SON DAKİKA
Hava Durumu

Kütahya'da altın madeni aranmasına tepki: Altın tabağa konup yenmiyor

Kütahya'da Eğrigöz Dağı'nda altın ve gümüş madeni arama çalışmasına ilişkin ÇED raporunun iptali ve yürütmeyi durdurma talebiyle açılan dava kapsamında keşif yapıldı. Örencik köyünde buluşan vatandaşlar, bölgede maden aranmasını protesto etti.

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2022 23:55
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2022 00:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Kütahya'da altın madeni aranmasına tepki: Altın tabağa konup yenmiyor

Kütahya'nın Simav ve Tavşanlı ilçeleri sınırlarında kalan Eğrigöz Dağı'nda Zenit Madencilik altın ve gümüş madeni açmak istiyor. Maden projesine 8 Ekim 2021'de verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı üzerine dava açılmıştı. Bugün alanda, altın ve gümüş madeni arama çalışmasına ilişkin ÇED raporunun iptali ve yürütmeyi durdurma talebiyle açılan dava kapsamında keşif yapıldı.

Simav'ın Örencik ile Tavşanlı'nın Kavaklı ve Avcılar köyleri sınırlarındaki 668 hektar alanda Zenit Maden şirketinin "altın ve gümüş madeni açık ocak kapasite artırımı" projesine verilen olumlu ÇED raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Kütahya İdare Mahkemesine başvurulmasının ardından dava süreci devam ediyor.

Hakimlerden ve bilirkişilerden oluşan keşif heyeti, bölgede inceleme gerçekleştirdi. İnceleme sırasında jandarma ekiplerince geniş güvenlik önlemleri alındı.

Örencik köyünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, çevre gönüllüleri ve vatandaşlar, ellerinde döviz ve pankartlarla bölgede altın aranmasını protesto etti. Madenin açılmasını istemediklerini söyleyen köylüler, "Biz doğamızı, suyumuzu, tarlalarımızı istiyoruz. Biz yaşam istiyoruz, burada yaşamak istiyoruz. Altın tabağa konup yenmiyor" dedi. 

Bursa Çevre Platformu da Emet Çayı su toplama havzasında yapılması planlanan altın madeni projesini protesto eden köylülere destek verdi. Yapıldığı takdirde, tarım arazileri ve su varlıklarını tehdit edecek projeye karşı mücade eden Bursa Çevre Platformu, Bursalılar olarak projeye karşı olduklarını dile getirerek, çevre felaketine neden olabilecek projeye tepki gösterdiler. Bursa Çevre Platformu’nun Twitter hesabından paylaşılan mesajda şu ifadeler kullanıldı:

“ÇED süreci yürütülen, Emet Çayı su toplama havzasında bulunan altın madeni projesinin bilirkişi keşfindeydik. Verimli tarım arazilerini ve su varlıklarını tehdit eden projeye Bursa’lılar olarak biz de karşıyız.”

Bazı CHP milletvekilleri de bölgeye gelerek köylülerle görüştü. Halkın ısrarı sonucunda bilirkişi heyetiyle iletişime geçilerek detaylı inceleme yapılması sağlandı. Bilirkişi heyetinin raporu, bir ay içerisinde açıklanacak. 

Kütahya Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Ali İhsan Bakır, burada yaptığı açıklamada, hiçbir siyasi beklentileri olmaksızın maden aranmasına karşı çıkan köylülere destek olacaklarını ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.