Türkiye'den ABD'nin Afrin açıklamasına tepki

Türkiye, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert'in Afrin'le ilgili "Gelen haberlerden endişe duyuyoruz" açıklamalarına tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursaport.com

Türkiye ve ABD arasında Afrin gerginliği tırmanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Afrin'den gelen haberlerden derin endişe duyduklarını açıklarken, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, "ABD harekatın amacını hala idrak edemedi. DAEŞ'le mücadeleye zarar verildiği iddiası temelsiz" tepkisini gösterdi. 

ABD Dışişleri: Afrin Türk ordusundan endişeyle boşaltılmış

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü, "Tüm tarafları IŞİD'le mücadeleye odaklanmaya çağırıyoruz. Afrin'de askerimiz yok ama Münbiç'teyiz çekilmiyoruz. Kuzey Batı Suriye'deki durumdan kaygılıyız. Bütün taraflara ABD güçlerinin orada olduğunu ve Menbiç'te kalmaları için gerekli tedbirleri alacağımızı hatırlattık." açıklamasında bulundu. 

ABD Dışişleri Afrin'den gelen haberlerden derin endişe duyduklarını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, yaptığı yazılı açıklamada ABD hükümetinin Afrin'de son 48 saatte gerçekleşen gelişmeler karşısında kaygılı olduğunu açıkladı.

Yapılan açıklamada, "Afrin, Türk ordusundan endişeyle boşaltılmış. Türkiye, Rusya ve İran'a insani yardım çağrısı yapıyoruz" denildi.

Bölgedeki endişelerini Türk yetkililere ilettiklerini belirten Nauert, ABD'nin Türkiye, Rusya ve Suriye'nin de dahil olduğu bölgedeki güçlere uluslararası yardım kuruluşlarının bölgedeki şiddetten kaçanlara acil yardım ulaştırması için gerekenleri yapması için çağrı yaptığını belirtti.

ABD'nin Afrin bölgesinde herhangi bir operasyonunun bulunmadığının tekrar hatırlatıldığı açıklamada, ABD'nin NATO müttefiki olan Türkiye'nin haklı güvenlik endişeleri konusunda yardımcı olmaya devam edeceğinin altı çizildi. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Hala idrak edemediler

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert'in Afrin'le ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. 

Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün Afrin'deki duruma ilişkin açıklaması hakkındaki soruya yazılı cevap verdi.

Nauert'in sözleriyle ilgili, "ABD makamlarının Zeytin Dalı Harekatı'nın gerekçesini, amacını ve mahiyetini hala idrak edemediklerini veya maalesef anlamak istemediklerini göstermektedir." diyen Aksoy, "Zeytin Dalı Harekatı, bir terörle mücadele harekatıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Aksoy, "Harekat, kesinlikle sivil halkı hedef almamakta, bilakis sivil halkı bir terör örgütünün baskı ve tahakkümünden kurtarmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, sivillerin zarar görmemesi için gerekli tüm önlemler alınmış, sivil halka insani yardım erişimi sağlanmıştır." dedi.

Hami Aksoy, açıklamasında şunlara değindi:

"Afrin'de teröristlere karşı yürütülen harekatın DEAŞ ile mücadeleye zarar vereceği iddiası da her türlü temelden yoksundur. Suriye'de terörizmle mücadeleye asıl zarar veren yaklaşım, terörist bir gruba karşı bir başka terör örgütünün kullanılması ve bu terörist grubun kendi bölücü gündemini ilerleterek sahada oldu bittiler yaratmasına, demografik değişiklikler yapmasına göz yumulmasıdır."