SON DAKİKA
Hava Durumu

'Uludağ emlakçıyla ve Alan Başkanlığıyla yönetilemez'

Uludağ Alan Başkanlığı kanun teklifini protesto eden Bursa Su Kolektifi üyeleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, "Uludağ emlakçıyla ve Alan Başkanlığıyla yönetilemez" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2023 22:51
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2023 22:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Uludağ emlakçıyla ve Alan Başkanlığıyla yönetilemez'

Uludağ’ın yapılaşmaya açılmasını önleyen Milli Parklar yasasının önüne geçebilmek için AKP Bursa milletvekillerinin hazırladığı ve toplamda 49 milletvekilinin imzasının bulunduğu Uludağ Alan Başkanlığı Kanun Teklifi, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm komisyonuna getirilmişti. Uludağ Alan Başkanlığı Kanun Teklifi, 10 Aralık günü AKP ve MHP’nin oyları ile komisyonda kabul edilmişti. Kanun teklifi, bu günlerde Meclis’te görüşülecek.

Bursa Su Kolektifi üyeleri, yasa teklifini Bursa Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti. Açıklamayı Esen Ocak ve Hüseyin Gün okudu. 

Bursa Barosu öncülüğünde açılan 20'ye yakın davanın iptal edildiğinin belirtildiği açıklamada, "İnsan eli değmemiş, 20 milyon metrekare yaklaşık 2 bin 800 futbol sahası büyüklüğünde endemik çiçeklerle kaplı doğal sit alanı kanunla Alan Başkanlığı ilan ederek oteller, villalar yani daha önce davalarla iptal edilenleri ve daha fazlasını (T)Alan Başkanlığı ile yapmak istiyorlar." denildi. Kapadokya örneğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Dünyada ilk kez bir ekolojik milli park, milli park olmasına neden olan doğal endemik varlıkları koruduğu halde yasal koruma statüsü kaldırılmak istenmektedir. Milli parklar, her ülke için öğünç kaynağıdır. Meclise gönderilen Uludağ Alan Başkanlığı yasa teklifi Türkiye’nin utancı olmasına izin verilmemelidir." denilerek teklifin geri çekilmesi istendi. 

"Milli Emlak'tan yapılan atama geri alınmalı"

Geçen hafta Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Milli Emlak'tan bir müdürün Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne atandığının hatırlatıldığı açıklamada, "Bu atama Türkiye’de artık yağma ve talan boyutunun diğer tüm milli parklara da gireceğinin göstergesidir. Bu atamayı yurttaş olarak kabul etmiyor, reddediyoruz. Atama geri alınmalı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nde uzun yıllar görev yapmış bir uzman göreve getirilmelidir” denildi.

“AKP hükümeti yıllarca iklim krizini görmezden geldi”

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: 

"Uludağ’daki kanunsuz inşa edilen otellerin en dolu olduğu zaman yılbaşı dönemidir. Oysa gidin bakın. Uludağ’da kar yok, oteller boş. AKP hükümeti yıllarca iklim krizini görmezden geldi. Çok sayıda termik santraller, çimento, demir çelik gibi kömür yakan tesisleri teşvik etti. Türkiye geçen yıl karbon salınımını sınırlayan Paris Anlaşması’nı onayladı. Ardından alay eder gibi 2030’a kadar karbon salınımını yeni santraller, fabrikalar yaparak yüzde 30 arttıracağını açıkladı. Sonra da hiç uygulanmayacak biçimde 2050’de karbonu sıfırlayacağını öne sürdü. Paris’te karbon yutağı olan ormanları koruma anlaşmasına imza atarken hemen ardından ormanlara tesisler yapılmasına olanak veren kanun değişikliği yaptı. Şimdi de ekolojik alanlar olan milli parkları yağmalamaya Uludağ Milli Parkı’ndan başlamak istiyor. Sonbahar kurak geçti. Kış mevsimini yağışsız, karsız yaşıyoruz. Tüm milletvekillerine ve özellikle AKP milletvekillerine sesleniyoruz: Uludağ’da bile kar yok. Geleceğimizin böylesine hoyratça yok edilmesine izin vermeyin. Uludağ Alan Başkanlığı teklifinin geri çekilmesi için gerekeni yapın."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.