
Tarım Orkam-Sen’e bağlı veteriner sağlık emekçileri, uzun yıllardır devam eden hak kayıplarına ve ağır çalışma koşullarına dikkat çekmek için bir açıklama yaptı. Enerji ve maden faaliyetleri, orman yangınları ve tarım alanlarının imara açılmasıyla derinleşen ekolojik yıkıma vurgu yapılan açıklamada, bu tahribatın bedelini toplumun ve emekçilerin ödediği belirtildi.
Doğal kaynakların adaletsizce tüketilmesinin ekonomik krizle birleştiğinde gıda krizini büyüttüğü; et, süt, yumurta ve bal gibi temel hayvansal ürünlere erişimin yoksul kesimler için neredeyse imkânsız hale geldiği ifade edildi. Bu çoklu krizin çözümünün “Tek Sağlık” yaklaşımında olduğuna işaret eden veteriner hekimler, insan, hayvan ve çevre sağlığının bir bütün olduğunu hatırlattı. Basın metni, Tarım Orkam-Sen Şube Başkanı Tarık Efe tarafından okundu.
“Sağlıklı toplum, sağlıklı hayvan ve sağlıklı çevreyle mümkündür”
Veteriner hekimlerin zoonotik hastalıklarla mücadelede ön cephede olduğunun altı çizilen açıklamada, kamusal veteriner hizmetlerinin güçlendirilmesinin toplum sağlığı için zorunlu olduğu vurgulandı. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çalışan veteriner sağlık emekçilerinin 25 yıldır sistematik hak kayıplarına uğradığı ifade edildi.
Yasal olarak Sağlık Hizmetleri Sınıfı içinde yer almalarına rağmen diğer sağlık çalışanlarının sahip olduğu birçok haktan yararlandırılmadıkları belirtilerek, bu durumun “büyük bir eşitsizlik” yarattığı dile getirildi.
“CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK SAYILIYOR”
Açıklamada, sahada görev yapan veteriner hekimlerin Brucella başta olmak üzere birçok zoonotik hastalığa maruz kaldığı, havasız ve elverişsiz ortamlarda çalışmak zorunda kaldığı, hayvan saldırıları nedeniyle fiziksel travma riskinin sürekli olduğu aktarıldı.
Tüm bu risklere rağmen veteriner sağlık emekçilerinin fiili hizmet zammından yararlanmadığı belirtildi.
Vatandaş tepkilerinin de çoğu zaman yanlış politikalar nedeniyle veteriner hekimlere yöneldiği; hakaret, şiddet ve saldırı vakalarının arttığı, ancak veteriner hekimlerin “Sağlıkta Şiddet Yasası” kapsamına alınmadığı vurgulandı.
LİYAKAT SORUNU, EKSİK PERSONEL, YETERSİZ ARAÇLAR
Veteriner hekimlerin eski ve güvenli olmayan araçlarla sahaya çıkmak zorunda bırakıldığı, şoför yetersizliği nedeniyle hekimlerin araç kullanmaya mecbur edildiği belirtildi.
Yol kontrol istasyonlarında güvenlik personeli ve destek hizmetlerinin bulunmaması nedeniyle tüm yükün veteriner hekimlerin omuzlarına bırakıldığı ifade edildi.
Biyolojik ürün ve kimliklendirme bedellerinin Nisan 2024’ten bu yana ödenmemesi de büyük bir mağduriyet olarak aktarıldı. Yurt dışı hayvan seçimi ve hipodrom görevlendirmelerinde sendika ayrımı yapıldığı, liyakat yerine torpilin belirleyici olduğuna dikkat çekildi.
VETERİNER SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ
Açıklamada çözüm için 13 maddelik talep listesi paylaşıldı:
2008’de kaldırılan 2 aylık fiili hizmet zammı ve özlük hakları iade edilmeli.
Veteriner sağlık emekçileri Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınmalı, mezbaha ve hayvan pazarlarında güvenlik sağlanmalı.
Aşılama ve biyolojik madde uygulama ücretleri genel bütçeden ödenmeli, gecikmeler giderilmeli.
Yurt dışı ve hipodrom görevlendirmelerinde liyakat esas alınmalı, adaletsiz uygulamalar soruşturulmalı.
Görev harcırahları artırılmalı, 15 günlük yol kontrolü görevlendirmelerinde konaklama giderleri karşılanmalı.
Yol kontrol ve sınır kontrol noktalarında fazla mesailer ücretlendirilmelidir.
Geçici görevlendirmeler son bulmalı, personel ihtiyacı doğru istihdamla karşılanmalı.
Eski araçlar yenilenmeli, şoför ihtiyacı karşılanmalı; araç kullanan personele verilen ek ücret artırılmalı.
Kuduz aşısı ve çip uygulaması için gerekli muayene ekipmanları ile personel dinlenme alanları sağlanmalı.
Tabip ve diş tabiplerine verilen emekli ek ödemesi veteriner hekimlere de tanınmalı, %43’e varan maaş kaybı giderilmeli.
Arazi tazminatı, sağlık hizmetleri sınıfında arazide çalışan personeli de kapsamalı.
Veteriner hekimlere 7200 ek gösterge verilmeli.
Salgın hastalıklarla mücadelede kullanılan koruyucu malzeme ve ekipman eksiksiz karşılanmalı.
“Mücadelemiz sürecek”
Açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın veteriner sağlık emekçilerinin yaşadığı sistematik mağduriyetlerden sorumlu olduğu belirtilerek, talepler karşılanana kadar mücadeleye devam edileceği duyuruldu.