SON DAKİKA
Hava Durumu

Balkanlar'dan barış mesajları

Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde Bursa ve İstanbul'da üç gün süren oturumlardan oluşan '1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi', Balkan savaşlarının 100. yılında, Balkan ülkelerinde yaşanan göç durumunu, sorunlarını ve çözüm yollarını inceleyerek dünya barışına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2012 17:59
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2012 17:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Balkanlar'dan barış mesajları

Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi ve Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen '1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi', Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu'nda yapılan törenle sona erdi.

"Göçten ders almalıyız"

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi bir çalışmanın gerçekleştirilerek 'Balkanlar ve Göç' konusunun mercek altına alındığını söyledi. Dünya başkenti İstanbul ile tarih başkenti Bursa arasında yakın bağlar bulunduğunu belirten Başkan Altepe, "Göç, büyük yıkım. Balkanlar tarih boyunca stratejik topraklar, uğruna kavgaların yapıldığı, çok kültürlü yapısıyla tampon olan, büyük sıkıntıların yaşandığı önemli bir bölge özelliğindeydi. Bursa'nın nüfusunun çoğunluğu Balkan göçmeni. Toprakları bırakmak kolay değil, canını, neslini kurtarmak için yapılan zorunlu yıkım büyük bir meşakkat içeriyor. Göç bizim de ders almamız ve bugünlerin kıymetini bilmemiz gerektiğini hatırlatan bir durumdur" diye konuştu.

"Balkanların yanındayız"

Altepe, kendi ailesinin de yaklaşık 100 yıl önce göçü yaşadığını ifade ederek, "Bursa, İstanbul ve Türkiye olarak her zaman Balkanlarda olmaya gayret ediyoruz. Ecdad yadigarı Balkanları boş bırakmıyoruz. Uzun yıllar oradan uzaktık ancak artık Türkiye destek gücünü yeniden kazandı. Balkanların yanındayız, etkinliklerimizi sürdürüyor ve işadamlarıyla birlikte oradaki çalışmalarımızı artırarak devam ettiriyoruz" dedi.

Başkan Altepe, kongrenin kitabının da hazırlandığını kaydetti.

Dünya barışına katkı

AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik de konuşmasında, "Bu topraklarda çok acılar çekildiğini biliyoruz. Bu acılar, Balkanlar için yapılan çalışmaların da desteğiyle dünya barışına katkı sağlayacaktır" dedi.

Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler ise geçmişi unutmadan geleceğe adım atılması gerektiğini ifade ederek, "Bursa'da şunu gördüm ki, Türkiye Rumeli'ye hiçbir zaman elveda dememiş, gönlüyle, ruhuyla her zaman Rumeli'nin yanında olmuştur" şeklinde konuştu.

Canlı arşiv önerisi

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü adına Prof. Dr. Ali Arslan, kongrenin barışa katkı sağlamasının önemine vurgu yaptı. Barışa önem verirken acıları unutmanın da mümkün olmadığını belirten Arslan, kurucu başkent Bursa'nın tarihte çok önemli olduğunu söyledi. Arslan, Balkanlara kökeni olan herkesin canlı birer arşiv olduğunu ifade ederek, tarihin anılarla günyüzüne çıkarılabileceğini ve bu anıların kayıt altına alınabileceğini önerdi.

Göç sorunları

Balkan Rumeli Konfederasyonu Başkanı Turhan Gençoğlu, "Tarih boyunca göçler devam etmiş ve ortaya çıkan sorunlar çözülememiştir. Bu konu, uluslararası olduğunda büyük sorunlar ortaya çıkmakta ve çözülememektedir. Göç sorunlarının en çok yaşandığı ülke ise maalesef biziz. Göç sebebiyle gelenlerin sorunları, geride bırakılan eserler gibi pek çok konu uzun zaman çözüme kavuşturulamamıştır" dedi.

Gençoğlu, toplantının uluslararası ilişkilere ışık tutacak, gelecek için dostluk ve kardeşliği sağlayacak bir amaca hizmet ettiğine dikkati çekti.

Altepe'ye destek teşekkürü

Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ayhan Bölükbaşı, göçün Balkanların kanayan yarası olduğunu belirterek, "Biz şu an buradayız ama göç bir yerlerde halen devam ediyor. Prof. Dr. Justin Mccarthy'nin dediği gibi dünyada en büyük soykırım Balkanlarda Türklere yapılmıştır. Bizler de bunu duyurmalıyız. 1,5 milyon insanımızı Balkanlarda katlettiler, 5,5 milyon insanımızı da göçe mecbur bıraktılar. Bursa, Evlad-ı Fatihan torunlarımızın yoğun yaşadığı bir şehirdir. Camiamızın ağabeyi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu. Bölükbaşı, kongrenin kitabının hazırlandığını da sözlerine ekledi.

Etkinlikler sürecek

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Başkanı Yüksel Özkan, 2012 yılının başından bu yana yapılan etkinliklerle Balkan göçünün hatırlatıldığını ifade etti. 'Balkan savaşından Balkan barışına' temasıyla 2013 yılında da devam edecekleri çalışmalarla tarihte yaşanan büyük göçlerin, o bölgelerdi yaşanan sıkıntıların hatırlatılacağını belirtti. Tarihten ders alınması gerektiğini ve barışın ve hoşgörünün çocukluk yaşta oluşturulmasıyla Balkanlarda kalıcı barışın sağlanacağına dikkati çeken Özkan, Başkan Altepe'ye Balkanlarda yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saime Yüceer'in başkanlığında gerçekleştirilen değerlendirme oturumunda, Prof. Dr. Ali Arslan, Prof. Dr. Mahir Aydın, Prof. Dr. Nedim İpek, Prof. Dr. Frances Trix, Prof.Dr. Sevim Piliçkova ve Prof.Dr.Kleanti Anovska konuyla ilgili görüşlerini dile getirdi. Programın sonunda Başkan Altepe, tüm katılımcılara plaket takdim etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.