SON DAKİKA
Hava Durumu

'Marmara Denizi ekosistemi can çekişiyor'

Marmara Yaşasın Platformu, 8 Haziran Marmara Denizi Günü dolayısıyla yazılı basın açıklamasında bulundu. Dünya üzerinde ‘benzeri bulunmadığı’ vurgulanan Marmara Denizi ekosisteminin uygulanan yanlış politikalar nedeniyle ‘can çekiştiği’ belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2023 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2023 17:49
Kaynak: Bülten
https://www.bursaport.com
'Marmara Denizi ekosistemi can çekişiyor'

Marmara Yaşasın Platformu, 8 Haziran Marmara Denizi Günü dolayısıyla yazılı basın açıklamasında bulundu. Dünya üzerinde ‘benzeri bulunmadığı’ vurgulanan Marmara Denizi ekosisteminin uygulanan yanlış politikalar nedeniyle ‘can çekiştiği’ belirtildi.

Marmara Denizi’nin ekosistemini etkileyen faktörler; 1950’li yıllarından itibaren Türkiye’de sanayileşmenin ve nüfus artışının bölgede hızlı olması, 1980’lerden itibaren neoliberal politikalar, sermayenin kazancını önceleyen çarpık kentleşme, betona dayalı inşaat faaliyetleri ve tüketimin devamlı teşvik edilmesi olarak sıralandı. Son 23 yılda ise ‘mega proje’ olarak adlandırılan projelerin, sadece Kuzey Ormanları’nda büyük katliamlara ve ekosisteminde parçalanmalara yol açmadığı, aynı zamanda bölgedeki nüfus ve sanayileşme baskısını da artırarak Marmara Denizi’ni ekolojik tahribata uğrattığı vurgulandı.

Açıklamada Marmara Denizi’nin kirliliğine neden olan sebepler; endüstriyel ve evsel atık sularla, tarımda yoğun olarak kullanılan gübre ve tarımsal zehirler, kıyılardaki yoğun yapılaşma, doğal kayalık ve kumsal deniz kıyılarının doldurulması, endüstriyel balıkçılık yoluyla aşırı avlanma, gemi balast sularıyla denize taşınan kirleticiler ve yabancı organizmalar, Haliç ve Kurbağalıdere deniz dibi çamurlarının ve Marmaray hafriyatının Marmara’ya dökülmesi olarak belirtildi.

Müsilajla mücadele kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde yapılan çalışmalarla 6 Haziran 2021’de 22 maddelik “Marmara Denizi Koruma Eylem Planı” ve ardından bu eylem planını yürütmek için “Bütünleşik Stratejik Plan”ın açıklandığına değinilen açıklamada, “Ancak eylem planı kapsamında hazırlanan raporlar ve sunulan çözümler incelendiğinde, bunların çoğunun Bakanlıkların zaten yapmaları gereken görevler ve uygulanması gereken mevzuattan oluştuğu gözlenmektedir” denildi. 4 Kasım 2021’de çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Marmara Denizi ve Adalar “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edildi ve bölge sınırları içerisindeki tüm imar planları hazırlama ve ilanı yetkisi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na geçti. 30 Aralık 2021 tarihli 31705 sayılı Resmî Gazeteyle Marmara Denizi, tüm kıyı şeridini de kapsayacak şekilde “hassas su kütlesi” ilan edildi.

‘İSTANBUL’UN SORUMLULUKLARI YOK SAYILMAKTA’

Marmara Yaşasın Platformu, Marmara’yı korumak için somut bir adım atılmadığına dikkat çekerek, “Marmara’nın yıkımında önemli pay sahibi olan İstanbul’un sorumlulukları, gerek İstanbul Planlama Ajansının yanıltıcı beyanları, gerekse İSKİ’nin gözlerini gerçek soruna tamamen kapatan inkârcı politikaları nedeniyle yok sayılmaktadır.  Oysa İSKİ’nin 2021 yılı faaliyet raporunda, 4.1 milyon metreküp civarında olan İstanbul’un günlük atık su debisinin yüzde 60’ına karşılık gelen 2,4 milyon metreküp atık su her gün arıtılmadan denize verilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Ergene Derin Deniz Deşarjının henüz yüzde 3 kapasiteyle devreye girdiğinin belirtildiği açıklamada, “Tam kapasite devreye girdikten sonra can çekişen Marmara Denizi için büyük yıkım getirmekle kalmayacak, Ege Denizi ve Karadeniz’de de tahribata yol açacaktır” denildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.