130 milyon yıllık Ammonit fosilleri ilgi odağı

Bursa'nın Yenişehir ilçesi ve Bilecik sınırları arasında kalan kırsalda yaklaşık 130 milyon yıllık Ammonit fosil kayaları, doğa gezginlerinin dikkatini çekiyor.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursaport.com

CANAN EKİNCİ YILMAZ- PELİN AKDEMİR/ BURSAPORT

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Karaamca, Yarhisar ve Bilecik'in merkez ilçesine bağlı Künceğiz Köyü arasında kalan kırsal alanda bulunan yaklaşık 130 milyon yıllık Ammonit kaya fosilleri doğa gezginlerinin dikkatini çekiyor. Olimpos Doğa Gezginleri ile birlikte çıkılan Künceğiz gezisinde, grup lideri Levent Erbab'ın yönlendirmesiyle fosil kayalar ziyaret edildi.

60 cm çapındaki fosil, Jura Devrine ait yaklaşık 130 milyon yıllık bir Ammonit'e ait. Ammonitler, günümüz salyangozlarının ataları. Ammonitlerin boyutları ortamına ve yaşına göre değişiyor. Fosil kayaların iskeletleri karbon maddesinde. Karbon kayaçlar, 20-22 derecelik sıcaklıklarda deniz suyunun içerisindeki doğal karbonun çökelmesiyle oluşuyor. 

Ammonit nedir?

Günümüzde soyu tükenmiş olan Ammonitler, yaşam alanı denizlerdi. Ammonitler, deniz yumuşakçalarından oluşan, kafadan bacaklılar sınıfına bağlı bir altsınıftır. Jurassic Dönemi'ne ait, kalamarlar ve ahtapot gibi kafadan bacaklılar sınıfından olan canlılar, sert kabukları olmadığı için nadiren fosil olarak bulunuyor. Kabuk fosilleri, gömülü oldukları kayaçlarla bütünleşmiş halde görünüyor. Ammonitler hakkındaki bilgiler sadece fosilleşmiş kabuklarından elde ediliyor. 

2019 yılında Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde bir evde duvar taşı olarak kullanılan iki parça halindeki fosilin, Jura dönemine ait "ammonit" fosili olduğu belirlenmişti.

Ammonit kabuk fosilleri, gömülü oldukları kayaçlarla bütünleşmiş halde görünüyor.

Olimpos Doğa Gezginleri, Künceğiz Gezisi