SON DAKİKA
Hava Durumu

Meral Akşener'den Atatürk çıkışı

Yazının Giriş Tarihi: 19.06.2017 01:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.06.2017 01:53

Türkiye'de siyaset 16 Nisan'daki referandumla parlamenter sistemden uzaklaşılmasıyla içinden çıkılması zor bir alana hapsoldu. Dünyada bir örneği olmayan bu sistem siyasette yeni arayışları dayatıyor. Şunun şurasında 2019'a fazla bir şey kalmadı çünkü.

16 Nisan'da Türkiye'ye giydirilen başkancı sistem, parlamenter düzene, meclis hükümeti sistemine tekrar geçilene kadar siyaseti yüzde 50+1 üzerinden şekillendirecek, hedef ve programlar da ister istemez buna göre belirlenecek.

Türkiye'de bugün siyasetin tıkanmasının önemli nedenlerinden biri solun bir türlü ciddi alternatif haline gelememesi ve merkez sağın da dağılıp, çözüm üretmekten uzaklaşarak AKP içinde erimiş olmasıdır.

Merkez sağın siyasette kendini yeniden varetmemesi halinde iktidar ve sarayın en etkili yönetme aracı olan kutuplaştırma sürecek bunun acısını da tüm ülke çekmeye devam edecek.

Bu yüzden gözler, merkez sağa ve MHP'den ihraç edilen Meral Akşener ve diğer muhaliflere çevrilmiş durumda. Akşener'in başlattığı hareket ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Adalet Yürüyüşü'nün sonuçları önümüzdeki süreçte yeni çıkış noktaları olabilir.

Meral Akşener, Bursa'da yoğun ilgiyle karşılandı

MHP'de olağanüstü kongre sürecini Bursa'dan başlatan Meral Akşener Cumartesi akşamı yine Bursa'daydı. Merinos'taki Hayat Lokantası'nın bahçesini dolduran 2 binden fazla kişiye konuşan Akşener, yeni partiye ilişkin ilk açıklamayı da Bursa'dan yaptı.

MHP'li muhaliflerin iftar buluşmasında kadınların çoğunluğu dikkat çekerken, merkez sağın yanısıra merkez soldan da bazı isimler göze çarptı. Kuşkusuz kadınların ilgisinin artmasında önemli etken Meral Akşener'in kadın olarak hareketin önderliğine soyunması. AKP'nin iktidar yolunda kadınların ne kadar emek verdiği hatırlandığında bunun önemi daha iyi anlaşılıyor. Akşener de konuşmasında kadınların önemine dikkat çekerek Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım ve manevi kızı Prof. Dr. Afet İnan'a yönelik hakeret ve küfürlü saldırılar üzerinden önemli şeyler söyledi.

Türkiye'nin bugün geldiği durumun en önemli sorumlusunun Devlet Bahçeli olduğunu öne süren Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Adalet Yürüyüşü'nü gönülden desteklediğini ifade ederek kendilerinin 18 aydan bu yana adalet beklediklerini aktardı.

Yargıtay'dan 20 Haziran'da MHP olağanüstü kongresine ilişkin çıkacak kararın siyasette yola nasıl devam edeceklerini ortaya koyacağını beliren Meral Akşener, üst kurul delegeleri dahil bin 200 arkadaşı ile tek tek uzun ve verimli görüşmeler yaptığını, yüzde 90 yeni bir partinin dile getirildiğini aktardı. Bunu da şu cümle ile vurguladı; "Bu davada hakkımız olan şey, koltuğun bekası yüzünden satılmışsa, tuz kokmuşsa, bu ülkeyi kurdun kuşun eline bırakamayız."

MHP'li muhaliflerin, Akşener'in konuk olduğu iftarına 2 binden fazla kişi katıldı

Konuşmasına Atatürk'le, Atatürk'ün Balkanlar'a ilişkin anılarından bahsederek başlayan Akşener, Atatürk ve yakın çevresini hedef alan hakaret ve küfürlere sert tepki gösterdi. Akşener'in bu konuda söyledikleri önemliydi. Atatürk'e yönelik bu saldırılara sessiz kalınmaması gerektiğini vurgularken kuracakları partinin geniş bir tabana oturacağını işaret ediyordu;

"Sessiz kaldık. Buradan hepinize sesleniyorum. Özellikle hanımefendiler, sizlere sesleniyorum. Zübeyde Hanım'a, Avşar yörüğü bir Türk kızına genelevde çalıyordu deme ahlaksızlığını, şerefsizliğini gösteren bu ahlaksızların karşısında sesimizi çıkartmadığımız takdirde birer birer Türk kadınına canları istediğinde sövmeye, -taciz etmek zaten var- tecavüz etmeye devam edilecek. Birinci sonucu bu. İkincisi ise; mesala Cumhurbaşkanına eleştirinin dozu artmış bir tweet atın, fecebook'da bir şey yazın, konuşma yapın. Eleştirdiğiniz için en az 5 yılla yargılanırsınız. Ama Atatürk'e, onun anasına sövmenin hiçbir cezası yok. Atatürk'e sövmek, anasına sövmek niçin bu kadar yaygın biliyor musunuz? Sorunun cevabı şudur; O da, bizi yöneten iktidarın hoşuna gittiği içindir. Bu sözlere yol verdiği içindir. Hakaret eden, sövenler gözaltına alınmadan ifadesi alınıp serbest bırakılıyor. Ama tweet attığından dolayı bir sürü insan tutuklu, bekle ki çıksın.

Adalet dediğimiz şey bugün sadece ülkeyi yönetenlere aitse, bizler de maraba, kul isek, bizler bu insanların kölesi isek, hayır ikaz ediyoruz. Aynı şeyleri yine söylüyorum. Hayır, eve meve dönmüyorum."

Ülkenin gidişatından rahatsızlık duyan, siyasetteki bu gerilimden, çözümsüzlükten bıkanlar Meral Akşener ve diğer MHP'li muhaliflerin yürüyeceği yeni siyaseti merakla bekliyor.

Yargının MHP olağanüstü kongresine ilişkin kararından sonra siyaset daha da hareketlenecek.

@zaferopsar
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.