SON DAKİKA
Hava Durumu

UÜ'de 'Endüstri 4.0' için araştırma

Uludağ Üniversitesince (UÜ), "Endüstri 4.0" çalışmaları yürüten firmalar için sanayide giyilebilir teknolojilerden olan "artırılmış gerçeklik gözlüğü"nün seri üretimde kullanılıp kullanılmayacağı araştırılacak.

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2018 22:02
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2018 22:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
UÜ'de 'Endüstri 4.0' için araştırma

Uludağ Üniversitesince (UÜ)'den yapılan açıklamaya göre, Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülin Gündüz'ün yürüttüğü "Otomotiv İmalatında Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü Kullanımının Bilişsel Yüke Etkisinin Araştırılması" adlı TÜBİTAK 1001 Projesi başlıyor. 

Acıbadem Üniversitesinden Nörolog Doç. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu ile Elektrik ve Elektronik Yüksek Mühendisi Önder Tokçalar'ın da yer aldığı proje, TOFAŞ'ta gerçekleştirilecek. 

Projeyle giyilebilir teknolojilerden biri olan "artırılmış gerçeklik gözlüğü"nün seri imalatta kullanılıp kullanılamayacağı araştırılacak. Tamamen gerçek üretim ortamında, gerçek çalışanlarla yapılacak araştırmada, artırılmış gerçeklik gözlüğünün çalışanın zihinsel yükünü artırıp artırmadığı konusunda da veriler oluşturulacak ve bu etkinin yaşa, cinsiyete, deneyime göre değişiklik gösterip göstermediğine bakılacak. 

Projenin sonuçlarının olumlu olması halinde, giyilebilir teknolojilerin otomobil imalatında seri üretimde kullanımının yaygınlaştırılması sağlanacak. Aynı zamanda yeni bir bilim dalı olan "nöroergonomi", Tükiye'de ilk defa bu projeyle uygulamalı olarak çalışılmış olacak.

"Projenin sonucunu merakla bekliyoruz"

Gündüz, TOFAŞ Fabrika Direktörü Erdal Şimşek ve TOFAŞ Üretim Teknolojileri Müdürlüğünden Necdet Barışıker ile UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Hockenberger'i ziyaret etti.

Ulcay, burada yaptığı konuşmada, dünyanın "Endüstri 4.0" ile ekonomiden sosyal düzene kadar bir değişim sürecine girdiğini, UÜ'nün de sektörlerin bu yöndeki gereksinimlerini hızlı, güvenilir ve yenilikçi anlayışla karşılayabilmeleri için araştırmalar yaparak, bu sürece katkıda bulunduğunu belirtti.

Proje için uygulama alanını üniversiteye açan TOFAŞ'ın Fabrika Direktörü Şimşek de tasarımda, üretimde, satış ve satış sonrasında teknolojiyi yoğun bir şekilde kullanmak zorunda olduklarına dikkati çekerek, "Teknolojinin bazen insanla zorlandığı durumlar ortaya çıkabiliyor. Hocamın seçtiği konu da revaçta bir konu. Bizim verimlilik, hatasızlaştırma çalışmalarımızın temeli, bu çalışmalar. Onun için projenin sonucunu merakla bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.