SON DAKİKA
Hava Durumu

Mursi iktidarının kısa tarihi

Dün gece yapılan askeri darbeyle koltuğunu kaybeden Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yaklaşık bir yıl iktidarda kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2013 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2013 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Mursi iktidarının kısa tarihi

Mursi iktidarda kaldığı süre boyunca tepki toplayan birçok uygulamaya imza atmıştı.

Mursi'nin bir yıllık iktidarından kritik tarihler anahatlarıyla şöyle:

24 Haziran: Mısır Yüksek Seçim Kurulu cumhurbaşkanlığı seçimlerini Özgürlük ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi'nin kazandığını duyurdu.

Mursi seçimin ikinci turunda Hüsnü Mübarek döneminin başbakanı, El Nur partisinin adayı Ahmet Şefik'le yarışmıştı.

Mursi seçim sonuçları resmen açıklanmadan zaferini ilan etmiş, Şefik taraftarları da buna tepki göstermişti. Sonuçlar açıklanmadan önce her iki aday da seçimi kendisinin kazandığını iddia ediyordu.

25 Temmuz 2012: Cumhurbaşkanı Mursi eski hükümette Su Kaynakları ve Sulamadan Sorumlu Bakan olarak görev yapan ve Müslüman Kardeşler üyesi olmayan Haşim Kandil'i başbakan olarak atadı.

13 Ağustos 2012: Mursi hem Yüksek Askerî Konsey Başkanı ve Savunma Bakanı Mareşal Hüseyin Tantavi'yi, hem de Genelkurmay Başkanı Sami Hafız Enan'ı emekliye sevk etti.

Tantavi'nin yerine Tümgeneral Abdülfettah El Sisi atandı.

Karar Mursi'yle Yüksek Askeri Konsey arasındaki iktidar savaşında Mursi'nin önemli bir hamlesi olarak değerlendirildi.

8 Ekim 2012: Mursi Mübarek'in devrilmesi sürecinde tutuklananlar için, 25 Ocak 20122 - 30 Haziran 2012 arası eylemlerde tutuklananları kapsayan af ilan etti.

22 Kasım 2012: Mursi, cumhurbaşkanının kararlarını mutlak hale getireceği için eleştirilen düzenlemeleri tepkilere rağmen imzaladı.

24 Kasım 2012: Mısır'da Yüksek Yargı Konseyi Cumhurbaşkanı Mursi'nin yargıya "daha önce benzeri görüşmemiş bir saldırı" düzenlediğini ifade ederek cumhurbaşkanına tepki gösterdi ve düzenlemenin iptalini istedi.

29 Kasım 2012: Cumhurbaşkanı Mursi'nin kararlarını mutlak hale getirdiği için eleştirilen kararnameye Anayasa Mahkemesi'nden geldi, istinaf ve temyiz mahkemeleri de iş durdurma kararı aldı.

5 Aralık 2012: Onbinlerce kişi Mursi'nin imzaladığı kararnameye tepki göstermek için Tahrir Meydanı'nda toplandı. Eylemlerde çatışmalar çıktı.

10 Aralık 2012: Mursi orduya, muhalefetin istemediği anayasa referandumunun sonuçları açıklanana kadar sivilleri tutuklama yetkisi verdi.

22 Aralık 2012: Anayasa referandumunun ikinci aşamasından evet oyu çıktı, yeni anayasa kabul edildi.

25 Ocak 2013: Devrimin yıldönümünde halk yine Tahrir'de toplandı. Güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda ölenler oldu.

24 Haziran 2013: Mısır ordusu, Mursi karşıtlarının düzenlemeyi planladığı kitlesel gösterilerden önce ülkenin "kontrol edilemez bir çatışma ortamına" sürüklenmesine izin vermeyeceği uyarısında bulundu.

30 Haziran 2013: Kahire'deki Tahrir meydanında toplanan onbinlerce kişi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin istifasını istedi.

1 Temmuz 2013: Mursi'yi protesto gösteriler sürerken Temerrüt (İsyan) adlı muhalif örgüt Mursi'ye istifa etmesi için iki gün süre verdi. Gösterilerde son iki günde en az sekiz kişi öldü.

2 Temmuz 2013: Mısır ordusu hükümete sorunun çözülmesi için 48 saat tanıdığını açıkladı.

Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi, Mursi'nin istifasını isteyen gösterilerin "kamusal iradenin şimdiye kadar görülmemiş bir dışavurumu olduğunu" söyledi.

Eylemlerde hayatını kaybedenlerin 16 kişi olduğu açıklandı, 781 kişi de yaralandı. Hollandalı bir kadın gazeteci toplu tecavüze uğradı.

3 Temmuz 2013: Mısır ordusu darbe yaptı, anayasanın askıya alındığını ilan etti. Teknokrat bir hükümet kurulacağı açıklandı.

Temyiz Mahkemesi de Başbakan Hişam Kandil'in bir yıl hapsine ve görevinden alınmasına hükmetti.

4 Temmuz 2013: Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur, darbe sonrası Mursi'nin yerine geçici cumhurbaşkanı olarak yemin etti. Mursi'nin ev hapsinde olduğu bildirildi.

(Bianet)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.