SON DAKİKA
Hava Durumu

Macaristan'da seçimi yeniden Orban kazandı

Macaristan'da bugün yapılan genel seçimi Başbakan Victor Orban'ın liderliğindeki koalisyon oyların yüzde50'sini alarak kazandı. Orban iktidarına karşı 6 muhalefet partisinden oluşan ittifak seçimde yüzde 41 oy aldı. Bu sonuçla 2010 yılında göreve gelen Orban üst üste dördüncü kez seçildi.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2022 23:33
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2022 00:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Macaristan'da seçimi yeniden Orban kazandı

Macaristan halkı, bugün genel seçim için sandık başına gitti. Yaklaşık 9,7 milyonluk nüfusa sahip ülkede 8 milyon 200 bin seçmen, hükümeti belirlemek ve referandum için oy kullandı. Seçimden Başbakan Victor Orban'ın liderliğindeki Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) ve Hristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) koalisyonu zaferle çıktı.

Macaristan Ulusal Seçim Ofisinin (NVI) paylaştığı verilere göre, oyların yüzde 77'si sayıldı. Bu sonuçlara göre, Başbakan Viktor Orban’ın liderliğindeki Fidesz-KDNP koalisyonu oyların yüzde 50'sini, Demokratik Koalisyonu (DK), Jobbik, Momentum, Macaristan Sosyalist Partisi (MSZP), Macaristan Yeşiller Partisi (LMP) ve Macaristan için Diyalog Partisi'nin (PM) oluşturduğu çatı oluşumu "Macaristan için Birlik" oyların yüzde 41'ini, aşırı sağcı Bizim Ülkemiz (Mi Hazank) ise oyların yüzde 7'sini alarak mecliste temsil hakkı kazanıyor.

Bu sonuçla 199 sandalyeli mecliste, Fidesz-KDNP koalisyonu 135, Macaristan için Birlik 57 ve aşırı sağcı Mi Hazank ise 7 milletvekili ile temsil hakkı kazanıyor. Sonuçlara göre 135 milletvekili çıkarmayı başaran Fidesz-KDNP, 3'te 2'lik çoğunluğu da elde ediyor.

NVI, seçime katılan oranının yüzde 68 olduğunu açıkladı.

Muhalefet ittifak kurdu

2018 seçimlerine muhalefet partileri ayrı ayrı girerken bu seçime, aşırı sağcı Mi Hazank partisi haricinde, tüm muhalefet partileri ortak liste ve tüm seçim bölgelerinde ortak adayla girdi. Ortak başbakan adayı ve tüm milletvekilleri sonbahardaki ön seçimlerde belirlendi. Ön seçimde muhalefetin ortak başbakan adayı, kendisine pek şans tanınmamasına rağmen Peter Marki-Zay oldu.

Referandum için de oy kullanıldı

Seçmenler ayrıca, muhalefet tarafından 'homofobik yasa', hükümet tarafından ise 'çocukları koruma yasası' olarak nitelendirilen ve birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinin sert tepki gösterdiği, 18 yaşından küçükleri eş cinselliğe ve cinsiyet değişikliğine 'teşvik etmeyi' yasaklayan yasal düzenlemeye ilişkin referandumda oy kullandı.

Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, muhalefetin çağrısı üzerine halk oylamasında birçok kişinin geçersiz oy kullanacağı ve bu yüzden oylamanın yüzde 50'nin altında kalarak referandumun geçersiz olacağı öngörülüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.