SON DAKİKA
Hava Durumu

Sularımız zehirleniyor, yetkililer seyrediyor...

Nilüfer Çayı, Bursa’nın önemli simgelerinden biridir. Keles tarafında, Uludağ’ın güney yamaçlarından doğar ve Bursa Ovası’nı da kat ettikten sonra yönünü batıya çevirir ve Karacabey Boğazı’ndan Marmara Denizi’ne dökülür.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2022 22:20
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2022 23:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sularımız zehirleniyor, yetkililer seyrediyor...

Nilüfer Çayı, Bursa’nın Yıldırım ve Kestel ilçesi sınırları içindeki birçok dere ile ara ara birleşir ve yaklaşık 100 kilometrelik yolculuğunu tamamlamak üzere akışını sürdürür. Başlangıçta tüm berraklığıyla tertemiz bir yolculuğa çıkan Nilüfer Çayı, maalesef Marmara Deniz’ine adeta zehre dönüşmüş halde simsiyah akar. Birçok fabrika tarafından kirletilen Nilüfer Çayı, kendisini besleyen ve çok daha kirli durumdaki diğer derelerin de etkisiyle çevreye, içindeki canlılara zarar verirken, ürünleri yetiştirdiğimiz toprağı zehirleyen siyah bir suya dönüşüyor.

DELİÇAY MI KİRLİ ÇAYI MI?

Haberimizde görüntüleri yer alan o kirli derelerden biri de Deliçay. Karapınar ve Değirmenönü mahallelerinin arasından geçip Ankara Yolunu ikiye bölen Deliçay, İsabey Mahallesi’nin yanından süzülüp Samanlı bölgesine doğru ilerlerken, bölgedeki fabrikaların atık suları ile içler acısı bir hal alıyor. Deliçay, şimdilerde güzergâhı boyundaki tekstil fabrikalarının atıklarını boşalttığı pislik yuvasını andırıyor.

Pazarlarda tezgâhlardan satın aldığımız Bursa çıkışlı birçok sebze ve meyvenin yetiştiği bahçeler ve tarlalar bu derenin suyuyla sulanıyor. Tarlasını bahçesini sulamak için suya ihtiyacı olan bölgedeki çiftçi, köylü, yaz aylarında Deliçay’dan su almak zorunda. Görüntülerde çeşitli noktalardan dereye boşaltılan fabrikaların atık suları bazı yerlerde yoğun buhar, bazı noktalarda bembeyaz köpük oluşturuyor. Suyu, havayı, toprağı zehirleyen fabrikaların kirli su atıklarıyla siyaha dönen Deliçay, birçok dere gibi, buluştuğu Nilüfer Çayı’nı yürek sızlatan görüntülerle baş başa bırakıyor.

GÖSTERMELİK CEZALAR SORUNU ÇÖZEMİYOR

Bir zamanlar Nilüfer Çayı’nda balık tutulduğu gerçeği bir yana, kirlilikle mücadele etmesi gereken Çevre İl Müdürlüğü, Belediyeler ve İl Sağlık Müdürlüğü ise göstermelik cezalarla göz boyamakla meşgul. Yetkililerin, "Doğayı kirletene af yok" söylemlerine inanan var mı bilmiyoruz. Ancak, "İstihdam sağlıyor ya, kirletse de olur" düşüncesinin hakim olduğu bir yaklaşım sergilendiği işin bir başka gerçeği. Oysa, kirlenenin sadece su, toprak ve hava olmadığını fark ettiğimizde, geleceğimizi kendi ellerimizle zehirlediğimizi öğrendiğimizde her şey için çok geç olacak. 

  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.