SON DAKİKA
Hava Durumu

AB, muhaliflere silah ambargosunu kaldırdı

AB üyelerinin çoğunluğu, 31 Mayıs'ta süresi dolan Suriye'ye silah ambargosunu, muhalifler için hafifleterek uzatma taraftarı olsa da İngiltere ve Fransa'yı ikna edemedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2013 09:01
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2013 09:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
AB, muhaliflere silah ambargosunu kaldırdı

Muhaliflerin silahlandırılmasından yana tavır alan Londra ve Paris'in kararlı tutumuyla ambargo 1 Haziran itibariyle kalkarken, üye ülkeler ağustos ayına kadar silah göndermeme taahhüdünde bulundu.

AB dışişleri bakanları, Suriye'ye silah sevkiyatının sadece "sivillerin korunması" amacıyla Suriyeli Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu'na (SMDK) yapılmasında, silahların yanlış ellere geçme ihtimaline karşı gereken tedbirlerin alınmasında ve silah satışı lisanslarının tek tek çıkarılmasında uzlaştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, kararı 1 Ağustos'tan önce gözden geçireceklerini söyledi.

Davutoğlu zorladı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB'yi Suriye'ye silah ambargosunu muhalifler için kaldırması konusunda zorladı.

AB dışişleri bakanlarının ağırlıklı olarak Suriye krizini görüştükleri Belçika'nın başkenti Brüksel'deki akşam yemeğine katılan Davutoğlu, verdiği mesajlarla ambargonun kalkmasında önemli rol oynadı.

Yemeğe katılan diğer aday ülkelerin dışişleri bakanlarının, Suriye konusunda en somut değerlendirmelerin Türkiye tarafından yapılabileceğini belirterek, ilk sözü ve çoğunlukla konuşma haklarını Davutoğlu'na verdikleri öğrenildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, AB dışişleri bakanlarının, Suriye'ye silah ambargosunu muhalifler için kaldırmasına ilişkin, "Kimseyi Suriye'ye derhal silah gönderme hazırlığı içinde görmedim" dedi.

Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders da kararın tüm tarafları Cenevre'de masaya oturmaya zorlamasını umduğunu söyledi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans ise Suriye'ye silah gönderip göndermeme kararının artık üye ülkelere ait olduğunu belirterek, bu aşamada hiçbir ülkenin silah sevkiyatına niyetlenmediğini kaydetti. Timmermans, muhaliflere silah sevkiyatının başlaması halinde Rusya'nın Esad rejimine daha çok silah göndermesinden endişe ettiğini dile getirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, silah ambargosunun kalkmasının Esad rejimine güçlü bir mesaj ve siyasi çözüme destek olacağını kaydetti. Hague, Suriye'ye derhal silah gönderme planları olmadığını fakat ambargonun kalkmasının kendilerine ihtiyaç duydukları esnekliği sağladığını ifade etti.

Suriyeli muhaliflere çağrı

Öte yandan, AB dışişleri bakanları, İstanbul'da toplanan Suriyeli muhaliflere "barış konfernasına katılın" çağrısında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.