SON DAKİKA
Hava Durumu

Bozbey yeni ulaşım projelerini anlattı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mayıs toplantısında ulaşım projelerini anlattı. Bozbey, kentin ulaşım sorunlarını gidermek için yeni raylı sistem ve köprü projelerinden bahsetti.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2025 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2025 23:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bozbey yeni ulaşım projelerini anlattı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mayıs Ayı Değerlendirme Toplantısı'nda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Kenti bir yerde yoğunlaştırmak yerine yaymak gerektiğini söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, bir yılda yapılan ulaşım yatırımlarını, hayata geçirilecek projeleri ve BURULAŞ’ın çalışmalarını tek tek anlattı. 700 bin kişiyi ilgilendiren Çalı-Demirtaş raylı sistem hattıyla ilgili çalışmaları başlatacaklarını söyleyen Başkan Bozbey, Tarihi Belediye Binası’yla ilgili tüm Bursalıları yakından ilgilendiren bir gelişmeyi kamuoyuyla paylaştı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası’ndaki Mayıs Ayı Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Başkan Mustafa Bozbey, Ulaşım Daire Başkanlığı, BURULAŞ, BursaRay ve BUDO özelinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediyesi Basın Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, genel sekreter yardımcıları, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve basın mensupları katıldı.

“Bu tür kumpasların son bulmasını istiyoruz”

CHP Bursa Mitingi’ne katılan herkese teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, dün Terminal civarında yaşanan kazada hayatını kaybeden gencin ailesine başsağlığı diledi. Bıçak Festivali’nde şiddetli rüzgâr sebebiyle yaşanan talihsiz kazaya da değinen Başkan Bozbey, yaralanan vatandaşa geçmiş olsun dileklerini iletti. Dün yaşanan poster olayına da değinen Bozbey, o ana ilişkin güvenlik kamerası görüntülerini de basın mensuplarıyla paylaştı. Bir kumpasla karşılaştıklarını söyleyen Bozbey, şunları söyledi:

“Bu tür kumpasların bir daha olmamasını diliyoruz. Kurumları yıpratma anlayışını artık uzak tutmalıyız. Bizler hizmet üretiyoruz ve üretmeye devam edeceğiz. Hizmeti eşit, adil, hesap verebilir ve şeffaf bir anlayışla yapıyoruz. Bu tür kumpasların son bulmasını istiyoruz. Toplum bunları kabul etmez. Olay sosyal medyaya düşünce üzerine ciddiyetle gittik. Emniyet de üzerine gitti. Sorguladık. O poster sonradan oraya getiriliyor. Şoförü, gece 23.30 civarında Kestel bölgesinde belediyenin aracında zabıta ekipleri aldı ve emniyete teslim ettik. Cumhurbaşkanlığı makamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin makamıdır. Her kim Cumhurbaşkanı ise onun posterinin, resminin yere serilmesini asla kabul etmeyiz. O makamlarda olan Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eder. Bunu yapanları asla cezasız bırakmayız. Adi, basit ve ahlaksız bir yaklaşımdır. Durum savcılığa intikal etti, biz de takip ediyoruz. Bu organizasyonun kim tarafından yapıldığı ortaya çıkarılmalıdır. Bu belki başka organizasyonun ayak izleri de olabilir. Personelimizin tamamını da uyarıyorum. Hepsini seviyorum ama böyle bir şeylere bulaştıklarında hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Olay tamamen Büyükşehir Belediyesi’ni yıpratma çabasıdır. Bizler, Bursalıların seçtiği belediye başkanları ve meclis üyeleriyiz”.

“Planlama hataları Bursa’yı bu hale getirdi”

Ulaşım konulu toplantıda geçtiğimiz günler yaşanan toplu iş sözleşmesi sürecine de değinen Bozbey, Bursalılara bir kez daha teşekkür ederken, sözleşmenin her iki tarafa hayırlı olmasını diledi. Bursa’da ulaşım ve trafik konularında ne denli sorunlar olduğunu hep beraber yaşadıklarını ifade eden Başkan Bozbey, bu iki konu için planlamanın çok önemli olduğunu dile getirdi. Bursa’nın yıllarca planlanamadığını vurgulayan Başkan Bozbey, “Planlama hataları Bursa’yı bu hale getirdi. Şimdi bunları düzelteceğiz. Bu sorunların çözümü noktasında arkadaşlarımız yoğun biçimde çalışıyor. Kenti bir yerde yoğunlaştırmak değil, yaymak gerekiyor. Bu yüzden 1/100.000’lik plana önem veriyoruz. Çevre Düzeni Planı çalışmaları büyük ihtimalle yıl sonuna kadar tamamlanacak. 2026’nın ilk 6 ayında Bursa’nın Kent Anayasası’nın onaylanacağına, yürürlüğe girdikten sonra herkesin sahip çıkacağına inanıyorum” dedi.

“Son bir yılda 136 bin tondan fazla asfalt kaplaması”

Ulaşım yönetiminin, birçok paydaşın içinde yer aldığı, Bursa’nın en dinamik ve en karmaşık konularından biri olduğunu söyleyen Başkan Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 5.180 kilometrelik bir yol ağına hizmet verdiğini, bunun 1.094 kilometresinin ana arterlerden, 4.086 kilometresinin kırsal yollardan oluştuğunu, 455 köprü ve 85 alt-üst geçitle bu ağın güvenliğini ve sürekliliğini sağladıklarını hatırlattı. 2024-2025 döneminde asfalt, tretuvar, bordür faaliyetleri, arazi yolları ve sathi kaplama gibi konularda 17 ilçede 2 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını anlatan Başkan Bozbey, “Son bir yılda 136 bin tondan fazla asfalt kaplaması, 147 bin metrekare tretuvar işlemi yaptık. 200 kamyon, özel ekipmanlı araç ve 110 iş makinası ile bu hizmetleri yürüttük. Önümüzdeki süreçte 530 bin ton sıcak asfalt serimi yapacağız. 1061 mahallemizde hizmet üretiyoruz. Özellikle kırsalda köylerin arasında soğuk asfalt, köylerin içerisinde sıcak asfalt ya da parke taşı serimi yapılacak. Kış aylarında karla mücadele kapsamında 1061 mahallemizde ekiplerimizle hızlı müdahalelerde bulunduk ve hiçbir sorun yaşanmadan süreci atlattık. Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME), yıllardır eleştirdiğim bir kurumdur. Bu konuda bazı kararlar aldık. Kurumlarla iş birliği yapma konusunda bir organizasyon oluşturduk. Aslında altyapıyla ilgili tüm işlerin belediyelere verilmesini savunuyorum” diye konuştu.

“Analiz etmeden hiçbir projeyi hayata geçirmiyoruz”

Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME) ise 11 toplantı yapıldığını ve 311 kararın alınarak uygulandığını söyleyen Başkan Bozbey, bazı dolmuşların taksiye dönüş sürecinin uzama sebebinin Büyükşehir Belediyesi olmadığını belirterek bu konuda çaba gösterdiklerini ifade etti. Daha sonraki süreçte minibüslerin de taksiye çevrilerek kent içindeki minibüs sayısının azaltılması için çalışması yapacaklarını dile getiren Başkan Bozbey, kentte 1.706 taksi, 134 dolmuş, 823 minibüs ve 6.663 servis aracıyla birlikte toplamda 10.804 yolcu taşıma aracının aktif olarak faaliyet gösterdiğini açıkladı. Servis araç sayısının fazlalığına dikkat çeken Başkan Bozbey, toplu ulaşım ve raylı sistemle bu konuyu çözmeyi hedeflediklerini belirtti. Kentte yapay zekayla çalışan 48 akıllı kavşak, 260 merkez bağlantısı, 206 araç sayım kamerası gibi sistemlerle kavşaklardaki bekleme sürelerini yüzde 28 azalttıklarını ifade eden Başkan Bozbey, “48 kavşakta yıllık yaklaşık 6.000 litre yakıt tasarrufu sağladık. 2025-2026 döneminde 3 yapay zeka destekli akıllı kavşak ve 3 değişken süreli dinamik kavşak oluşturulacak. Trafik Yönetim Merkezi’ne bağlı kavşak sayısı yüzde 10 artacak. En az 15 noktaya da yeni sinyalizasyon sistemi kurulacak. Bursamızda ulaşımın sorun olmaktan çıktığı bir kent yaşamı hedefiyle, yepyeni bir planlama anlayışını hayata geçirdik. Bu anlayışın üç temel ayağı var. Bilim, ortak akıl ve sahada planlama. Tüm kamu kurumlarıyla, ilçe belediyeleriyle, muhtarlarımızla ve teknik ekiplerimizle birlikte sahada oluyor, her noktayı yerinde inceliyor, ihtiyaçları birebir yerinde tespit ediyoruz. Nüfusun yüzde 78’inin yaşadığı kent merkezini daha farklı ve hassas biçimde değerlendiriyoruz. 1422 analiz hücresini daha detaylı ve özel bir biçimde inceliyoruz. 2010 yılından bu yana yapılan sıcak asfalt ve sathi kaplama gibi tüm karayolu imalatlarını da sayısal haritalara işledik. Paramızı boşuna harcamak istemiyoruz. Ölçmeden, analiz etmeden, simülasyonunu yapmadan hiçbir projeyi hayata geçirmiyoruz” dedi.

Bursa’ya yeni ulaşım projeleri

Özellikle asfalt kaplama ve yama çalışmalarındaki ihaleleri, şeffaflığı, rekabeti, kaliteyi ve katılımı esas alarak sürdürdüklerini söyleyen Başkan Bozbey, yaptıkları her ihalenin geçen senenin yüzde 19 altında olduğunu vurguladı. Yeni ulaşım projeleri hakkında da bilgi veren Başkan Bozbey, “Çalı-Demirtaş raylı sistem hattıyla ilgili çalışmalara başlıyoruz. Tamamen metro sistemiyle düşündüğümüz bir proje. Yaklaşık 22 kilometre olacak. Yaklaşık 700 bin kişinin bu hattı kullanması mümkün olacak. 16 istasyondan oluşacak projeyi 3 etapta planlıyoruz. Küçük Sanayi-Yunuseli arasında 10 kilometrelik hat, Yunuseli-Demirtaş arasında 7 kilometre, Çalı-Küçük Sanayi arasında 5 kilometrelik hat planlıyoruz. T5 adını verdiğimiz bir tramvay hattı planlıyoruz. Yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda ve 9 istasyondan oluşması planlanan bu hat, Paşaçiftliği ve Mimar Sinan–BTÜ istasyonlarında Bursaray’a entegre olacak. Yaklaşık 420 bin hemşehrimiz, tramvay hattını kullanabilecek. T1 ve T2 tramvay hatlarını, Osmangazi İstasyonu üzerinden Bursaray’a entegre ediyoruz. Çalışmalar yılın ikinci yarısında başlayacak. Bursaray Üniversite-Görükle entegrasyonu yaklaşık 5.4 kilometrelik bir proje. Bakanlık tarafından yapılacak. Yine bizim yükleneceğimiz bir borç olacak ama Bakanlığın bir an önce harekete geçmesini istiyoruz” diye konuştu.

Kent trafiğine nefes aldıracak çalışmalar

Kısa vadede başlayacakları projeler hakkında da bilgi veren Başkan Bozbey, Geçit-Bademli Nilüfer Çayı Köprüsü projesinde ihale hazırlıkları tamamladıklarını ifade etti. Bursa-Mudanya Yolu’nda son dönemde ortaya çıkan bozulmalarla ilgili detaylı analiz çalışmaları başlattıklarını dile getiren Başkan Bozbey, Mudanya istikametinde bir şeridin geçici olarak trafiğe kapatılacağını, zemin etütleri yapılırken aynı anda sürekli ölçüm ekipmanlarının da monte edileceğini ve yol durumunun anlık izleneceğini açıkladı. Mudanya metrobüs projesi çalışmalarının da hazırlıklarını yaptıklarını söyleyen Bozbey, “Emek İstasyonu ile Mudanya BUDO İskelesi arasındaki 16,5 kilometrelik güzergahta, metrobüs öncüsü hızlı otobüs sistemini başlatıyoruz. Daha sonra metrobüse dönüştüreceğiz. İstanbul Caddesi’nde As Merkez ile Avrupa Konseyi Bulvarı arasında kalan yol aksının asfaltını yeniliyoruz. Toplu taşıma durakları da iyileştirilecek. Güney İmar Yolu’nun Otosansit–Değirmenönü-Karapınar arasını tamamlıyoruz. Nilüfer Minareliçavuş Mahallesi Cezaevi bölgesinde yaşanan trafik sıkışıklığını yeni bir kavşak düzenlemesiyle çözüme kavuşturuyoruz. Eylül ayına kadar da tamamlamayı planlıyoruz. Akpınar-Filament Kavşağı’nda yıllardır yaşanan geçiş önceliği sorununu çözüyoruz. Önümüzdeki ayın sonuna kadar çalışmaları tamamlıyoruz. Yeniceabat Mahallesi’nde, BTSO Eğitim Kampüsü çevresindeki kavşakta yaşanan trafik sorununu çözüyoruz. Soğanlı Mahallesi Sıcaksu TOKİ Kentsel Dönüşüm bölgesinde, Nilüfer Caddesi ve Dr. Sadık Ahmet Caddesi ile birlikte yeni imar yollarının yapımını sürdürüyoruz. Temmuz ayı sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

“354 milyon insan toplu taşımadan yararlandı”

Bursa Ulaşım Ana Planı’nın (BUAP) tamamen yenilendiğini anlatan Başkan Bozbey, bir ilki gerçekleştirerek BUAP’a entegre Lojistik Ana Planı’nı da yapacaklarını belirtti. 455 köprünün teknik olarak tek tek incelendiğini ifade eden Başkan Bozbey, yeni ulaşım aksları ve kavşaklar hakkında bilgi verdi. Acemler ve Ataevler Kavşağıyla başlayan çalışmaların Orhaneli Kavşağı, Nalınlar-Hasanağa Aksı ve Fatih Sultan Mehmet Bulvarı gibi yeni ulaşım projeleriyle devam edeceğini söyleyen Başkan Bozbey, Orhaneli Kavşağı’nda yaşanan sorunların Ata Bulvarı, Hamitler İmar Yolu ve Mudanya Yolu güzergâhlarının kesintisiz hale getirilmesiyle çözüleceğini dile getirdi. Durmazlar Kavşağı projelerinin hazır olduğunu, Kuzey Çevre Yolu için de alternatifler üzerinde çalıştıklarını belirten Başkan Bozbey, BURULAŞ faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Son bir yıldaki ulaşım verilerini paylaşan Başkan Bozbey, “Son bir yılda otobüslerle yaklaşık 235 milyon civarında insan taşıdık. Raylı sistemde 118 milyon yolcu taşıdık. Toplamda 354 milyonun üzerinde yurttaşımız toplu taşıma hizmetinden faydalandı. Gece seferlerinde otobüsle 33 bin, raylı sistemle ise 64 binden fazla yolcu taşındı. Bir yılda 477 binin üzerinde araç terminalden kalkış yaptı. Bu süreçte yaklaşık 14 milyon yolcu şehirlerarası taşımacılıktan faydalandı. Ücretsiz yolculuk verilerine bakıldığında yaklaşık 53 milyon civarında ücretsiz kullanım var. Özel günleri ve aktarma yapanları da sayarsak toplam 69 milyona yakın ücretsiz yolculuk sağladık. ‘Gittiğin kadar öde’ sisteminden faydalanan yolcu sayısı da 5 milyonu geçti. Öğrenci binişleri ise 48 milyonun üzerine çıktı. BUDO seferleriyle 898 bin, BBBUS ile ise 1 milyon 808 bin yolcu taşıdık. Her bir rakamın ardında, bir öğrencinin okula zamanında ulaşması, bir emeklinin hastaneye güvenle gitmesi, bir işçinin işine yetişmesi var” diye konuştu.

Otobüs filosu gençleşiyor

Yeni hatların da yavaş yavaş devreye alındığını anlatan Başkan Bozbey, cumartesiyi pazara bağlayan gecelerde, BursaRay’ın sabaha kadar çalıştığını hatırlatırken, toplamda 21 yeni hattın da hizmete başladığını açıkladı. Geçen yıl başlattıkları Körfez ulaşımının kapsamını genişleteceklerini aktaran Başkan Bozbey, her gün düzenli saatlerde sefer planladıklarını, bu konuda 2 araç sipariş etmelerine karşın İstanbul’da gelişen olaylardan dolayı sürecin durduğunu açıkladı. Kruvaziyer gemilerin Mudanya Limanı’na yanaşabilmesi için uluslararası güvenlik standartlarına uygunluk çalışmaların devam ettiğini ifade eden Başkan Bozbey, şunları söyledi;
“Otobüs filomuzun yaş ortalaması 10,4 idi. Bunu kademeli olarak 7 yaşa düşürmek için harekete geçtik. Bu kapsamda 40 civarında aracımızı yeniledik. Yapay zekâ destekli kamera sistemiyle sürücülerimizi anlık takip ediyoruz ve eğitimlerimizi sürdürüyoruz. SCADA sistemi sayesinde yürüyen merdiven ve asansörler anlık olarak takip ediliyor. Araçların klima bakımları ve değişimi devam ediyor. Ray sisteminin tamamı özel olarak oluşturulan ekip tarafından incelendi. Olumsuzlukları kısa sürede giderdik. BUDO iskelesi komple yenilendi. Anne Kart projesinin hazırlıklarını yaptık, yaşama geçiriyoruz. Engelli bireylerin refakatçiye ihtiyaç duymadan seyahat etmelerini sağlayacak ‘Engelsiz Bursa’ uygulamasını hayata geçirdik. Ulaşım verilerini artık Google Maps ve Yandex navigasyon gibi platformlarla entegre ediyoruz. BURULAŞ İdari Binası ve İşletme Bakım Merkezi çatısını tamamen güneş panelleriyle kaplattık. BURULAŞ’ın enerji tüketiminin yüzde 2,5’i bu santralden karşılanıyor. BURULAŞ olarak Söğüt’te bir güneş enerji santrali kurmayı planlıyoruz. 5 megavatlık bir enerji elde etmeyi planlıyoruz. Tüm kurumlarımız dahil olmak üzere 250 megavat civarında harcamamız var. Hedefimiz yüzde 25’ini bu şekilde elde etmek. Ayrıca terminal bölgesinde atık sahasını modernize ettik. Yaz yoğunluğu öncesi Şehirlerarası Terminalde altyapı düzenlemeleri başlatıldı”.

YENİ PROJELER

Başkan Bozbey'in aktardığı yeni projeler ise şöyle:

ÇALI – DEMİRTAŞ RAYLI SİSTEM HATTI

Çalı-Demirtaş Raylı Sistem Hattı, tümüyle yer altından, 21.9 km uzunlukta ve 16 istasyondan oluşacak. Güzergah boyunca ikamet eden 705.000 kişinin, Bursaray’a, FSM ve Esentepe istasyonlarına doğrudan erişmesini sağlayacak.

3 etapta yapılması planlanan hattın;

1. Etap Küçük Sanayi-Yunuseli arası: 9 istasyon, 10 km,

2. Etap Yunuseli-Demirtaş: 4 istasyon, 6.9 km,

3. Etap Çalı-Küçük Sanayi: 3 İstasyon, 4.9 km’dir.

T5 TRAMVAY HATTI

Yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda ve 9 istasyondan oluşması planlanan bu hat, Paşaçiftliği ve Mimar Sinan–BTÜ istasyonlarında Bursaray’a entegre olacak. Bu sayede, Ankara Yolu ile 11 Eylül Bulvarı arasında yaşayan yaklaşık 420 bin Bursalı raylı sistem konforuyla ulaşım imkânına kavuşacak. Fizibilite çalışmalarına, Bursa Ulaşım Ana Planı ile koordineli biçimde, 2025 yılı sonunda başlanacak.

T1, T2 TRAMVAY HATLARI – BURSARAY ENTEGRASYONU

T1 ve T2 tramvay hatlarını, Osmangazi İstasyonu üzerinden Bursaray’a entegre ediliyor. Bu sayede vatandaşlar Bursa Otobüs Terminali, Kestel, Uludağ Üniversitesi ve tarihi kent merkezi arasında raylı sistemle çok daha kolay ve hızlı ulaşım sağlayabilecek.

Uygulama projesine ve imalatlara 2025 yılının ikinci yarısında başlanacak.

BURSARAY ÜNİVERSİTE – GÖRÜKLE ENTEGRASYONU

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. 5,4 kilometrelik yeni hat ve 3 istasyon ilavesiyle, Bursaray hattı Görükle merkezini de kapsayacak şekilde genişleyecek.

KISA VADEDE BAŞLAYACAK PROJELER

GEÇİT – BADEMLİ NİLÜFER ÇAYI KÖPRÜSÜ

5 şeritli yeni köprü ve yaklaşık 700 metrelik bağlantı yolunun yapımı için ihale hazırlıkları tamamlanmak üzere.

Bu köprüyle birlikte, bölgede yıllardır yaşanan dar boğaz ortadan kalkacak. Ayrıca Bademli – Hasköy Ayrımı Kavşağı’ndaki trafik sıkışıklığı da 2025-2026 eğitim öğretim dönemi başlamadan önce çözüme kavuşturulacak.

BURSA-MUDANYA YOLUNUN RÖNTGENİ ÇEKİLİYOR

Bursa – Mudanya Yolu’nda son dönemde ortaya çıkan bozulmalarla ilgili detaylı analiz çalışmaları başlatıldı.

Bu kapsamda, Mudanya istikametinde bir şerit geçici olarak trafiğe kapatılacak.

Zemin etütleri yapılırken aynı anda sürekli ölçüm ekipmanları da monte edilecek ve yolun durumu artık anlık olarak izlenecek. Tespit edilen sorunlu bölgelerde ise iyileştirme çalışmalarına başlanacak.

Bozbey, "Mudanya yolunun yer yer çöktüğünü görüyoruz. Çıkacak olan projeye göre iyileştirmeler yapılacak" dedi.

METROBÜS ÖNCÜSÜ HIZLI OTOBÜS SİSTEMİ

Emek İstasyonu ile Mudanya BUDO İskelesi arasındaki 16,5 kilometrelik güzergahta, özellikle yaz aylarında artan yolcu talebine çözüm üretiliyor. Bu hatta, metrobüs öncüsü hızlı otobüs sistemi başlatılacak.

Ayrıca Mudanya merkezde uygulayacak yeni trafik düzeniyle, hem trafik akışı rahatlatılacak hem de BUDO İskelesi’ne erişim çok daha kolay hale getirilecek.

İSTANBUL CADDESİ’NDE TRAFİK VE TOPLU TAŞIMA

İstanbul Caddesi’nde, As Merkez ile Avrupa Konseyi Bulvarı arasında kalan yol aksının asfaltı yenileniyor.

Ayrıca Avrupa Konseyi Bulvarı kesişiminde yapılacak yol genişletme çalışmalarıyla birlikte, toplu taşıma durakları da iyileştirilecek.

Bu sayede toplu taşıma araçlarının trafik akışını olumsuz etkilemesinin önüne geçilecek ve günlük ortalama 4 bin vatandaşın ulaşım konforu artacak. Tüm bu çalışmalar 2025 yılı içinde tamamlanacak.

GÜNEY İMAR YOLU’NUN OTOSANSİT–DEĞİRMENÖNÜ-KARAPINAR ARASI TAMAMLANIYOR

Güney İmar Yolu’nun Otosansit–Karapınar arasındaki 1 kilometrelik bölümü açılıyor.

Bu sayede 2025 yaz döneminde, Değirmenönü ile Karapınar arasında yeni bir ulaşım bağlantısı sağlanmış olacak. Bu etapta kazı, dolgu ve altyapı çalışmaları tamamlandı, sıcak asfalt ve bordür-tretuvar hazırlıkları ise devam ediyor.

MİNARELİÇAVUŞ-BALAT-DOĞANKÖY DÜĞÜMÜNE YENİ ÇÖZÜM

Nilüfer Minareliçavuş Mahallesi Cezaevi bölgesinde yaşanan trafik sıkışıklığını yeni bir kavşak düzenlemesiyle çözüme kavuşturuluyor. Projenin, 2025 yılı Ağustos ayında tamamlanması hedefleniyor.

AKPINAR – FİLAMENT KAVŞAĞI RAHATLIYOR

Akpınar – Filament Kavşağı’nda yıllardır yaşanan geçiş önceliği sorunu çözülüyor. Mudanya Yolu ile Sanayi Caddesi güzergahında yer alan bu önemli noktada, trafik akışını rahatlatacak düzenlemeleri hayata geçiriliyor.

Çalışmaları Haziran ayı sonunda tamamlanacak.

YENİCEABAT BTSO EĞİTİM KOMPLEKSİ KAVŞAĞI

Yeniceabat Mahallesi’nde, BTSO Eğitim Kampüsü çevresindeki kavşakta yaşanan trafik sorunu çözülecek.

Hazırlanan yeni proje ile birlikte, bölgede trafik akışı rahatlayacak, yaşanan karmaşa ortadan kalkacak. İmalatların, 2025-2026 eğitim öğretim dönemi başlamadan tamamlanması hedefleniyor.

SICAKSU TOKİ BÖLGESİNDEKİ YOLLAR DAHA KONFORLU OLACAK

Soğanlı Mahallesi Sıcaksu TOKİ Kentsel Dönüşüm bölgesinde, Nilüfer Caddesi ve Dr. Sadık Ahmet Caddesi ile birlikte yeni imar yollarının yapımı sürüyor.

Çalışmaların, Temmuz ayı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

BURSA GENELİNİ KAPSAYAN ULAŞIM ANA PLANI

Bursa Ulaşım Ana Planı (BUAP) yenileniyor. 2010 yılında 7 ilçede yapılan, 2018’de güncellenen bu plan, şimdi ilk kez tüm ilçeleri kapsayacak şekilde yeniden hazırlanıyor.

30 binden fazla hanede yapılacak anketlerle, Eylül ayında yeni planlama süreci başlatılacak. BUAP’a entegre Lojistik Ana Planı’nı da Bursa'ya kazandırılıyor.

DİRENÇLİ ULAŞIM İÇİN KÖPRÜLER MERCEK ALTINDA

Bozbey, "Kentimizin ulaşım altyapısını güçlendirmek adına, ilk kez 455 köprümüzü tek tek inceliyoruz. Bazi köprülerimiz sıkıntılı. Bir finans kaynağı oluşturmamız lazım. Bu yapıları daha güvenli hale getirmek için 2025 sonuna kadar muayeneleri tamamlayacağız ve iyileştirmelere geçeceğiz" dedi.

YENİ ULAŞIM AKSLARI VE KAVŞAKLAR

Acemler, Ataevler Kavşağı gibi tamamlanan örnekler. Çalışmalar; Orhaneli Kavşağı, Nalınlar-Hasanağa Aksı ve Fatih Sultan Mehmet Bulvarı gibi yeni ulaşım projeleriyle devam edecek.

Ata Bulvarı, Hamitler İmar Yolu ve Mudanya Yolu güzergâhlarının kesintisiz hale getirilmesi amaçlanıyor. Bozbey, "Bu kapsamda; Ata Bulvarı üzerinde; Küçük Sanayi–Hafize Hatun, Durmazlar ve Sarı Cadde (Gümrük) kavşaklarını katlı kavşak olarak çözmek için uygulama projelerini başlattık. Durmazlar Kavşağı projeleri hazır. Sırada Küçük Sanayi–Hafize Hatun ve Sarı Cadde var. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nı baştan sona yenileyerek, bu güzergâhı yeniden kentin ana omurgalarından biri haline getiriyoruz. Kuzey Çevre Yolu için de iki alternatif üzerinde çalışıyoruz. Tıpkı Kestel–Üniversite arası katlı yol konusunda olduğu gibi, bu konuda da ortak akılla karar alacağız ve birlikte yol yürüyeceğiz. Ayrıca Nalınlar–Hasanağa aksı, Belediyemiz ve Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından birlikte planlanması gereken yeni bir hedefimizdir. Çünkü Orhaneli ve Keles yönünden gelen ağır tonajlı araçların, Hasanağa Bağlantı Yolu üzerinden doğrudan otoyola bağlanması sağlanmadan, Lefkoşe Caddesi ve kent merkezinde kalıcı bir trafik çözümünden söz edemeyiz. Bu anlayışla, ulaşımı sadece bugünü değil geleceği de düşünerek planlıyor, her adımı veriye, ortak akla ve kentimizin ihtiyacına göre atıyoruz" diye konuştu.

BURULAŞ’ın faaliyetleri hakkında da bilgi veren Bozbey, "Her zaman ifade ettiğim gibi; ulaşım sadece bir yerden bir yere gitmek değil, yaşam kalitesidir. Ve biz, bu kentte yaşayan her bir yurttaşımızın ulaşımda adil, konforlu, güvenli ve sürdürülebilir bir hizmet almasını sağlamakla yükümlüyüz" dedi.

Son bir yılda ulaşıma dair veriler şöyle:

- Otobüslerle tam 235 milyon 838 bin kişi taşındı.

- Raylı sistemde taşınan yolcu sayısı 118 milyon 239 bin oldu.

- Böylece toplamda 354 milyonun üzerinde yurttaş toplu taşıma hizmetinden faydalandı.

- Gece seferlerinde otobüsle 33 bin, raylı sistemle ise 64 binden fazla yolcu taşındı.

Bursa Otobüs Terminali’nde de hareketlilik dikkat çekici:

- Bir yılda 477 binin üzerinde araç terminalden kalkış yaptı.

- Bu süreçte yaklaşık 14 milyon yolcu şehirlerarası taşımacılıktan faydalandı.

BURSAKART SİSTEMİ ve MOBİL HİZMETLER

Toplu taşımanın dijital altyapısı olan BursaKart uygulamaları yaygınlaşıyor:

- Kişiselleştirme ofislerinde 1 milyonu aşkın işlem gerçekleştirildi.

- Web ve mobil kanallar üzerinden 5 milyon 185 bin işlem yapıldı.

- Mobil araçlarla verilen hizmet sayısı ise 10 bine yaklaştı.

Ücretsiz yolculuk verileri:

- Aktarma: 6 milyonun üzerinde

- Özel günlerde: 9 milyona yakın

- Ücretsiz kullanım toplamı: 53 milyon 600 binin üzerinde

- Toplamda 69 milyona yakın ücretsiz yolculuk sağlandı.

“Gittiğin kadar öde” uygulamasından faydalanan yolcu sayısı da 5 milyonu geçti.

Öğrenci binişleri ise 48 milyonun üzerine çıktı.

DENİZ ULAŞIMI ve PARK VERİLERİ

BUDO seferleriyle 898 bin, BBBUS ile ise 1 milyon 808 bin yolcu taşındı. Burpark sisteminde, yaklaşık 280 bin araç ücretsiz park imkanından yararlandı.

TAMAMLANAN VE PLANLANAN PROJELER

GECE SEFERLERİ ve YENİ HATLAR

Toplu taşıma artık sadece gündüze sıkışmış bir hizmet değil.

- Cumartesiyi pazara bağlayan gecelerde, BursaRay hattında sabaha kadar ulaşım sağlandı.

- Otobüsler, Emek, Kestel ve Üniversite istasyonlarından 00:15'ten 02:00’ye kadar çalıştı.

Ayrıca toplamda 21 yeni hat hizmete başladı.

- 9’u kent merkezinde,

- 12’si ilçelerde kuruldu.

MOBİL KİŞİSELLEŞTİRME ARACI

BursaKart işlemlerini vatandaşın ayağına götüren Mobil Kişiselleştirme Aracı 17 ilçede, kırsal mahallelerde ve anlık ihtiyaç duyulan alanlarda hizmet vermeye devam ediyor.

GİTTİĞİN KADAR ÖDE PROJESİ

2024 Eylül ayında başlatılan “Gittiğin Kadar Öde” modeliyle yurttaşlar artık sadece kullandıkları mesafe kadar ödeme yapıyor.

KÖRFEZ SEFERLERİ

2024 yazında başlatılan Mudanya–Gemlik Körfez Seferleri, halktan büyük ilgi gördü. Bu yaz sezonunda ise kapsamı genişletilecek.

- Her hafta Cuma–Cumartesi–Pazar günleri düzenlenecek seferler,

- 2025 yazında ise her gün düzenli saatlerde yapılacak.

Kurvaziyer (Cruise) gemilerinin Mudanya Limanı’na yanaşabilmesi için uluslararası güvenlik standartlarına uygunluk çalışmaları devam ediyor.

GENÇLEŞEN FİLO PROJESİ

Otobüs filosunun yaş ortalaması 10,4 idi. Bunu kademeli olarak 7 yaşa düşürmek için harekete geçildi.

- 19 adet Karsan Jest,

- 10 adet Karsan Atak,

- 10 adet 18 metrelik BMC Procity,

- 1 adet çift katlı Güleryüz otobüs ile toplam 40 yeni araç alındı.

Bu sayede yolcu kapasitesi 2.320 kişi artırıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.