
Cumhuriyet Halk Partisi Yıldırım İlçe Başkanı ve avukat Ahmet Keskin, AK Parti Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Ahmet Alperen Aydın hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Keskin’in savcılığa sunduğu dilekçede, Aydın’ın Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2026 yılı Temmuz ayı ikinci olağan toplantısında yaptığı konuşmada, başta CHP’li meclis üyeleri olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile eşi Mevhibe İnönü’yi hedef alan “asılsız, kışkırtıcı ve hakaret içeren ifadeler” kullandığı öne sürüldü.
Üç ayrı suçlama
Dilekçede Aydın hakkında;
suçlarından işlem yapılması talep edildi.
Keskin, özellikle meclis konuşmasında kullanılan dini referanslı ifadelerin toplumun bir kesimini diğer meclis üyelerine karşı düşmanlığa sevk edebilecek nitelikte olduğunu savunarak, bunun “toplumsal barışı bozma ve açık yakın tehlike oluşturma” unsurlarını taşıdığını iddia etti.
İsmet ve Mevhibe İnönü vurgusu
Suç duyurusunda, Aydın’ın İsmet İnönü ve Mevhibe İnönü hakkında kullandığı sözlerin “tarihi gerçek dışı, çarpıtılmış ve ahlaki saldırı ima eden” ifadeler olduğu öne sürüldü.
Dilekçede, Mevhibe İnönü’nün 1930’lu yıllarda Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden resmi devlet protokollerinde yer aldığı hatırlatılarak, bu diplomatik temsiliyetin yıllar sonra “ahlaki bir zafiyet” gibi sunulmasının hem kadın kimliğine yönelik aşağılayıcı bir yaklaşım hem de merhumların hatırasına hakaret niteliği taşıdığı ileri sürüldü.
YouTube kaydı delil olarak sunuldu
Keskin, meclis oturumunun resmi ses ve görüntü kayıtları ile YouTube yayınındaki ilgili bölümün bilirkişi marifetiyle çözümlenmesini talep etti.
Dilekçede, söz konusu konuşmanın toplantı kaydında 2 saat 10 dakika 18 saniye ile 2 saat 28 dakika 31 saniye arasındaki bölümde yer aldığı belirtildi.
Kamu davası talebi
Ahmet Keskin, dilekçesinin sonuç bölümünde, Ahmet Alperen Aydın hakkında soruşturma başlatılmasını ve eylemine uyan Türk Ceza Kanunu hükümleri kapsamında cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmasını talep etti.