'Kirazlıyayla'yı Kerbela'ya çevirmişler'

Kirazlıyayla Köyü'nde Meyra Madencilik şirketinin yüksek gerilim hattı için başlattığı çalışmalarda su borularının geçtiği yollar kazıldı, köyü su bastı. Bursa Milletvekilleri iki gündür köyde nöbet tutmaya başladı. CHP'li vekil Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "Kirazlıyayla'yı Kerbelâ'ya çevirmişler" dedi.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursaport.com

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Kirazlıyayla Köyü'nde Lübnanlı Meyra Madencilik şirketi, 'tam kapanma' uygulamasını fırsat bilerek yüksek gerilim hattı döşenmesi için dün kazı çalışmalarına başladı. Köylülerin itirazlarına rağmen başlayan çalışmalarda, köyün içinden geçen yolun ortası baştan başa kazıldı.

Kanalizasyon borularının geçtiği yeri kazan şirket çalışanları, su borularının patlamasına neden oldu. Kazılan yerler suyla dolarken bazı evlerin suyu kesildi. Patlayan su borularının tamir edilmesini isteyen köylüler, şirket çalışanlarından "Malzememiz yok" cevabını aldı. Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (BUSKİ) köyde yapılan kazıdan haberi olmadığı ortaya çıktı.

SORUMLULAR HAKKINDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI

Köyün alt yapı tesisinin yapılan kazı sonucu zarar gördüğünü söyleyen Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem, birkaç ailenin evini su bastığını dile getirdi. Erdem, Avukat Onur Cingil vasıtasıyla kazı çalışması için izinlerin alındığı kurumlar ve ihmali olan kişiler hakkında hukuki süreci başlattıkları bilgisini paylaştı.

"Kirazlıyayla'dan şikayet için Kaymakamlığa gitmek isteyen köylü yolun ortasından geçen hendek yüzünden aracını çıkaramadı" diyen Erdem, "Sokağa çıkma yasağı olduğu günlerde biz şikayetlerimizi iletmek için zorluk çekiyoruz ama firma yasaklardan muaf olduğu için her tür çalışmayı yapabiliyor. Böyle bir ortamda karşı koymaya çalışan insanlar ceza yazarız tehdidiyle karşı karşıya kalıyor" diye konuştu.

BURSA MİLLETVEKİLLERİ KÖYDE NÖBET TUTMAYA BAŞLADI

Bursa Milletvekillerine yapılan çağrı sonucu köye gelen vekiller nöbet tutmaya başladı. CHP'li vekiller Orhan Sarıbal ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu, köyü ziyaret ederek bilgilendirmede bulundu. Bugün ise Erkan Aydın köyü ziyaret edecek.

Kazı hakkında BUSKİ'yi bilgilendirdiklerini belirten CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "Köylünün suyu iki gündür kesik. Kapıların tam dibinden kazı yapıldığı için köylülerin atlayarak gidip gelerek çeşmeden su getirmeleri gerekiyor. Yaşlı bir çiftin evini su bastı" dedi. Şirketin yasakları fırsat bilerek çalışmaları hızlandırdığını söyleyen Kayışoğlu, "Kirazlıyayla'yı Kerbelâ'ya çevirmişler. BUSKİ'nin haberi olmadan kanalizasyonun kazılması başlı başına korkunç. BUSKİ bilmeden yarın öbür gün kazsa yüksek gerilim hattıyla köy havaya uçacak" diye konuştu. Kayışoğlu, jandarmanın ancak köylüyü ceza kesmekle tehdit ettiğini söyledi.

'KÖYLÜLERİN YAŞAM ALANLARINI KORUMAK İÇİN DİRENİŞİ DEVAM EDİYOR'

Meyra Madencilik şirketinin 2014 yılından beri Kirazlıyayla'da bakır-kurşun-çinko maden ocağı işlettiğini hatırlatan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, şu ifadeleri kullandı:

"Geçen yıl pandemi nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasakları döneminde maden sahasını genişletmek için girişim yapan maden şirketi, bugünlerde uygulanan sokağa çıkma yasaklarını fırsat bilerek, köyün ortasından yüksek gerilim hattı çekmek için kazı başlattı. Ramazan ayında herkes evindeyken Kirazlıyayla yeni bir saldırıya sahne olmuş oldu. Köyün ortasından geçirilecek gerilim hattı ile vatandaşın yaşamı tehdit edilmesi yetmezmiş gibi bir de elektrik hattını için kazı yaparken, köyün su ve kanalizasyon boruları tahrip edildi. Köylülerin yaşam alanlarını korumak için direnişi devam ediyor."