SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da köylülerin termik santral direnişi

Bursa'nın Büyükorhan ilçesi Karaağız Köyü'nde yapılması planlanan Biyokütle Termik Santrali'ne karşı bölge vatandaşları direnişlerini sürdürüyor. DOĞADER, 1 Temmuz'da köylülere destek vermek amacıyla gittikleri Karaağız Köyü'nde, "Bu tür santraller yapıldıktan çok kısa bir süre sonra çöp yakma tesislerine dönüşüyorlar" açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2018 21:57
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2018 21:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da köylülerin termik santral direnişi

Bursa'nın Büyükorhan ilçesinde bulunan Karaağız Köyü'nde yaşayan vatandaşlar, bölgeye yapılması planlanan Biyokütle Termik Santrali'ne karşı direnişlerini sürdürüyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca söz konusu tesis için bir süre önce 'ÇED gerekli değildir' raporu verildi. Kararı protesto amacıyla eylem yapan köylüler, bu kez santrali yapacak şirketin bölgeye Tır'larla malzeme göndereceği bilgisi üzerine eyleme geçti. Köylüler, bölgeye malzeme getirilmesini engellemek amacıyla gece gündüz direnişlerini devam ettiriyorlar.

1 Temmuz'da Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER), Karaağız Köyü'nde köylülerin Biyokütle Termik Santrali'ne karşı başlattıkları direnişte olduğunu belirtti.

DOĞADER, sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, şu bilgileri aktardı:

"Karaağız köylüleri evlerine 500 metre ilerisinde inşaat başlatılmasından sonra santral yapılmak istendiğinden haberdar oldular. Köylülerinin santral inşaatına karşı çıkmaları üzerine şirket inşaat işçilerini geri çekti.

Ancak 5 gün önce şirketin yeniden inşaya başlamak için malzemelerini getirmek istediğini farkeden köylüler bunun önüne geçmek için gece gündüz direniş başlattılar.

Bugün bütün köy halkı yapılmak istenen santrale karşı olduklarını hep beraber direniş alanında toplanıp mücadeleye kararlı olduklarını ilan etmek için bu etkinliği düzenlediler.

"Çevreye zarar vermeden termik santral kurmak olanaksız"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı santral için "ÇED Gerekli Değildir" belgesi verdi. Bunun anlamı santral çevreye zararsız. Oysa çevreye zarar vermeden termik santral kurmak olanaksızdır.

Su kaynakları Karaağız köyüne bile yetmezken ÇED raporunda, santralin işletilmesi için bu su kaynaklarının kullanılmasına izin verildi. Raporda köyde 500 baş hayvan var deniyor oysa Karaagizlilar 10000 küçükbaş, 500 büyükbaş hayvana sahip. Daha onlarca yanlış bilginin bulunduğu ÇED Raporu Bakanlıktan onay aldı.

Biyokütle enerji santralleri çevreci enerji gibi bir izlenim veriliyor. Oysa çok örneği var, bu tür santraller yapıldıktan çok kısa bir süre sonra çöp yakma tesislerine dönüşüyorlar. Kurulmak istenen santralin bir bölümünün belediyeye ait arazi üzerine olması bunun en iyi göstergesidir.

Çöp ve atıklar yakıldığında daha tehlikeli durumada havaya dioksin, duran gibi kanserojen gazlar KOK kalıcı organik kirleticiler ve ağır metal gazlarını havaya yayılmasına neden oluyor.

Haziran ayı içinde santral için 1/1000 plan değişikliği yapıldı. Ayrıca Toprak Koruma Kurulu da kendi varlık nedenime ihanet ederek santralin yapılması yönünde karar aldı. Bunlara karşı dava açılması gündemde."

CHP'den bölge halkına destek

CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve İl Başkan Yardımcıları ile birlikte Büyükorhan ilçesine bağlı Karaağız Mahallesi'nde yaşayan köylülerin, bölgeye yapılması planlanan biokütle enerji santraline karşı başlattığı eyleme destek verdi. Yasal süreç işletilmeden 'ÇED raporu gerekli değildir' raporu verildiğine dikkat çeken Akkuş, projenin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Bölgede inceleme yapan ve köylülerle konuşan Akkuş yaptığı açıklamada, proje sürecinin doğru yürütülmediğine dikkat çekerek, "Askı süresi bitiyor, itirazlar yapılmamış. Bunlar yapılmamasına rağmen ÇED raporu alınmış, 1/25.000'likte tadilat yapılmamış, daha 1/5000'lik planları yapılmalı. 1/1000 planlar yapılacak ve onun dışında da uygulama imar planları bittikten, şuğulama ve terkler yapıldıktan sonra ÇED raporu ve diğerleri alınması gerekirken bu işlemlerin hiçbiri yapılmadan 'ÇED gerekli değildir' raporu alınmış. Hangi vali yardımcısı imzaladıysa buradan kınıyorum, doğru değil. Hak, hukuk ve adaletin olduğu bir yerde böyle bir pratiği hiç kimse yapamaz, yapmamalı. Burada yaşayan insanlara bir hakarettir" dedi.

Orhan Sarıbal ise köy halkının yürüttüğü mücadeleye destek vermeye devam edeceklerini belirterek, "Büyükorhan Karaağız Köyü sakinleri, elektrik santrali yapımı için topraklarının peşkeş çekilmesine karşı tepki gösteriyor. Biz de onların bu haklı mücadelesine omuz veriyoruz. Bu ülke bu halk satılık değil!" paylaşımında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.