SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkler bölündü, aşırı milliyetçiler birleşti

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2017 23:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2017 23:45

KIRCAALİ/BULGARİSTAN

AKP iktidarının Bulgaristan seçimlerine katılacak Türk partilerinden olan DOST'un tarafında yer alması ve açık açık desteklediğini ortaya koyması Bulgaristan ile diplomatik krize yolaçarken, Bulgaristan'daki Türk toplumunda da ciddi rahatsızlık yaratmış durumda.

Bulgaristan'da yaşayan Türkler, bölünmenin aşırı milliyetçi partilerin işine yaradığını, "Vatansever Cephesi" adıyla ittifak yaparak seçime giren ATAKA, VMRO ve NFSB'nin üçüncü olması durumunda iktidar ortaklığının gündeme geleceğini, bunun da Türkler'in elde ettiği hakların kaybedilmesi tehlikesini taşıdığını ifade ediyorlar.

Bulgaristan'da sokakta, kafede rastgele görüştüğümüz birçok Türk, yaşanan bölünmenin hiç iyi olmadığını, DOST'un mehter benzeri bir müzikle seçim kampanyası yapmasını, Türkiye'den sanatçıların getirilerek konserler verilmesini, Türkiye'dekine benzer erzak dağıtımı yapılmasını doğru bulmadıklarını söylüyorlar.

AKP iktidarının açıkca DOST'un arkasında durmasının iki ülke ilişkilerinin geleceği açısında da sıkıntı yaratacağını dile getiren HÖH yöneticileri, yaşananların sandığa gitmeyen Bulgaristan vatandaşlarını harekete geçirdiğini bunların daha çok aşırı sağ partilere yöneldiklerine dikkat çekiyorlar.

Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nin sadece Türkler'den değil Bulgarlar, Pomaklar ve Romanlar'dan da oy aldığını, tüm Bulgaristan'ı kapsayan bir hak ve özgürlük anlayışı olduğunu, iktidar ortağı oldukları dönemlerde birçok kazanıma imza attıklarını vurguluyorlar. Bir HÖH yöneticisi, "Düşünün isim değiştirmeden sonra Bulgar ismi ile ölenlerin adlarının bile iade edilmesini sağladık. Türkiye'de yaşayan ve Bulgar pasaportu taşıyarak dünyada rahatça dolaşanlar bu hakların nasıl kazanıldığını düşünsünler. Yeni dönemde birçok hakkın kaybedilmesi sözkonusu olabilir" diyor.

Bu gelişmeler de gösteriyor ki, Avrupa'nın birçok ülkesinde yükselen aşırı sağ Bulgaristan'da da etkili olmaya başlayabilir. Hele üçüncü parti olarak parlamentoya girerlerse iktidar ortağı olmalarına kesin gözüyle bakılıyor. Bu da, ülkede yaşayan başta Türkler olmak üzere farklı etnik kökenden insanlar için ciddi bir sorundur.

Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis (sağda)

BULGARİSTAN'DA SİSTEM NASIL?

Hazır, Türkiye'de parlamenter sistemden tek adam yönetimine geçme hevesi için referanduma gidilirken komşumuz Bulgaristan'nın yönetim sistemi ve seçimlere ilişkin biraz teknik bilgi vereyim.

Parlamenter demokratik sistemle yönetilen Bulgaristan'da cumhurbaşkanını bizde olduğu gibi halk seçiyor ancak burada cumhurbaşkanı 'beni halk seçti, fiili bir durum var, istediğim gibi davranırım, bu iki başlılıktan kurtulmak lazım, parlamenter sistem bekleme odasında' demiyor. Anayasada belirlenen yetkileri ne ise o sınırlar içinde hareket ediyor, görevini yapıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi 5 yılda, parlamento seçimleri 4 yılda bir yapılıyor. Parlamentonun yenilenmesi yani milli iradeye başvurulması bir yıl daha kısa. Bu batı demokrasilerinde makul bir süre. Bizde ise bu anayasaya göre şu an 4 yıl ancak referandumda cumhurbaşkanı seçimi ile birlikte 5 yılda bir yapılması isteniyor.

Seçme ve seçilme yaşı 18, seçim barajı yüzde 4. Baraj makul bir seviyede. Bizde ise 12 Eylül darbesinden bu yana yüzde 10 ve 'makul bir orana düşüreceğiz' diyen vaat eden partilerin hiçbiri bunu düşürmeye yanaşmış değil, başta 15 yıldır iktidarda olan ve demokratlığına toz kondurmayan AKP olmak üzere!

Burada Hak ve Özgürlükler Hareketi eğer üçüncü parti olursa önemli bir avantaj elde edecek. HÖH'nin beklentisi bu yönde ancak seçime ittifakla giren aşırı sağ üç parti üçüncü olabilir. Türkler'in en büyük endişesi de bu partilerin üçüncü olarak iktidar ortağı olma ihtiamalleri.

28 seçim bölgesine ayrılmış olan Bulgaristan'da yaklaşık 6 milyon 500 bin kayıtlı seçmen var ancak katılımın 4 milyon dolayında olması bekleniyor. Bu seçmenlerin yaklaşık bir milyondan fazlası Türk kökenli, bunların da yaklaşık 350 bini Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşlar.

Bulgaristan parlamentosu 240 milletvekilinden oluşuyor. Yani 121'i bulan hükümeti kuruyor ya da düşürebiliyor.

Toplamda 21 siyasi parti ve ittifak oluşumunun seçime katıldığı Bulgaristan'daki kamuoyu yoklamalarında Bulgaristan Sosyalist Partisi ile Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi başabaş gidiyor.

Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi seçimden üçüncü parti olarak çıkıp iktidar ortağı olmayı hedefliyor. Yeni kurulan ve ilk defa seçime giren DOST Partisi ise yüzde 4 barajını geçip parlamentoya girme hedefinde.

Bu seçimin Bulgaristan'daki Türk toplumu açısından çok önemli olduğunu belirten Kırcaali Belediye Başkanı ve HÖH Genel Başkan Yardımcısı Hasan Azis, seçimlerin stratejik olduğunu belirtiyor ve "Bu seçimler önümüzdeki birkaç yılı değil, 10-15 yılın yolunu ve stratejisini çizdiğini düşünüyoruz. O yüzden uzun yolun tek bir yolu vardır o da güçlü olmaktır. Güçlü olmanın yolu da birlik ve beraberliktir. Onun için bizim Türk toplumu olarak Bulgaristan'da Avrupa'da Türkiye'de güçlü olmamız lazım. Burada güçlü olmak Avrupa'da güçlü olmak demektir, Türkiye'de güçlü olmak demektir. Türkiye'de güçlü olmak demek Avrupa'da güçlü olmak demektir." diyor.

@zaferopsar


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.