SON DAKİKA
Hava Durumu

Karaağız köylüleri eylem için şehre indi

Köylerinde kurulmak istenen biyokütle enerji santraline karşı aylardır nöbet eylemi ile santralcileri köylerine sokmayan Karaağız köylüleri, eylemlerini Bursa kent merkezine taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2018 19:50
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2018 19:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Karaağız köylüleri eylem için şehre indi

Köylerinde kurulmak istenen biyokütle enerji santraline karşı aylardır nöbet tutan ve santralcileri köylerine sokmayan Karaağız köylüleri, Heykel'de eylem gerçekleştirdi. CHP Bursa milletvekilleri Erkan Aydın ve Yüksel Özkan'ın da destek verdiği eyleme köylülerden kalabalık bir katılım oldu. Bursalılar'dan da destek gören eylemde köylüler tarım ve hayvancılığı bitirecek, hava kirliliğine neden olacak biyokütle santralini yaptırmayacaklarını bir kez daha ilan ettiler.

Heykel'deki eylemde köylüler adına açıklama yapan Mesut Korkmaz, aylardır nöbet tutarak köylerini termik santralden korumaya çalıştıklarını söyledi. "Çünkü, hedefimiz köyümüzde ölene kadar yaşamaktır." diyen Korkmaz, "Geçimimizi elde ettiğimiz toprağımızı, hayvanlarımızı, temiz havasını içimize çektiğimiz ormanlarımızı, binbir güçlükle bulabildiğimiz içme ve sulama suyumuzu koruma gayretindeyiz. Şehire göç etmemeye, ne olursa olsun köyünde yaşamaya uğraşan bizler özbeöz Bursalılarız. O dağları, ovaları vatan sayıp bekleyen koruyan insalarız biz" ifadelerini kullandı.

Gözünü para bürümüş kişiler tarafından ata topraklarından kovulmak istendiklerini söyleyen Mesut Korkmaz "Köyümüzün kahvesinde önce mobilyada kullanılanacak panelleri üreteceği yalanını söyleyerek bizi kandıranların, sonradan termik santral yapacağı ortaya çıkmıştır. ÇED Yönetmeliğinin eksikliğinden yaralanıp, halka bilgi vermeden birçok resmi kurumdan onaylar alan şirket bizi yok saymıştır. Bız Karaağızlıyız, o köy bizim, bize sorulmadan harita üzerinden izin verenler duyun sesimizi, bizler köyümüze santral istemiyoruz." şeklinde konuştu.

Heykel'deki eylemde Mesut Korkmaz köylüler adına açıklamayı okudu

'Turist santal görmeye mi gelecek?'

"Bursa' nın dağ köylerinde turizm özendiriliyorsa, 2. derece arkeolojik sit alanı ve belki de antik şehir bulunan köyümüze, nasıl bunlara zarar verecek santral yapılmasına izin veriliyor. Turist santral görmeye mi gelecek? Bursa Müzesi ile Kültür Varlıkları 'Korumama' Kurulu, santral arsasındaki antik yolu, komşusu tümülüsü ve müslüman mezarlarını görmezden gelip izinler nasıl veriyor? Buralardaki, arkeologlar, sanat tarihçileri ve memurlar suç işlemeye neden gayret gösteriyor?" ifadelerini kullanan Mesut Korkmaz, köyde zaten içme ve kullanma suyu sıkıntısı çektiklerini ve kurulması planlanan santralının 100 bin metreküpten fazla su kullanmaya başladığında daha da susuz kalacaklarını dile getirdi. Santral yapılırsa hem Kınık köyünün hem de Karaağız köyünün susuz kalacağını belirten Korkmaz, tarım yapamaz hale geleceklerini, bu nedenle de santralin yapılmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini söyledi.

'En iyi yol santral şirketinin köyden gitmesi'

Köylülerin santrale karşı hukuki mücadelesini yürüten Av. Eralp Atabek ise hukuki sürecin devam ettiğini, köylülerin biyokütle enerji santralini istemediklerini söyledi ve şirket yetkililerine en iyi yolun oradan santralden vazgeçmek olduğunu ifade etti.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın ise Karaağızlıların haklı mücadelelerinin her zaman yanında olduklarını, hem şirket yetkililerini hem de idareyi yapılan bu yanlıştan derhal vazgeçmeleri çağrısında bulundu. (BursaMuhalif.com)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.