SON DAKİKA
Hava Durumu

Kestel yukarı havza sel kontrol projesi tamamlandı

Bursa'nın Kestel ilçesinde Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce, 192,81 hektar alanda yürütülen Dudaklı Köyü yukarı havza sel kontrol projesi geçen ay tamamlandı. Bölgede 21 Haziran 2020'de meydana gelen sel felaketinde 5 kişi hayatını kaybetmiş, tarım arazileri ve çok sayıda evi su basmıştı.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2022 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2022 13:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Kestel yukarı havza sel kontrol projesi tamamlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, Sinop, Kastamonu ve Erzurum'da başlatılacak 14 yeni projenin tamamlanmasıyla Türkiye genelindeki yukarı havza sel kontrol projesi sayısı 174'e ulaşacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, erozyon nedeniyle oluşan toprak kayıplarının önüne geçilmesi, sel, çığ ve heyelan felaketlerinden doğacak zararların en aza indirilmesi amacıyla yürütülen "yukarı havza sel ve erozyon kontrol çalışmaları", çok sayıda alt projeyi kapsıyor.

İlgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde yürütülen entegre havza, erozyon kontrol, sel ve heyelan kontrol projeleri sayesinde, toprağın erozyon yoluyla denizlere, göllere ve barajlara taşınmasının da önüne geçiliyor.

Kestel'de 21 Haziran 2020'deki sel felaketinde binlerce dönüm tarım arazisi sular altında kalmıştı

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, yaşanması muhtemel sel afetlerinin zararlarının en az seviyeye düşürülmesi, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, tabii kaynaklar ile toprağın korunması amacıyla Sinop, Kastamonu ve Erzurum'da 14 yukarı sel havzasında projelendirme çalışması yürütecek. Bu 14 projenin tamamlanmasıyla Türkiye genelindeki yukarı havza sel kontrol projesi sayısı 174’e ulaşacak.

Bugüne kadar sel kontrol projesi yapılan iller şöyle:

"Adana (2), Adıyaman (2), Afyonkarahisar (9), Ağrı (5), Aksaray (2), Amasya (4), Ankara (5), Antalya (1), Artvin (5), Aydın (6), Bartın (1), Bayburt (1), Bilecik (1), Bingöl (2), Bitlis (1), Bolu (4), Bursa (1), Çankırı (1), Çorum (6), Diyarbakır (2), Düzce (5), Erzincan (3), Erzurum (6), Giresun (11), Hatay (3), Iğdır (2), Mersin (8), Kastamonu (6), Kayseri (1), Kırklareli (1), Konya (2), Kütahya (1), Malatya (1), Kahramanmaraş (1), Karabük (1), Muğla (2), Muş (1), Niğde (2), Ordu (1), Rize (7), Sakarya (5), Samsun (4), Sivas (2), Tekirdağ (1), Tokat (1), Trabzon (6), Şanlıurfa (2), Van (13), Yozgat (1)"

21 Haziran 2020'deki sel felaketinde binlerce dönüm tarım arazisi ve evler sular altında kalmıştı

Sel felaketinde 5 kişi hayatını kaybetmişti

Açıklamaya göre, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce, 192,81 hektar alanda yürütülen Bursa'nın Kestel ilçesi Dudaklı Köyü yukarı havza sel kontrol projesi geçen ay tamamlandı.

Proje alanında kıyı oyulmalarını, kıyı göçmelerini, kıyı kaymalarını ve oyuntu erozyonunu en aza indirmek amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında yapılan eşikler ve sekiler sayesinde, sel ve taşkınlardan kaynaklanan tortu taşınması sonucu oluşabilecek can kaybı riski ve maddi zararlar en aza indirilecek.

Kestel'in Dudaklı, Narlıdere, Kayacık köylerinde 21 Haziran 2020'de meydana gelen sel felaketinde 5 kişi hayatını kaybetmiş, tarım arazileri ve çok sayıda evi su basmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.