saldırının hedefinin Hazara bölge lideri ve politikacı Muhammed Mohakik'in konvoyu olduğunu açıklayan BBC, Mohakik'in saldırıda hafif yaralndığını belirtti.

Uluslararası güçlerin askeri destek için 2014 yılına kadar kalacağını BBC'ye belirten NATO şefi Anders Fogh Rasmussen, "Afgan askerlerine yaptıkları operasyonlarda yardıma devam edeceğiz ancak NATO güçleri artık operasyon planlama, harekete geçirme ya da yönetiminde bulunmayacak. 2014 yılının sonuna kadar da çarpışma görevlerimiz tamamlanmış olacak" dedi.

(T24)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.