SON DAKİKA
Hava Durumu

'Bursa'nın yeni OSB'lere ihtiyacı yok, mevcut OSB'ler verimli kullanılsın'

Bursa Sivil Toplum Derneği (SİVİLAY) Bursa'nın verimli tarım topraklarını ranta kurban yeni OSB girişimlerine karşı eylem ve güç birliği çağrısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2024 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2024 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Bursa'nın yeni OSB'lere ihtiyacı yok, mevcut OSB'ler verimli kullanılsın'

SİVİLAY Başkanı Okan Aras, Kestel'in Soğuksu bölgesinde yapılması planlanan İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi ile ilgili tepkisini, “Bir zamanlar nefis dağ çileği ile ün salmış Kestel ve çevresi, artık yeni yapılaşmalar, organize sanayi bölgelerin gözdesi ve rant değerinin yüksekliği ile dikkat çekiyor. Soğuksu bölgesinde, belediye ve STK’lar es geçilerek gündeme alınan İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi için SİVİLAY sesini yükselterek ‘Yok artık!’ diyor” sözleriyle dile getirdi.

Bursa Sivil Toplum Derneği (SİVİLAY) Başkanı Okan Aras yaptığı yazılı basın açıklamasında son zamanlarda kentin gündemine oturan yeni organize sanayi bölgeleriyle ilgili endişelerini dile getirdi. Özellikle Kestel'in Soğuksu bölgesinde planlanan İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi'nin tartışmalara neden olduğunu belirten dernek, ‘Sorundan değil, çözümden yanayız’ felsefesiyle hareket ettiklerini vurguladı.

Aras, kentteki sivil toplum örgütleri içerisinde siyaset üstü bir şekilde hareket ettiklerini ve de kentin artı değerlerini gündeme getiren, bu konuda Kente Katkı Ödülleri de veren bir yapılanma olduklarını ifade etti.

Bursa’nın hizmet götürülemeyen bir nüfus patlaması ile karşı karşıya olduğunu belirten Okan Aras, sürekli ve de ranta dayalı sanayi bölgelerinin yaratılmasını, Bursa’nın geleceğine ipotek koymak ile eş değer olduğunun altını çizdi.

'EYLEM BİRLİĞİ ve GÜÇ BİRLİĞİ ŞART'

‘Ben yaptım oldu’ bakış açısının ülkeyi çıkmaz sokaklara çevirdiğini ifade eden Sivilay Başkanı Okan Aras “Traji-komik bir süreç yaşamaya devam ediyoruz. Birlikte doğru bir karşı duruş sergileyemezsek, ne yazık ki tepeden inme daha çok sanayi bölgeleri görebiliriz,” şeklinde konuştu. Aras, doğru bir güç ve eylem birliği sayesinde, bu yeni rant alanlarına ‘dur’ denilebileceğini ifa etti.

“Birkaç örnek hatırlatmak isterim” diyen Sivilay Başkanı Okan Aras, ülkenin en fazla sanayi bölgesine sahip kentin Bursa olduğunu söylerken, önemli bir çelişkiyi de sözlerine ekledi, “Hala tamamlanamayan sanayi bölgeleri var! Var olanlar da verimli kullanılamıyor. Gidin bakın isterseniz, halen boş yapılar kiracı bekliyor. Biz bu filmi Batı yakasında görmüştük. Sıra Doğu yakasına gelmiş demek ki. Adına ‘ileri’ denilerek, yapılan rant saldırıları anlaşılır gibi değil. Yalanlarınızdan bıktık.

'GELECEĞE İPOTEK KOYAMAZSINIZ EFENDİLER'

“Üçüncü bin yılı koşarak geçiyoruz. Koşarken de farkında olabilmek, eskilerin deyimiyle kadir kıymet bilmek, en büyük erdemlerimizden biri olmalı” şeklinde görüş bildiren Aras, günlük çıkarlar uğruna kentin geleceğine yapılan saldırılara bir anlam veremediğini söylerken “Bu nasıl bir hırs” demekten kendini alamadı.

SİVİLAY olarak, her fırsatta kentin artı değerlerinden yana olduklarını belirten Aras, sorunun değil, çözümlerin katılımcısı olmaya devam edeceklerini ifade ederek, Soğuksu bölgesinde yapılmak istenen organize sanayi bölgesi için, karşı duruş sözlerine şöyle devam etti:

“Soğuksu’da sanayi alanı için koşuşturanlar, Kestel ve çevresinde kaç sanayi noktası var? Sanırım bilmiyor. Organize sanayi bölgeleri, büyük bir işsizlikle boğuşan ülkemin insanı için, doğal olarak göç noktası. Bu durum, az önce ifade ettiğim hızlı nüfus artışı ve beraberinde çarpık kentleşmeyi getirecek. Farkında mısınız? Büyük bölümü deprem fay hattı üzerinde olan kentimizin, gecekondulaşma oranı da, bu sayede ivme kazanacak. Büyük bir afette, pek çok mahalleye giremeyeceğiz ve insanlarımız, yardım çığlıkları ile yaşama veda edecekler. Nasıl? Zincirleme kabuslar dizisi, beğendiniz mi?”

Akademik kuruluşlardan, sivil toplum derneklerinden ve belediyelerden dahi görüş almayan bu zihniyeti, Bursa Sivil Toplum Derneği (SİVİLAY) olarak kabul etmediklerini ifade eden Okan Aras, karşı duruş sözlerini şöyle tamamladı: “Bu anlaşılamaz çelişkiler yumağını bakanlık gör(e)miyor, kabul. Ama, yereldeki bazı zihniyet gruplarının, ha babam de babam rant peşinde koşması, Bursalılara ihanettir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.