BSMMMO'da Doğan Yılmaz dönemi

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın 23. Olağan Genel Kurulu'nda Doğan Yılmaz'ın başkan adaylığını yaptığı Çağdaş Muhasebeciler Grubu oy kullanan 3 bin 100 üyeden bin 660'ının oyunu alarak seçimin galibi olurken, Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu bin 383 oyda kaldı.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursaport.com

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (BSMMMO) iki gün süren 23. Olağan Genel Kurulu, BUTTİM Kültür Merkezi'nde başladı. Kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda meslek mensubunun katıldığı genel kurulda, TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, TÜRMOB Denetleme Kurulu Üyesi Nevzat Akkaya, SMMM Odalarının başkan ve temsilcileri de hazır bulundu. Prof. Dr. Halis Ertürk'ün divan başkanlığını yaptığı BSMMMO Genel Kurulu, Oda Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez'in açılış konuşmasıyla başladı.

Konuşmasına, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik durumu değerlendirerek başlayan Ahmet Hikmet Sönmez, "Türkiye ekonomisi için son bir yıl oldukça hareketli oldu. 2018 Haziran ayında Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerin yapılması ve 31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimler ile İstanbul'da seçimin yenilenecek olması ülkemizde sürekli bir seçim ekonomisi yaşanmasına yol açmıştır. Son yıllarda sık sık yapılan seçimlerin yaratmış olduğu belirsizlik, hukuk devletine ve hukuka olan güveni sarsacak karar ve uygulamaların yaygınlaşması Türkiye ekonomisini son derece olumsuz etkilemiştir. 2018 yılında temel ekonomik göstergelere bakıldığında neredeyse olumlu sayılabilecek hiçbir gösterge bulunmamaktadır. 2017 yılında Türkiye'nin Milli Geliri 850 milyar ABD Doları ve büyüme yüzde 7,4 iken, 2018 yılında Milli Gelir 780 milyar Dolara düşmüş ve büyüme yüzde 2,6'ya gerilemiştir. 2019 yılında IMF'nin tahminine göre ekonominin yüzde 2,5 daralması beklenmektedir. Kişi başına düşen Milli Gelir 2017 yılında 10 bin 500 Dolar iken, 2018 yılında bu tutar 9 bin 300 Dolara düşmüş ve 2019 yılında 8 bin 500 Dolara düşmesi beklenmektedir. 2018 yılında yapılan seçimler nedeniyle bütçe giderlerinde ciddi artışlar yaşanmış ve 830 milyar TL'ye ulaşmıştır" dedi.

SON YILLARIN EN YÜKSEK ENFLASYON ORANI

Sönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Buna karşılık çıkartılan af kanunlarına rağmen bütçe gelirlerinde istenen artış sağlanamamış ve 757 milyar TL'de kalmıştır. Böylece uzun yıllar sonra bütçe açığı 73 milyar TL'ye kadar çıkmıştır. 2018'de Türkiye ekonomisindeki olumsuz değişimlerde en büyük pay sahibi döviz kurlarında yaşanan artış olmuştur. Özellikle Ağustos 2018'de yaşanan bu artışlarda Dolar 7 TL'yi, Euro 8 TL'yi aşmıştır. 2017 yılı sonunda 3,79 TL olan Dolar kuru, 2018 yılı sonunda 5,30 TL'ye, 4,06 TL olan Euro 6,04 TL'ye çıkmıştır. Böylece TL 2018 yılında Dolara karşı yüzde 40 ve Euro'ya karşı yüzde 48 oranında değer kaybetmiştir. Sonuç olarak 2018 yılında; TÜFE yüzde 20,30 ve ÜFE yüzde 33,64'lere çıkarak son yılların en yüksek enflasyon oranı olmuştur. 2018 yılında döviz kurlarındaki artıştan Türkiye'nin dış ticareti de etkilenmiştir. İhracat verileri yıl içinde dalgalanma gösterse de, Eylül 2018'den itibaren artış eğilimine girmiş ve yılsonunda 174 milyar Dolara ulaşmıştır. İthalat verilerinde ise Ağustos ayından sonra ciddi bir düşüş yaşanmaya başlanmış ve yılsonunda 216 milyar Dolara kadar düşmüştür. Ancak ülkemizde ithalatın büyük bir kısmının hammadde ve yarı mamullerden oluştuğunu dikkate aldığımızda ithalattaki bu daralma ekonomide bir daralmaya neden olacağı açıktır."

Ahmet Hikmet Sönmez tekrar aday olmadı

Sönmez, konuşmasında 2018 yılı vergi mükellefi sayıları hakkında da bilgi verdi. Geride bıraktıkları 3 yıllık süreçte, Oda'yı temsil konusunda kendilerini başarılı bulduklarını da vurgulayan Ahmet Hikmet Sönmez, faaliyetler hakkında kısa bilgilendirme yaptı.

SEÇİMİN GALİBİ 'YILMAZ' OLDU

BSMMMO 23. Olağan Genel Kurulu'nun ardından seçimler ise 26 Mayıs 2019 tarihinde, BAOB Yerleşkesi'nde yapıldı. 5 bin 21 üyesi bulunan BSMMMO'nun seçimlerinde 3 bin 100 üye oy kullandı. Seçimlerde, BSMMMO Çağdaş Muhasebeciler Grubu adına Doğan Yılmaz, Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu adına ise Asım Karaman'ın listeleri yarıştı. Başkan adaylığını Doğan Yılmaz'ın yaptığı Çağdaş Muhasebeciler Grubu bin 660 oy alırken, Asım Karaman'ınbaşkan adaylığını yaptığı Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu ise bin 383 oy aldı.

Nispi temsil sisteminin uygulandığı seçimlerde yönetim, denetleme ve disiplin kurulu üyeleri ise seçime katılan farklı grupların temsilcilerinden oluştu. Seçimler sonucu Çağdaş Muhasebeciler Grubu yönetime 5 kişi getirirken, Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu'ndan 4 kişi yönetim kuruluna girmeye hak kazandı. Buna göre, BSMMMO Yönetim Kurulu; Doğan Yılmaz, Nazan Özsoy, Fatma Çil Eradaş, Bircan Kılıç, İsmail Özdemir, Asım Karaman, Fatih Arslan, Bünyamin Savaş Albayrak ve Osman Yıldırım'dan oluşacak.