Arap turistler Bursa'daki otelleri kapattı

Bursa Valiliği'nin katkılarıyla Arap Birliği Turizm Örgütü tarafından bu yıl için ana destinasyon ilan edilen Bursa'daki otellerin Ramazan ayı sonrasındaki rezervasyonları, ağırlıklı olarak Arap turistler tarafından şimdiden dolduruldu.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursaport.com

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Beceren, Araplarla turizme dayalı ilişkilerin 2000'li yıllara kadar Bursa ve Yalova'da büyük aşama kaydettiğini ancak 1999'daki Marmara depreminin ardından bu sürecin bir anda bıçak gibi kesildiğini söyledi.

Arapların daha çok İstanbul merkez olmak üzere Yalova ve Bursa aksını takip ettiğini dile getiren Beceren, özellikle kaplıca bölgeleriyle Uludağ ve eteklerindeki köyler, tarihi yerleşim alanları, cami ve hanların, gezilen yerler arasında bulunduğunu belirtti.

Bursa'ya ilginin son yıllarda yeniden artış gösterdiğini ve yaşlıların aksine özellikle Arap gençlerin geldiğini anlatan Beceren, Valilik öncülüğünde başlatılan tanıtım atağının sonuçlarının alınmaya başlandığını vurguladı.

Beceren, Arap Birliği Turizm Örgütü tarafından 2013 yılında Bursa'nın ana destinasyon ilan edildiğini anımsatarak, Vali Şahabettin Harput'un yanı sıra Arap Turizm Örgütü Başkanı Dr. Bandar Fahad El-Fehaid'in bu konuda büyük katkılar sağladığını bildirdi.

Gezi Parkı odaklı gelişmelerin, Arap turizmindeki ivmelenme bakımından şanssızlık olduğuna dikkati çeken Beceren, şöyle devam etti:

"Tabii ki şanssızlık olarak son İstanbul'daki olaylar biraz bu gelişmeleri geriletmiştir ama Bandar Fahad El-Fehaid şu anda Bursa'dadır ve İstanbul'daki gelişmeleri yakından takip etmektedir. Geçen hafta kendisiyle görüştüğümüz üzere kendisine bağlı ülkelere yayımladığı bir deklarasyonda Türkiye'de herhangi bir problemin olmadığını ve gönül rahatlığıyla her yere gidebileceklerini açıklamıştır. Uludağ'da özellikle kış aylarında yoğun bir Arap turist trafiği oluşuyor. Bunun giderek artacağını tahmin ediyoruz. Uludağ'ın yanı sıra İnkaya'daki 600 yıllık tarihi çınar, Mustafakemalpaşa'daki Suuçtu Şelalesi, 700 yıllık Osmanlı sivil mimarisinin bozulmadan yaşatıldığı Cumalıkızık ile Ulucami, Yeşil Camii ve Türbesi, Emirsultan Camii ile İpek Yolu'nun son durağı konumundaki Kozahan ve Hanlar bölgesi en çok gezilen yerlerdir."

'Yatak arzı ve turist sayısı artıyor'

Beceren, Arapların, Ramazan ayını ülkelerinin dışında geçirmeyi pek tercih etmediğini, kendi ülkelerindeki ritüelleri yerine getirmek istediklerini anlattı.

Bursa'ya Ramazandan sonra yoğun bir Arap turist akını beklediklerine işaret eden Beceren, şunları kaydetti:

"Ramazandan sonraki beklenti çok yüksek. Otellerin şu anda tamamına yakını rezervasyon olarak dolu gözüküyor. Ağırlıklı da Arap turist. Şu anda da ilgi var ama biraz sakin geçiyor. Şu anda ilgi, beklentimizin biraz altında geçiyor. İstanbul'daki olaylardan dolayı son zamanlarda yaşadığımız bazı rezervasyon iptalleri oldu ama çok fazla Bursa'yı etkileyeceğini zannetmiyorum. Bundan sonraki dönemde inşallah onu telafi ederiz."

Kentte son yıllarda Hilton, Crowne Plaza, Sheraton gibi uluslararası otel zincirlerinin yatırımlar yaptığını belirten Beceren, yatak arzı ile buna paralel olarak gelen turist sayısının arttığını sözlerine ekledi.