Bursa Ovası kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya!

İmara açılan kısımları ve çarpık yapılaşma ile büyük bölümü yok olan Bursa Ovası'nın kalan kısmı da kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Bunun nedeni ise meyve bahçelerini sulamada kullanılan suyun BUSKİ'nin açtığı kuyularla şehir şebekesine verilmesi ve sanayi tesisleri için açılan kuyular...

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursaport.com

Verimli topraklara sahip Bursa Ovası, alarm veriyor. Nedeni, BUSKİ'nin açtığı kuyulardan şehir şebekesine su basması. Böylelikle meyve ağaçlarını sulayamaz olan üretici tehlikeye şu sözlerle dikkat çekiyor: Böyle devam ederse güzelim Bursa Ovası'nda tek bir ağaç kalmayacak.

Bursaduysun.com'dan Enver Akasoy'un haberine göre, Bursa denince akla, tarihi güzelliği ve termal zenginlikleri yanında bir de verimli tarım arazileri geliyor. Bursa'nın ovalarında yetişen tarım ürünlerinin yanısıra şeftali, armut, incir ve ayva gibi meyveler kültür ve turizm şehri Bursa'nın marka değerini arttırıyor.

Ancak, ovada yetişen bu meyveleri önümüzdeki yıllarda göremeyebiliriz.

GÖZDEN ÇIKARTAMAYIZ

Bu meyveleri Bursa'da göremeyecek olmamızın nedenini ise ağaçların susuz kalmasına bağlayan üretici geleceğe umutla değil endişeyle bakıyor. Tarımla uğraşanlar, tehlike çanlarının çalmaya başladığı ovanın kırmızı alarm vermesinin sebebini şöyle açıklıyor:

"Armutköy, Dereçavuş, Çeltik, Yeniceabat, Çukurca ve Yunuseli başta olmak üzere Osmangazi'deki bir çok mahallenin verimli tarım topraklarında ciddi manada su sıkıntısı var. Alman Kanalı olarak bilinen bölgede şehrin içme suyunu karşılayan 40 pompa bulunuyor. Bu pompalar tarımsal bölgelerdeki suyu çekiyor. Yani BUSKİ, içme suyu şebekesine buralardan su basıyor. Barajlardaki su seviyesi düşük. Haliyle şehrin içme suyu ihtiyacını karşılamak adına alternatif tedbirler elbette düşünülecek. Ama, yetkililerimizin bilmesini isreriz ki, şehir suyu şebekesine ihtiyacımız olduğu kadar Bursalıların ve bizlerin ovaya da çok ihtiyacı var. Ovayı susuzluk yüzünden kurutup gözden çıkartamayız."

AĞAÇLAR KURUYOR

Sulama Birliği ve Kooperatiflerinin konuya duyarsız kalmasından da yakınan ziraatçi, "Üzülerek ifade ediyoruz. Bazı kooperatif ve birliklerin adı var, ne yazık ki kendi yok. Güzelim Bursa Ovası'nda ağaçlar tek tek kuruyor. Bu durumu gördükçe içimiz sızlıyor. Kendimiz tankerlerle sulama yapıyoruz ama yeterli olmuyor. Dereden su alamıyoruz çünkü pis. İnsan sağlığıyla oynayamayız. Gerçi dereden pis suyu çekerek sulama yapanlar olduğunu da biliyoruz. Ama bu vicdan meselesi. Bizim gönlümüz böyle şeye razı değil. Ayrıca susuzluk yüzünden fidancılık ta yapılamaz duruma geldi" diye dert yandı.

FORMÜLÜ DE VERDİLER

Ovayı kurtarmanın formülünü de veren çiftçiler, "Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ovanın suya çok ihtiyacı var. BUSKİ, sözünü ettiğimiz bu üç ay ovadan su çekmesin. Barajlardaki mevcut suyla yetinilsin. Eylül de yine ovadaki suyu şehir şebekesine pompalayabilirler. Ovada 50 metreden çıkan su 150-200 metre derinliğe kadar düştü. BUSKİ'nin yanısıra sanayici de ovaya pompa vuruyor. Çok çaresiz kaldık" şeklinde konuştu.