
Bağımsız Maden-İş öncülüğünde haklarını almak için mücadele eden Doruk Madencilik işçilerinin Ankara’daki direnişi 16. gününe girerken, açlık grevi ise 8. gününde devam ediyor. Kurtuluş Parkı’nda eylemlerini sürdüren işçilere yönelik polis müdahalesi ve gözaltılar günün en dikkat çeken gelişmesi oldu.
Sabah saatlerinden itibaren Kurtuluş Parkı çevresi yoğun polis ablukasına alındı. Günlerdir açlık grevinde olan madenciler, protestolarını sürdürürken üzerlerindeki kıyafetleri çıkararak tepkilerini daha da görünür hale getirdi.
Gemileri yaktık, geri dönüş yok! Direnişimizin 16. açlık grevimizin 8. gününde vazgeçmedik, buradayız. Bugün saat 12.00’de Kurtuluş Parkı’ndan Enerji Bakanlığı’nın önüne yürüyoruz. Tüm Türkiye’yi sesimiz olmaya, bizimle yürümeye davet ediyoruz.#HakkımıVerDorukMadencilik pic.twitter.com/KJsrIlz8qM
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) April 27, 2026Saat 12.00’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yürümek isteyen işçilere polis müdahale etti. Barikat kuran polis ekipleri, yalnızca madencilere değil, dayanışma için parka gelen yurttaşlara ve basın emekçilerine de biber gazıyla müdahale etti.
Tüm engellemelere rağmen ilk barikatı aşan madenciler, ikinci barikat önünde oturma eylemine geçti. Bu sırada CHP İzmir Milletvekili Ümit Özlale ile Ankara Milletvekili Okan Konuralp de işçilerle birlikte en ön safta yer aldı.
Madenci barikat tanımaz! Alın terimizin peşindeyiz, bir adım geri atmacağız. Açlık grevimizin 8. gününde Enerji Bakanlığı'na yürüyoruz. Bizi döndüremezsiniz!#MadenciyeElVer pic.twitter.com/WHuFrv4r5e
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) April 27, 2026Oturma eylemi sırasında konuşan Umut-Sen Örgütlenme Koordinatörü Başaran Aksu, sorunun bugün çözülmesini istediklerini belirterek, “Madenciler çare bulunana kadar susacak. Eğer gözaltına alınırsak Ankaralılara çağrımızdır; yarın saat 17.00’de Yıldızlar Holding önünde buluşsunlar. 85 milyonun ortak mücadelesini veriyoruz” dedi.
Saat 13.40’ta işçiler yeniden bakanlığa yürümek istedi. Ancak polis bir kez daha biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sırasında Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Koordinatörü Başaran Aksu ile Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır gözaltına alındı.
Sabahattin Yıldız devletten büyük mü? İnsanların kanını emiyorlar, biz çocuğumuza para veremiyoruz. Patron devletten büyük mü? Adalet sadece zengine mi geçerli, fakire geçersiz mi?#HakkımıVerDorukMadencilik pic.twitter.com/FFBX7RHpYd
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) April 27, 2026Gözaltıların ardından madenciler, direnişlerini barikat önünde sürdürerek oturma eylemine devam etti.