SON DAKİKA
Hava Durumu

Uludağ'ın korunmasına sanatlı destek

Uludağ Alan Başkanlığı’na karşı Fomara Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte Doğa için Sanat Derneği’nden ressam Göksen Ezeltürk, vatandaşlarla birlikte resim yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2022 19:06
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2022 20:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Uludağ'ın korunmasına sanatlı destek

Bursa Su Kolektifi, İklim Adaleti Koalisyonu ve Ekoloji Birliği, Meclis’te görüşülmeye başlayacak Uludağ Alan Başkanlığı’nı İstanbul ve Bursa’da yapılan eş zamanlı basın açıklamasıyla protesto etti. Bursa Fomara Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte vatandaşlar, imza kampanyasına yoğun katılım gösterdi.

Doğa için Sanat Derneği’nden ressam Göksen Ezeltürk, basın açıklamasının ardından vatandaşlarla birlikte Uludağ için resim yaptı.

DOĞA SAVUNUCULARI TBMM’YE GİDİYOR

Uludağ’ın yapılaşmaya açılmasını önleyen Milli Parklar yasasının önüne geçebilmek için AKP Bursa milletvekillerinin hazırladığı ve toplamda 49 milletvekilinin imzasının bulunduğu Uludağ Alan Başkanlığı Kanun Teklifi, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm komisyonuna getirilmişti. Uludağ Alan Başkanlığı Kanun Teklifi, 10 Aralık günü AKP ve MHP’nin oyları ile komisyonda kabul edilmişti. Kanun teklifi, önümüzdeki günlerde Meclis’te görüşülecek.

Grup adına konuşma yapan Bursa Su Kolektifi’nden Şafak Şanal Erdem, yarın (19 Aralık) Ankara’ya gideceklerini, hafta içerisinde ülkenin birçok yerinden gelecek doğa savunucularıyla TBMM’yi ziyaret edeceklerini söyledi. Kanun tasarısının Genel Kurul’a gelmeden geri çekilmesi talebinde bulunacaklarını aktaran Erdem, “Alan Başkanlığı düzenlemesiyle ileride milli park içerisinde yapılacak her tür yapılaşma, sit sınır ve derece değişikliklerine hukuki kılıf hazırlanmaya çalışılmaktadır. Alan Başkanlığı Kanun teklifi 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’na aykırıdır” dedi.

‘ULUDAĞ’I PARSEL PARSEL SATMANIZA GÖZ YUMMAYACAĞIZ’

Milli Park sınırları içinde tek yetkili olan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün yetkileri, Kültür ve Turizm Bakanlığına ve Uludağ Alan Başkanlığına devrediliyor. Bugün 2 bin hektar alanın söylenmesine rağmen ileride 5 bin hektar alana çıkabileceğini söyleyen Erdem, “Bu kanun ile Uludağ’da koruma altındaki alanlar hızla ranta açılacaktır. Komisyon üyelerinin alacağı kararın, tek adam rejimi ve atama sistemi göz önünde bulundurulduğunda ne kadar bilime, akla uygun olacağı da tartışma konusudur. Uludağ’ı parsel parsel satmanıza göz yummayacağız” diye konuştu.

‘PAÇALI BAYKUŞUN İLK GÖRÜNTÜLENDİĞİ YER ULUDAĞ’DIR’

Uludağ’ın Milli Park ve doğal sit alanı olduğunu belirten Erdem, Uludağ hakkında şu bilgileri paylaştı:

“13 bin hektar genişlikteki Uludağ Milli parkı sayıları gittikçe azalan Sakallı Akbaba ve Kaya Kartalının yuvasıdır. Bu yüzden Uludağ önemli kuş alanlarından biridir. Paçalı Baykuşun ilk görüntülendiği yer Uludağ’dır. Apollo kelebeğinin ender yaşadığı bölgelerdendir ve Uludağ’a özgü bir alttürü vardır. 32 lokal endemik bitki türünün yaşam alanı sadece Uludağ’dır. Lokal endemik türlerin dışında sadece Türkiye’de yaşayan 148 endemik tür de Uludağ’da yayılış göstermektedir. Uludağ’da bugüne kadar 1308 bitki türü tespit edilmiştir.”

Bursa Su Kolektifi üyeleri, şehrin farklı bölgelerinde Uludağ Alan Başkanlığı'na karşı imza toplamaya devam ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.