Yaz planınız eksiksiz mi?

Yıl boyunca en itinalı planları yaptıran, hayaller kurduran bu güneş şölenine gerçekten hazırlanabildiniz mi?

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursaport.com

Yaz, kuşkusuz gelmesini iple çektiğimiz mevsim. Baharın ardından canlanan doğanın hep bir elden güneşin altında parti verdiği bu sayılı günleri hiç kimse kaçırmak istemez. Yıl boyunca en itinalı planları yaptıran, hayaller kurduran bu güneş şölenine gerçekten hazırlanabildiniz mi? Tiril tiril, rengarenk elbiseler aldınız, şortları çektiniz, mevsimin müziğine kulak kesildiniz, gidilecek yerler listeniz çoktan hazırdı... Peki son yılların en sıcak yaz mevsimlerini yaşadığımızı dikkate alıp bir sağlık planı oluşturdunuz mu?

DOĞRU BESLENMEYİ ISKALAMAYIN

Yaz aylarının sunduğu güzelliklerden biri de mutfağa kattığı çeşitlilik. Bu çeşitlilik ve tazelik mevsim boyunca sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Sıcak günlerde hafif hissetmek vücudunuzu ağır yiyeceklerle yormamak önemli. Atıştırmalıkların yerine de mevsim meyvelerini koyabilirsiniz. Uzun lafın kısası bir Ege mutfağı reçeteniz mutlaka olsun. Hafif yiyeceklerle beslenmenin yanında sıvı kaybınızı gidermeye özen göstermeniz de bir o kadar önemli. Suyun alternatifi olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Suyunuzu serinletici ama çok soğuk olmayan şekilde tüketmeye özen gösterin.

MODA VE SAĞLIK BİR ARADA

Dostumuz güneşin gezegenimizdeki hayata enerji kaynağı olması bize her zaman iyi davrandığı anlamına gelmiyor. Yoğun güneş ışığının görme bozukluklarına yol açtığını hatta bazı özel durumlarda körlüğe sebep olabileceğini hatırlatmak isteriz. Yoğun güneş ışınları altında görmenizi kolaylaştırıp göz sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak güneş gözlüğü aynı zamanda tamamlayıcı aksesuar olarak da mevsimin olmazsa olmazlarından. Güneş gözlüğü üreticileri insan sağlığını korumayı hedeflemenin yanı sıra güncel moda trendlerini de yakından takip ederek tarzınıza ince bir dokunuş katmayı hedefliyor.

YÜZÜNÜZ GÖĞE, KOLLARINIZ YANA...

D vitamini tercih ettiğimiz gıdalarla vücudumuza girse bile yoğunluğu ve bileşenleri bakımından güneş ışınlarının sağladığı etkiye erişemiyor. Işınların gezegenimize dik açıyla girmediği gün aralıklarında kollarınızı ve yüzünüzü güneşe günde yarım saat göstererek yaz mevsimi boyunca D vitamine doyabilirsiniz. Zamanlama ışınların zararlı etkilerden kaçınmak için çok önemli. Mutlaka sabah erken saatlerde ya da akşamüstü D vitamini için güneşe çıkılmalı. Günün geri kalanında ise bazen ister istemez bazen tercihen güneşin altında kalacağınız için bu zaman aralıklarında güneş kremi kullanmanız ve ışınları emmeyen renklerde giyinmeyi alışkanlık haline getirmenizde büyük fayda var. Ben plajcıyım diyenlerin güneş kremini yanlarından eksik etmediklerini tahmin ediyoruz fakat güneş ve gölge arasında bir denge yakalamanızda fayda olduğunu hatırlatmak isteriz.

KİMİLERİ İÇİN TUTKU KİMİLERİ İÇİN KORKU

Önceki yüzyıllarda Avrupalı asiller yaz mevsiminde bronzlaşmamak için büyük çaba sarf ederlermiş. O dönemlerde güneş görmemiş cilt asilliğe işaret edermiş. Bugün, bu fikir ve çaba kulağa oldukça garip geliyor değil mi? Neyse ki günümüz insanının bu tür takıntıları yok. Hatta deniz tatilleri söz konusuysa çoğu tatilci için özel mesai yapılan bir etkinlik güneş banyosu. Doğru güneşlenme yapılmaması halinde ortaya çıkan sonuçlara hepimiz aşinayız. Bölgesel yanıklar, güneş lekelerinin oluşması hem cilt sağlığını olumsuz etkiliyor hem de estetik kaygıları körüklüyor. Diğer taraftan çekilen yanık ağrıları da cabası. Açık tenli kişilerin ise diğerlerine göre çok daha dikkatli güneşlenmeleri gerekiyor. Güneş'ten ödünç alınan bronzluğu hafif bir elbise gibi giyebilmek için bronzlaştırıcı kullanmakta büyük fayda var. Bronzlaştırıcı kremler çeşitli tonlarda cilt rengi oluşturulmasına ve cildinize zarar vermeden bronzlaşmanıza yardımcı olur. Cildi besler ve zararlı ışınların deriye nüfuzunu önler. Güneş banyosu yaparken kendi bildiğinizi okumak yerine bilimin sağladığı kolaylıklardan istifade etmek güneşle aranızdaki arkadaşlığı pekiştirebilir. Sağlık kalitenizi korumak ve mevsimin tadına varmak sanıldığından daha kolay. Güneşli günler dileriz.