SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Su Kolektifi: En az 2 yıl daha deniz foseptik çukuru olarak kullanılabilecek

Atıksu Arıtma Tesislerinin ileri biyolojik arıtma düzeyine geçirilmesi uygulamalarının hızlandırılması ve denetimlerin yapılmasının gerektiğini belirten Bursa Su Kolektifi üyeleri, Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmelik ile mevcut yönetmeliklere uyum süresinin 2 yıl daha ertelenmesini "Yani en az 2 yıl daha derelerin, göllerin, denizlerin sorumsuzca kirletilmesinin, atık kanalı, foseptik çukuru olarak kullanılmasının önünde hiçbir engel kalmadı." sözleriyle yorumladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2022 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2022 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Su Kolektifi: En az 2 yıl daha deniz foseptik çukuru olarak kullanılabilecek

Bursa Su Kolektifi gönüllüleri, her ayın 22'sinde Bursa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştiriyor. Bugün de 13. kez bir araya gelen Bursa Su Kolektifi üyeleri, ekolojik çöküşe dikkat çekti. 

Bursa Su Kolektifi adına basın açıklamasını Jale Büyükurgancı ve Habib Göbelez okudu. Marem Araştırma Grubu, ODTÜ Bilim Gemisi Araştırma Grubu, Balıkesir Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi bilim insanlarının bir araya gelerek oluşturdukları araştırma grubunun Marmara Denizi’nin kirliliği ile ilgili açıkladığı bilimsel araştırma sonuçlarının deniz ekosisteminin canlı yaşamı için son derece elverişsiz durumda olduğunu ortaya koyuyor.

"120'den fazla balık çeşidinin olduğu Marmara Denizi’nde balık türleri yaşayamaz hale geldi"

Marmara Denizi'nde yapılan bilimsel araştırmalara göre denizde oksijenin bittiğini hatırlatan Jale Büyükurgancı, şu bilgileri paylaştı:

"Su yüzeyinden sadece 35 metre hatta kimi yerde yalnızca 25 metre derinlikte canlı yaşamı belirtileri kaldığı, daha derinlerde canlı türlerinin ve çeşitliliğinin yok olduğu açıklanmaktadır. Çok yoğun kirletilmesi nedeniyle bir zamanlar 120’den fazla balık çeşidinin olduğu Marmara Denizi’nde ne yazık ki balık türleri yaşayamaz hale geldi. Her türlü ekolojik yıkımın yükünü en fazla çeken halkın bir zamanlar ucuz protein kaynağı olan zengin balık çeşitlerinden Marmara Denizi’nde sadece 2-3 çeşit kaldığı, onların da tespit edilen balık pandemisinin giderek artan tehdidi altında can çekiştiği yine bilimsel raporlarda açıklanmaktadır. Doğanın talanı, balıkçıların geçinememesi, yurttaşların sağlıklı beslenememesi aynı temel sorunun yani sermaye merkezli politikaların sonucudur."

"Denetimler felaketler yaşanmadan gerçekleştirilmeli"

Atıksu Arıtma Tesislerinin ileri biyolojik arıtma düzeyine geçirilmesi uygulamalarının hızlandırılması ve denetimlerin yapılmasını beklerken  Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmelik ile mevcut yönetmeliklere uyum süresinin 2 yıl daha ertelendiğini belirten Habib Göbelez, "Yani en az 2 yıl daha derelerin, göllerin, denizlerin sorumsuzca kirletilmesinin, atık kanalı, foseptik çukuru olarak kullanılmasının önünde hiçbir engel kalmadı." dedi. Göbelez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Daha 4 gün önce Marmara Ereğlisi Kamara Deresi'ne atık suyunu bırakan tesis derenin kıpkırmızı akan kimyasal atık kanalı haline dönüşmesine neden oldu. Yöre halkının uyarısı ile Tekirdağ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü kirletici tesise 1 milyon 799 bin lira ceza kesip, süresiz faaliyetten men etti. Ancak biz gereken inceleme ve denetimlerin bu felaketler yaşanmadan gerçekleştirilmesini istiyoruz."

"Türkiye’nin ikinci büyük altın madeni, Türkiye’nin ikinci büyük nehri Fırat’ı zehirliyor"

"Nehirlerin artık yaşam değil ölüm kaynağı haline gelmesinin bir örneği de Fırat’ta yaşanıyor." diyen Göbelez, Çalık Holding ve Kanadalı maden şirketlerinden Alacer Gold ile beraber işletilen Çöpler Altın Madeni Doğu Anadolu’nun yaşam suyu olan Fırat’a çok yakın olduğunu dile getirdi. Göbelez, "Türkiye’nin ikinci büyük altın madeni, Türkiye’nin ikinci büyük nehri Fırat’ı zehirliyor. İliç yıllardır Fırat’a 600 metre mesafedeki 200 futbol sahası büyüklüğünde ve 1280 metre derinliğindeki siyanür havuzu ile yaşıyor. Bu zehir havuzunun büyüklüğü 640 futbol sahası büyüklüğüne çıkarılmak isteniyor." diye konuştu. 

Göbelez, konuşmasını "Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da yıkımların kaynağında, yıkımların sonuçlarının olduğu ekokırım alanlarında, sorumlu kurumların önünde uygulanan ekokırım politikalarını ifşa etmeye; denizlerimizi, akarsularımızı, göllerimizi, özgür sularımızı yağmalayanlardan, kirletenlerden, meta gibi alıp satanlardan hesap sormaya, suyun sesi olmaya, gerçekleri duyurmaya, her geçen gün daha da güçlü haykırmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz." sözleriyle sonlandırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.