SON DAKİKA
Hava Durumu

Neden görevden almak istemiyorsunuz?

Yazının Giriş Tarihi: 13.10.2017 11:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2017 11:20

ABD ile yaşanan vize krizi araya girince gündemde geriye düşen bazı AKP'li belediye başkanlarının istifasına ilişkin tartışmalar AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Sırbistan dönüşü uçakta yaptığı açıklamalarla tekrar ivme kazandı. Erdoğan özetle bu başkanlara; "nezaketle görevi bırakın, Kadir Topbaş'ın yaptığı gibi yapın" diyor. 

Bunu istiyor istemesine de ortada demokrasi, hukuk devleti ve Erdoğan'ın kendisinin de dilinden düşürmediği 'milli irade'ye aykırı bir durum yok mu?

Var olmasına var ama Erdoğan hedefinde 2019 ve yüzde 51 olduğu için o vakte kadar oy kaybettireceğini düşündüğü yerlerde kendi istediği düzenlemeleri yapmak istiyor.

Erdoğan, tıpkı Ahmet Davutoğlu'na yaptığı gibi 'görevi bırakın' diyor ve belediye başkanları kendilerini beş yıllığına o göreve getiren seçmenlere mantıklı geçerli bir gerekçe sunmadan görevi bırakıyorlar. Bazıları ise henüz görevi bırakmış değil.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de görevi bırakması istenen başkanlardan. Erdoğan bunu Sırbistan dönüşü uçakta gazetecilere Bursa'nın adını 'sorunlu il' diye vererek söyledi.

Evet Bursa'da çok sorun var, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi ya da bir başka belediye başkanını bazı icraatları ve kentin geleceğini ilgilendiren kararları nedeniyle eleştiriyoruz.

Ama Erdoğan'ın sorunu ile Bursa'da yaşayanların sorunu aynı değil sanırım. Çünkü Recep Altepe'yi de diğer başkanları da aday gösteren kendisiydi. 2014'te tekrardan aday gösterip seçilmeleri için il il dolaştığı başkanlar için ne diyor Erdoğan;

"Seçimle gelen, seçimle gider' veya 'Sandıkla gelen sandıkla gider' lafları var... Kusura bakmasınlar da; seçimle gelen seçimle gider ama bunlar bağımsız seçimle gelip bağımsız seçimle gitmiyorlar. Bunlar tabii ki bir iradenin yaptığı ön seçimler vesaire neticesinde buralara geliyorlar. Ve yani, siz 20 sene, 24 sene belediye başkanlığı yapacaksınız. İlanihaye buralarda kalınacak diye bir şey yok. Bugüne kadar partinin yönetimi, devamı istikametinde eyvallah demişse, her türlü desteği vermişse; şimdi de kalkıp eğer böyle bir irade ortaya çıkmışsa... Bakın bunun sebepleri var. A'dan Z'ye bütün incelemelerimizi yapıyoruz. 2019 Mart seçimlerine giderken, ön hazırlıklarımızı çok iyi yapmamız lazım. 16 Nisan'da hangi ilde ne kadar oy aldık? Ortalamanın altında olanlar, üstünde olanlar... Gözden geçiriyoruz.

Dolayısıyla da önümüzdeki seçime girerken çok daha güçlü, çok daha farklı girmemiz lazım. Bu konuyla ilgili demek ki bir sıkıntı yaşıyoruz, bu sıkıntıları da aşmamız gerekiyor. Bazı arkadaşlarımızın bence bundan rahatsızlık duymaması, tam aksine, bizim yönetimimiz eğer böyle bir karar verdiyse, verecekse, o konuda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın yaptığı gibi o nezaketi gösterir."

Belli ki bazı belediye başkanları görevi bırakmama konusunda direnç ortaya koyuyor. Erdoğan'ın amacı ise belli; 2019'a mümkün olduğunca sorunsuz gitmek ve başkanlığı garanti altına almak. "Sizi oraya ben getirdim, şimdi gitmenizi istiyorum" diyor özetle...

İyi ama bir belediye başkanının görevi bırakmasının usülleri nedir? Eğer gerçekten kendi iradesi ile sağlık vb gerekçe olmadan bir belediye başkanı hangi durumlarda o koltuğu bırakır, ya da bıraktırılır?

Ortada İçişleri Bakanlığı'nın görevden almasını gerektirecek yargısal bir durum varsa bu belediye başkanları neden Bakanlık tarafından görevden alınmıyor ve yargı önüne çıkarılmıyor?

Böyle bir durum yoksa, bu tarz yöntemle görevi bıraktırmanın demokrasiyle, hukukla, milli iradeyle bağdaşır yanı var mı?

Muhalefete mensup belediye başkanları pekala İçişleri Bakanlığı tarafından haklarındaki herhangi bir soruşturma ya da dava gerekçe gösterilerek görevden alınabiliyor.

Nitekim 2009'da seçilen Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güler hakkındaki bazı soruşturmalar nedeniyle görevden alınmış, bugün FETÖ'den tutuklu yargılanan dönemin Bursa Valisi Şahabettin Harput tarafından, yargı Güler'in lehinde karar vermesine rağmen görevine iade edilmemişti, "iktidarın isteğine aykırı bir tasarrufta bulunamam" diyerek.

Ayrıca Doğu ve Güneydoğu'daki HDP'li belediye başkanları da haklarındaki soruşturma ve davalar nedeniyle görevden alındı ve yerlerine kayyım atandı. Üstelik bu belediyelerin meclislerinde İstanbul'da ya da geçmişte Gemlik'te olduğu gibi yeni başkan seçimi bile yapılmadı. Bu belediyelerin meclisleri de uzun zamandır toplanmıyor zaten...

Tayyip Erdoğan, Türkiye için gerçekten dönüm noktası olacak olan 2019'a doğru, sorunlu gördüğü başkanlardan araya yargıyı, İçişleri Bakanlığı'nı sokmadan yani 'kendi ayağına sıkmadan' görevi bırakmalarını istiyor.

Bakalım bu operasyonu nasıl sonuçlar verecek?

Peki bu başkanları seçen halk ne düşünüyor, iradelerine yönelik bu tutum karşısında ne hissediyor?

Onu da seçimlerde göreceğiz...

@zaferopsar

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.