SON DAKİKA
Hava Durumu

Uludağ Üniversitesi tedaviye alındı!

Yazının Giriş Tarihi: 13.09.2019 08:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.09.2019 08:37

Üniversiteler bir ülkenin, özelde bulundukları şehrin bilim, teknoloji, kültür ve sanatta bulundukları yeri göstermesi açısından önemlidir. Bilimsel araştırmalar, teknolojik ilerlemeler o kentin dinamikleri ile ne kadar çok buluşuyor ve katkı veriyorsa o kente bir anlam katar.

Benim de mezunları arasında olduğum Uludağ Üniversitesi yıllardır ulusal ve uluslararası sıralamalardaki yeri ve kentle buluşmaya ilişkin tartışmaların odağındadır. Her ne kadar eleştiriler olsa da başta ULUTEK olmak üzere ortaya konulan önemli ortak çalışmalar var. Ayrıca, çok geniş ve ormanla kaplı kampüs alanı ile gelecekte rant çevrelerinin iştahını kabartacak olan üniversitede başta tarım ve hayvancılık olmak üzere önemli akademik çalışmalar yapılıyor.

Hal böyleyken, Uludağ Üniversitesi'nin, Prof. Dr. Yusuf Ulcay'ın rektörlük yaptığı son dört yılı üniversite için bir felaket oldu. Prof. Dr. Kamil Dilek ezici bir farkla en çok oyu almasına rağmen Üniversitede Birlik Platformu imzasıyla YÖK'e gönderilen ağır itham, suçlama ve iftiralarla dolu raporun ardından rektör atanan ikinci sıradaki Yusuf Ulcay üniversiteyi  AKP'den daha çok AKP'li bir anlayışla yönetti.

Üniversitede partizanlık had safhaya çıktığı gibi dünya çapındaki akademik başarı sırası da 848'den 1226'ya geriledi. Üniversiteyi adeta bir dini kurum mantığı ile yönetmekte sakınca görmeyen Ulcay, akademik çalışmalara darbe vurdu, kimi akademik personele ilgisiz, gereksiz nedenlerden soruşturmalar açtı, sınırları içinde bulunduğu Nilüfer Belediyesi ile bir partili gibi kavgaya tutuştu, kültür sanat faaliyetleri için zaman zaman Belediyeye tahsis edilen Fethiye Kültür Merkezi'nin protokolünü iptal etti, Belediyenin kampüs alanında çorba dağıtmasını sonlandırdı.

Bu arada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir ziyaretinde dile getirdiği ifade edilen Bursa'ya minareleri kentin her yerinden görünecek büyük bir cami yapılması yolundaki isteğinin de üzerine atlayarak dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile bunun üniversite yerleşkesine yapılmasına talip oldu.

Bir yerde ihtiyaç varsa cami yapılabilir, onun en büyük olması da istenebilir ancak bu işin eğitimle ilgili, bilimsel çalışmalarla ilgili ihtiyaçları, çözülmesi gereken sorunları olan bir üniversitenin bu işin organizasyonuna soyunması tartışma konusu.

1975 yılında kurulan, 10 yıl sonra da Görükle Yerleşkesi'ne taşınmaya başlayarak bugünkü haline gelen Bursa Uludağ Üniversitesi, 4 enstitü, 15 fakülte, 2 yüksek okul, 15 meslek yüksek okulundaki 76 bin 290 öğrencisi, 2549 akademik, 4154 idari personeliyle dev bir eğitim kurumu. 76 bin 290 öğrencisi ile Türkiye'deki üniversiteler arasında ilk beş içinde, yine kampus alanı büyüklüğünde Çukurova Üniversitesi'nden sonra ikinci sırada.

Üniversite çok büyük ama bilimsel başarıda küçük, gerilere düşmüş vaziyette. AKP iktidarları döneminde üniversitelerde hızlanan geriye gidişten Uludağ Üniversitesi fazlasıyla nasibini almış durumda. Yusuf Ulcay dönemi bu geriye gidişin zirvesini oluşturuyor.

Yusuf Ulcay'ın rektörlük yaptığı dört yıla ilişkin daha söyleyecek çok şey var elbette. Zaten Ulcay'dan sonra bu göreve gelen Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, medya ile buluşmasında Ulcay dönemindeki geriye gidişi isim vermeden, "Hastalığı teşhis edip, serum bağladık. Tedavi antibiyotikle devam edecek. 2019 restorasyon, rehabilitasyon yılıdır" sözleriyle çarpıcı biçimde ortaya koydu.

KILAVUZ: BU TABLO KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Göreve geldiği 19 Nisan'dan sonra ilk kez medya mensupları ile biraraya gelen Ahmet Saim Kılavuz, önemli noktalara değindi.

Nüfus, sanayi, üretim, ekonomiye katkı yönünden Türkiye'nin ilk dört şehri içinde olan Bursa'nın ilk üniversitesinin gerilerde olması Prof. Kılavuz'un da ifade ettiği gibi kabul edilebilir değil.

Uludağ Üniversitesi'nin Türkiye'deki üniversiteler arasında 26. sırada olması Bursa için gerçekten utanılası bir durum. Rektör Kılavuz, bu üzüntü verici tablonun 1-2 yıl içinde de değişmesinin mümkün olmadığını, 2022, 2023 yıllarını bulacak iyileşme, rehabilitasyon sürecinden söz etti. "İnsan hayatında olduğu gibi üniversitelerin de inişleri çıkışları olabilir" diyerek Ulcay dönemine göndermede bulunan Kılavuz, göreve geldiğinde üniversiteyi ortak akılla yöneteceğini ifade ettiğini hatırlatarak, adalet, liyakat ve hakkaniyetle hareket edeceklerini, yeni bir aşk ve şevkle üniversiteyi bilimsel sıralamada dünyada ilk 1000 içine sokmaya çalışacaklarını aktardı.

Rektör Kılavuz, üniversitenin bilimsel sıralamada neden geriye gittiğine ilişkin soruma yanıt verirken, üniversiteyi yukarıya taşıyacak projelere ilişkin kaynaklar konusunda, "adalet, hakkaniyet ve hakça paylaşım" ifadelerini kullanarak, 15 milyon liralık bilimsel araştırma fonunun kullanılması örneği ile durumu açıkladı:

Bu fonu küçük bölümlere ayırarak 200-300 çalışmaya ayırmak yerine paranın tamamını bir-iki projeye aktarırsanız beklentisi olan bilimsel çalışma yapacak insanları küstürmüş ve darıltmış olursunuz. Bu insanları darıltmak olmaz. Aşkı, heyecanı tekrar yeşertmek, güven duygusunu tekrar tesis etmek derken kastımız bu. Yaşanabilir, huzur adası bir üniversite hayal ediyoruz.

Ulcay döneminde kaldırılan yaz okulu uygulamasının geri getirildiğini, tüm öğrencilerin mezuniyet törenlerine katılmasının sağlandığını ve bütünleme sınavlarının temmuz başına çekildiğini, bunlarla öğrenci dostu üniversite algısının oluşması sayesinde kayıt yaptırma oranının yüzde 100'e yaklaştığını anlatan Prof. Dr. Kılavuz'un hayata geçirmeye çalıştığı projelerden biri de her yıl 15 milyon lirayı bulan elektrik masrafının kurulacak güneş panelleri ile minimum seviyeye indirilmesi. Kampus alanına kurulacak 1,2 megavatlık güneş enerjisi panelleri 5 yılda kendi amorti edecek.

BTSO'nun "Bursa büyürse Türkiye büyür" sloganını üniversite için kullanarak, "Uludağ Üniversitesi büyürse Bursa büyür. Bursa büyürse Türkiye büyür" diyen Prof. Dr. Kılavuz'a göre, TEKNOSAB'da kurulacak fabrikaların AR-GE birimleri ULUTEK'te olursa üniversite daha ileri seviyelere gelecek.

80 bine yaklaşan öğrenci sayısı ile Uludağ Üniversitesi'nin çok büyüdüğünü belirten Kılavuz, üniversitenin bölünmesinden korkulmaması gerektiğini ifade etti. Üniversite kampusünün bölünmesinden bahsetmediklerini, bunu doğru bulmadıklarını belirten Kılavuz, ilçelerdeki fakülte ve yüksekokulları içine alacak birkaç ilçeyi bir çatı altında toplayacak tematik, butik üniversiteler kurulabileceğini Uludağ Üniverstitesi'nin öğrenci sayısı azalmış olarak anaç üniversite kalabileceğini belirtti. Kılavuz bu önerisini bir dosya halinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a son Bursa ziyaretinde yaptığı kısa görüşmede iletmiş.

Bursa'nın toplamda 10'a yakın devlet ve özel üniversite potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Kılavuz'un hazırladığı planda üniversitelerden biri İnegöl-Yenişehir-İznik, diğeri Gemlik-Orhangazi eksenli olacak. Gemlik'teki Denizcilik Yüksekokulu fakülteye dönüşecek. Gerekirse Bursa Teknik Üniversitesi'nin aynı fakültesiyle birleşecek. Hukuk Fakültesi Bursa'ya taşınacak, yeni kurulacak üniversiteye lojistik ve işletme fakülteleri eklenecek. Orhangazi'ye de teknoloji fakültesi kurulacak. Karacabey-Mustafakemalpaşa eksenli üniversite ise, gıda-tarım temalı olacak.

'ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARTMAYA BAŞLADI'

Kılavuz'un dikkat çektiği noktalardan biri de göreve gelmelerinden bu yana öğrenci memnuniyetinin artması. "Öğrencilerin ulaşabildiği bir yönetim var" diyen Rektör Kılavuz, başta sosyal medya olmak üzere dile getirilen şikayetlerin üzerine ciddiyetle eğildiklerini söyledi.

Rektör Kılavuz, Yusuf Ulcay'ın göreve gelir gelmez iptal ettiği Bahar Şenlikleri'nin tekrar başlatılıp başlatılmayacağına ilişkin soruma, "Bahar Şenlikleri, öğrencilerin ısrarla arzu ettiği konulardan biri. Önümüzdeki sene konuyu bir daha değerlendireceğiz. 'Bahar Şenliklerini tekrar başlatacağız.' gibi bir sözüm yok. Şenlikler, daha çok öğrencinin ürettiklerini sergilediği, kültürel hayata katkıda bulunduğu şeylerdi. Ondan sonra meşhur şarkıcıların üniversitedeki etkinlikleri şekline dönüştü. Bu, başta hastanede yatan hastalar olmak üzere çok ciddi şikayetlere konu oldu. Kendi yağımızda kavrulabileceğimiz bir bahar şenliği yapma imkanı doğarsa bunu gerçekleştirmeye gayret ederiz." yanıtını verdi.

Rektör, üniversitede yapımı süren cami ile ilgili tartışmalar konusuna da konu açılmadan kendisi değindi. Cami için, ne üniversite ne de devletten tek kuruş harcanmadığını, inşaatın tamamen bağışlarla yürüdüğünü bu iş için Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğangün'ün bağış toplamak için uğraştığını söyledi. Hatta, "Bu iş için üniversite bütçesinden para harcandı diyen varsa bunu ispat etsin istifaya hazırım" dedi.

Üniversiteden çıksın ya da çıkmasın, işin parasal boyutuna ilişkin tartışma bir yana burada tartışma konusu olan, üniversitenin bu işin organizasyonunu üstlenerek milyonlarca liralık bağış için Rektör Yardımcısı ve bazı hocaların kapı kapı dolaşıyor olması. Ve de 10 bin kişilik cami bölge için bir ihtiyaç mı, üstelik kampüs alanında? Diyebilirler ki, burası sadece cami değil, konferans salonları, kütüphane vs olacak. Öyle olsa bile buna benzer ihtiyaçlar için farklı projeler hayata geçirilebilir.

İçinde Bursa'nın her yerinden minareleri görünecek olan bir cami mi, yoksa bilimsel çalışmalarıyla, akademik başarısıyla dünyanın her yerinde adından söz ettirecek bir üniversite mi? Üniversite yerleşkedeki caminin büyüklüğü mü, yoksa bilimsel sıralamadaki büyüklüğü ile mi bilinecek?

Bursa'da minareleri her yerden görünecek 10 bin kişilik caminin yapılacağı başka yerler ve bu işi üstlenecek kurum ve kuruluşlar yok mu? Elbette var. Genelde itiraz ve tartışmalar bu işin yürütülmesinin üniversite tarafından üstlenilmesi ve yer seçimine yönelik.

Bursa kamuoyu, Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz'un, göreve geldiğinde söylediği adalet, liyakat ve hakkaniyet ve ortak akılla üniversiteyi yöneteceğine ilişkin sözlerini takip edecek kuşkusuz. Kendisinin, "Hastalığı teşhis edip, serum bağladık. Tedavi antibiyotikle devam edecek" sözleriyle ifade ettiği sürecin sonunda tedavinin etkili olup olmadığını da görebileceğiz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.