SON DAKİKA
Hava Durumu

Üç mahalle kaçak beton tesisine karşı birleşti: Sağlıklı yaşama hakkını gasp ediyor

Altınşehir, Ertuğrul ve 23 Nisan mahalle komiteleri, ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlenmesine rağmen çalışmaya devam eden çimento tesisine karşı basın açıklaması düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2024 01:55
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2024 08:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Üç mahalle kaçak beton tesisine karşı birleşti: Sağlıklı yaşama hakkını gasp ediyor

Altınşehir, Ertuğrul ve 23 Nisan mahalle komiteleri, ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlenmesine rağmen çalışmaya devam eden çimento tesisine karşı basın açıklaması düzenledi. Altınşehir metro istasyonunun önünde düzenlenen açıklamada, "Yaklaşık 6 ay önce çok hızlı bir şekilde hem de spor alanına kurulan çimento tesisi o gün bugündür mahallelerimizi toz bulutu altında bırakarak çalışmasına devam ediyor" denildi.

Tesisin, Nilüfer Belediyesi’nce usulsüz, ruhsatsız yapıldığı gerekçesiyle cezai işlem uygulanan ve mühürlendiğinin ifade edildiği açıklamada, tesis hakkında yıkım kararının olduğu da belirtildi. 

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"Spor Alanı olan bu kamusal alana kurulurken burada bulunan ağaçların kesimi ile başlayan çevre zararı, insan ve hayvanların sağlığını etkileyen, yaşam kalitesini düşüren biçimlerde 6 aydır devam etmektedir.

Endüstriyel üretim ve ekonomik gelişme için gerekli olan çimento üretimi sırasında yoğun enerji kullanımı ve başta sülfür oksitleri, nitrojen oksitleri, partikül madde ve karbondioksit olmak üzere emisyonu ile çevre kirliliğine neden olmakta, insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Çimento endüstrisi yüksek düzeyde kirletici olup en önemli çevresel etkisi de hava kirliliğidir. Çimento tesislerinin bu kirletici özelliği, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nde de yer almaktadır. Yönetmelikte çimento tesisleri “kirletici vasfı yüksek tesisler” kapsamında değerlendirilmiştir. Hava kirliliği, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından 2013 yılında, kansere neden olan etmenler listesine alınmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hava kirliliğinin akciğer kanserine yol açtığını ve mesane kanseri riskini artırdığını bildirmektedir. Çimento tesislerine yakın yaşayanların kanlarındaki kadmiyum seviyesi, tesise uzak yaşayanlardan daha yüksektir. Kadmiyumun biyolojik yarılanma ömrü uzun olduğundan (19-38 yıl) yıllarca vücutta kalır. Ve kemik erimesi, diş dökülmesi, böbrek hastalıkları, akciğer ve prostat kanseri, sürekli baş ağrıları, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, uykusuzluk, astım gibi hastalıklara yol açar.

Çevreye toz, duman, gürültü gibi etkileri yüksek olan bu tür tesislerin nerelere kurulabileceği kanunlarımızda açıkça belirtilmiştir. Bu santraller yerleşim alanı yakınlarına, hele hele mahallelerin içine asla kurulamaz! Kanunda yerleşim yerlerine 3 bin metre uzakta olmalıdır deniyor. Bu tesis evlerimizin 100 metre yanına kurulu! Bizlerin ve çevredeki canlıların sağlığı tehlike altında. Buraya çimento tesisi yapılması en temel insan haklarından olan sağlıklı yaşama hakkının gasp edilmesi olarak kabul edilmelidir. Bizler Altınşehir, Ertuğrul ve 23 Nisan Mahalle sakinleri olarak sağlıklı yaşama hakkımızın gasp edilmesine karşı bir araya geldik. Bu tesisin hiç vakit kaybetmeksizin kapatılması için yetkilileri göreve çağırıyor, tesis kapatılana değin mücadele edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.