'Belediyelerin yasaya aykırı tanıtım işlemlerine karşıyız'

Osmangazi Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Av. Sefa Yılmaz, belediyelerin yerel basını desteklemesi gerektiğini fakat işlemlerin yasal sınırların dışında yapılmasına itiraz ettiklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2022 15:45
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2022 15:45
https://www.bursaport.com

Osmangazi Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Av. Sefa Yılmaz, Belediye Meclisi Denetleme Komisyonu raporları üzerinde sağlıksız bir ortamda ve manipülasyonla tartışma yürütüldüğünü belirterek, "Belediyelerin basın kuruluşlarını destekleme adı altında ilan vermesine değil, bu işlemin yasal sınırların dışında yapılmasına itiraz ettiğini” vurguladı.

Sayıştay denetimi gibi her belediyede meclis üyeleri arasından Denetleme Komisyonu kurularak yapılan işlemlerin denetlendiğini belirten Sefa Yılmaz, yazılı açıklamada bulundu. "Basının desteklenmesine değil, haber+tanıtım faaliyetinin de hem şekil hem de içerik anlamında yasaların dışına çıkılarak yapılmasına itirazımız var." diyen Yılmaz, şöyle dedi:

"CHP'nin yaptığı etkinliklere, açıklamalara sayfalarında yer vermemeyi yani muhalefeti yok saymayı yayın politikası haline getirmiş kimi yayın organları, bu yetmiyormuş gibi kendilerini iktidar partisinin yerine koyup ve neredeyse iktidar adına CHP'ye eleştiri üzerine eleştiri üretiyorlar. Tek yanlı yayın yaptıkları için, çok doğal olarak belediyeden yapılan ödemelerin şeffafça ortaya konmasına da tepki gösteriyorlar."

“SAYIŞTAY O HARCAMALARI ZİMMET KABUL ETTİ”

Yerel basının desteklenmesinden yana olduklarını söyleyen Sefa Yılmaz, belediyelerin harcama kalemleri içerisinde bulunan 'tanıtım giderleri'nin belediyenin hizmetlerini tanıtmaktan ziyade kendi reklamlarını yapmak şeklinde kötüye kullanıldığını savundu. Belediyeler rutin hizmetleri dışında yaptıkları hizmet, açılış, yarışma, konser gibi etkinlikleri yerel basın aracılığıyla halka tanıtabiliceğinin altını çizen Yılmaz, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın seçim propaganda harcamalarının 2019'da 1 milyon 971 binlik kısmının belediye bütçesinden karşılamasının Sayıştay tarafından zimmet kabul edildiğini belirtti. Sayıştay, 2020 yılı denetiminde ise 4 milyon 574 bin TL'lik harcamanın mevzuata aykırı olduğunu, yapılan harcamaların belediye hizmetlerinin tanıtımı olmayıp, belediye başkanının şahsi reklamına yönelik olduğu ve bu nedenle de kamu zararına sebep verildiğine kanaat getirdi. 

"BELEDİYE BAŞKANI BAŞKA ÜLKEDE İFTAR VEREMEZ"

Yılmaz, 2021 yılında da usulsüz harcamaların devam ettiğini kaydederek, "Osmangazi Belediyesi, bir başka ilçe sınırları içinde asfalt, kanalizasyon, kaldırım ve park yapamayacağı gibi bir başka ülkede iftar yemeği verip bunun bedelini belediye bütçesinden karşılayamaz. Ben de Selanik (Manastır) göçmeni bir aileden geliyorum. Ancak belediye başkanı Osmangazi halkının cebinden para harcayarak başka bir ülkede iftar veremez. Bu hizmeti ancak Osmangazi ilçe sınırları içinde verebilir." diye konuştu. Yılmaz, "Osmangazi Belediyesi ödemelerini yasal ve mevzuata uygun görüyorsa, yaptığı ödemeleri niye durdurdu?" diye sordu.