SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa CHP'de bitmeyen 31 Mart kavgası!

Yazının Giriş Tarihi: 01.09.2019 04:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.09.2019 04:20

Anlaşılan o ki Bursa CHP'de 31 Mart'tan önce başlayan ve seçimin kazanılamaması sonucu iyice alevlenen kavga dinecek gibi görünmüyor. Bu yüzden Ekim ayında başlayacak delege seçimleri ve sonrasındaki ilçe kongreleri ve il kongresinin çok çetin geçmesi şaşırtıcı olmayacak.

Millet İttifakı'nın CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey ve çevresindeki ekip ile CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş ve yönetimi arasında daha çok parti kulislerinde karşılıklı suçlamalarla devam eden kavga ikliminin son bulmadığı, bulmasının da zor olduğu İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun Bursa'da katıldığı konferansta yaşananlarla görüldü.

Yaklaşık bir ay önce yapılan ve 9 saati bulan sürede 60'a yakın kişinin söz alarak konuştuğu CHP Genişletilmiş İl Örgüt Toplantısı'nda herkesin eteklerindeki taşları dökmüş olması yetmemiş olacak ki, Bursa'ya İstanbul'daki seçim başarısının hikayesini anlatmaya gelen Canan Kaftancıoğlu'nun önünde taşlar bu kez hakaret ve şiddetle ortaya döküldü...

Üstelik Kaftancıoğlu'nun bilge bir yaklaşımla deneyimlerini paylaştığı, CHP'lilere örgütlü mücadele için öncelikle birbirlerine sevgi ve saygı duymaları gerektiğini, sahici ve samimi olmaları gerektiğini anlattığı konuşmasının ardından...

Hem de, "Birbirimizin değerini bilmiyoruz. Örgüt olmak, örgütlü olmak, birbirine değer vermek, birbirine verilen değeri hissetmekten geçer. Bir şey olmak için değil, hep birlikte bir şey başarmak için mücadele etmektir. 'Siz benim kim olduğumu biliyor musunuz?' duygusuyla değil, hep birlikte bu işi nasıl başarabiliriz demektir örgüt olmak" şeklindeki sözlerinden sonra.

Yıldırım Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'ni dolduran CHP'lilerin ilgiyle dinlediği Canan Kaftancıoğlu'nun konuşmasını bitirmesinden sonra soru-cevaplara geçildiğinde söz alan CHP Yıldırım Belediye Meclis Üyesi Recep Bayram'ın İl Başkanı Hüseyin Akkuş'u hedef alan hakaret dolu konuşması salonu karıştırdı. Elindeki mikrofonu da Akkuş'a doğru fırlatan Bayram tekme tokat ve yumrukların konuştuğu arbedenin ardından salon dışına çıkarıldı.

Yaşanan olay Bursa CHP'de bitmek bilmeyen seçim kavgasının ne boyutlara geldiğini göstermesi açısından dikkat çekici. Anlaşılan örgüt toplantılarında sert eleştiri ve suçlamalarla eteklerdeki taşların dökülmesi yürekleri soğutmamış görünüyor.

Bu arada medyadaki birçok haberde Kaftancıoğlu'nun olay çıkınca salonu terkettiği yazılıp çizildi ancak gerçek öyle değil. Konferansı salonda izleyen biri olarak Kaftancıoğlu'nun soğukkanlı şekilde ortamı sakinleştirmek için nasıl çabaladığına tanık olduk.

Ve Kaftancıoğlu Bursa'da seçimin kazanılamamış olması yüzünden birbirlerinin adeta ciğerini sökmeye devam eden CHP'lilere kızı ile arasında geçen bir olayı ders niteliğinde şu sözlerle aktardı:

"Kızım her seçim olduğunda, 'Niye üzgünsünüz ki zaten kaybedeceğinizi biliyoruz. Siz neden hep kaybeden partiyi tutuyorsunuz? Bir kere de kazanan partiyi tutsanıza' derdi. Ben de ona, inanarak mücadele edildiğinde, birbirine sataşanların değil, birileri gibi kavgayı arttıranların değil, kol kola durup inananların da sana seçim kazandırttığını göstereceğim dedim. İstanbul seçimlerinde kızıma 'Kızım bak, inanarak çalışırsan kazanıyorsun' demek en büyük motivasyon kaynağımdı. Türkiye hikayesi, kimsenin kimseye karşı düşmanlık üzerinden ayrışmasına izin vermediğimizde başarıya ulaşır. Biraz önceki manzaranın Türkiye'nin nefes almasına engel olmasına müsaade etmeyin."

Canan Kaftancıoğlu, başarının nasıl elde edileceğini gayet güzel anlattı ancak bu çirkin vakanın ardından bazı sorular da akla geliyor.

Recep Bayram'ın devlet memuru iken Bozbey'in önerisi ile aday gösterilerek partiye üye olması ve konferans boyunca da Bozbey'in yanında oturması akla bazı sorular getirse de bu demek değil ki, Bozbey Bayram'dan böyle bir hareket yapmasını istemiş olsun. Nitekim Bozbey yaşanan olayın hiç hoş karşılanır yanı olmadığını, bunun bir CHP'liye yakışmadığını belirterek, kınadığını söyledi. Olayla kendisini irtibatlandırılmaya çalışanları da kınadığını ifade eden Bozbey, seçim öncesinde birçok kişiyi partiye üye olması ve aday yapılması için ilçelere gönderdiğini, Recep Bayram'ın da bu kişilerden biri olduğunu söyledi.

CHP Yıldırım İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş da bir konuya dikkat çekerek Recep Bayram'ın seçimin masaya yatırıldığı, herkesin eteğindeki taşları döktüğü ne ilçe ne de  il örgüt toplantısında çıkıp tek kelime etmediğini, Canan Kaftancıoğlu'nun konuk olduğu toplantıda yapılan bu hareketin planlı olduğunu akla getirdiğini söyledi. Ve siyasette birilerinin bir yere gelmesine vesile olduğu kişilerin vefa ve bedel ödeme duygusuyla kraldan çok kralcı kesilerek böyle davranışlar sergileyebildiğinin altını çizdi.

Seçim sonuçlarının masaya yatırıldığı örgüt toplantılarında konuşmayan Recep Bayram'ın, Bozbey'in seçim sonuçlarından İl Başkanı Akkuş ve yönetimi sorumlu tutması, buna ilişkin tartışmaların hâlâ parti içinde sürüyor olmasının atmosferinden etkilendiğine kuşku yok.

Hüseyin Akkuş seçime ilişkin olarak eleştirilebilir, gitmesi de istenebilir ancak bu kimseye hakaret etme ve şiddet kullanma hakkı vermez, hele de böyle bir hareketin İstanbul'daki başarı hikayesini anlatmaya gelen Kaftancıoğlu'nun konuştuğu konferansta sergilenmesi affedilir değil.

CHP Bursa İl Örgütü'nün Mustafa Bozbey ve Hüseyin Akkuş ile onların etrafında saflaşan grupların seçimden sonra tırmanan çatışmalarını aşarak yaklaşan delege seçimleri ve kongrelerde ilkeli, dürüst, kişisel hesaplar peşinde ve kavgacı olmayan parti içi demokrasinin işlediği bir sürecin içine evrilmesi gerekiyor. Bu olmazsa CHP Bursa'da yeni hayal kırıklıları yaşar ve kavgalara sahne olur.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.