SON DAKİKA
Hava Durumu

Bulgaristan seçimlerinde AKP rahatsızlığı

Yazının Giriş Tarihi: 24.03.2017 21:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.03.2017 21:45

KIRCAALİ/BULGARİSTAN

Bulgaristan'da seçimlerin vaktinde yapılmasına bir yıldan fazla bir zaman vardı ancak geçtiğimiz kasım ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi, milletvekili seçimlerinin erkene alınmasına neden oldu.

Çünkü Bulgaristan Başbakanı ve Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi lideri Boyko Borisov, cumhurbaşkanı adayları Tzetka Tzaçeva'nın ikinci turda kazanamaması durumunda hükümetinin istifa edeceğini bildirmişti.

Nitekim AB üyeliği ile demokrasi konusunda önemli mesafe kaydeden Bulgarsitan'da Borisov sözünü yerine getirdi ve erken seçim kararı alındı. Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) desteklediği eski hava kuvvetleri komutanı Rumen Radev'in cumhubaşkanı seçilmesiyle başlayan erken seçim sürecinde son sözü iki gün sonra Bulgaristan halkı söyleyecek.

Kırcaali parlamentoda 5 milletvekili ile temsil ediliyor

Yüzbinlerce Türk'ün yaşadığı binlercesinin çifte vatandaş olduğu Bulgaristan'daki seçimler elbette Türkiye'yi de ilgilendiriyor ancak işin içinde AKP iktidarı olunca olayın boyutları biraz değişiyor. Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi'ni istişareler için çekmesine, Türk diplomatlara nota verilmesine karşılıklı olarak bazı milletvekillerinin Türkiye ve Bulgaristan'a girişlerinin yasaklanmasına kadar uzanan bir seçim süreci yaşanıyor.

Seçimlerde kuşkusuz Türkler'in 1990 yılında kurduğu ve ülkenin üçüncü büyük partisi olan Hak ve Özgürlükler Hareketi önemli bir yere sahip. Her ne kadar bu partiden ayrılanların geçen yıl kurduğu Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi oyların bir kısmını alacak olsa da.

DOST'un kurulması Bulgaristan'daki Türkler arasında siyasi bir bölünme yaratmış ancak DOST'un yüzde 4 seçim barajını aşacağına ihtimal vermiyor HÖH yöneticileri. Yüzde 4 seçim barajını aşmak için geçerli oyların sayısına göre en az 140 bin oy gerektiğini ifade ediyorlar. DOST yöneticileri ise barajı aşma ve vekil çıkarma konusunda iddialılar.

AŞIRI SAĞ GÜÇLENİYOR

Bu bölünmenin arka planında Türkiye'deki iktidar partisinin olduğunu ifade eden HÖH yöneticileri bunun Bulgaristan'da aşırı sağın güçlenmesine, nasyonalist partinin üçüncü ve kilit parti konumuna gelmesine neden olacağına dikkat çekiyorlar.

Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis

Türkiye'den seçimleri izlemek üzere geldiğim Bulgaristan'da, Türkler'in yoğun olarak yaşadığı yerlerden biri olan Cebel'deki seçim çalışmasında konuşan Kırcaali Belediye Başkanı ve HÖH Genel Başkan Yardımcısı Hasan Azis, önemli noktalara dikkat çekiyor.

Bulgaristan vatandaşı Türkler arasındaki bu bölünmenin hiç iyi sonuçlar getirmeyeceğini söyleyen Hasan Azis, seçimlerden nasyonalist partinin üçüncü çıkma olasılığı bulunduğunu, buna Türkler'in yeni siyasi oluşumunun neden olduğuna işaret ediyor ve şunları söylüyor:

"Bulgaristan'daki azınlıklar için, Türkiye'deki çifte vatandaşlar için iyi senaryolar düşünmüyorlar. Bu seçimde milliyetçiler en yüksek oyu alacak, çünkü bu oluşum ile milliyetçi partilerin kalkışmasına neden oldular. Bu partiler yer almazsa hükümet kurulamayacak. Yeni oluşum ile bizden 50-60 bin oy kopacak. Barajı aşamayıp parlamentoya giremeyeceği için bu oylar milliyetçi partilere yarayacak. Türkiye'den gelecek oylarla milliyetçi vekiller seçilmiş olacak. Bölücüler, hainler milliyetçi partileri iktidara taşımış olacak. GERP ve BSP milliyetçi partilerle çalışmaya hazır olduklarını açıkladılar. İşte sınırda Kapıkule'de onları uyandırdılar. Çifte vatandaşlığın kaldırılmasını bile istemeye başladılar."

'ZOR TARAFIMIZ TÜRKİYE'DEN KARIŞILMASI'

AKP'yi isim vermeden eleştiren Hasan Azis, "Bizim zor tarafımız Türkiye'nin bu işe karışmasıdır. (Bu sırada salondan Türkiye değil AKP sesleri yükseldi) Bazıları, 'Türkiye DOST'u destekliyor' diye propaganda yapıyor. Hayır Türkiye değil, Türkiye'de bir parti DOST'u destekliyor. Ancak biz bunu öyle ya da böyle çözeceğiz. Biz Bulgaristan'ı vatan gibi, Türkiye'yi anavatan gibi seviyoruz" diyerek sözlerini tamamlıyor.

HÖH Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç Hayrullah (sağ başta)

HÖH Yönetim Kurulu Üyesi ve eski milletvekili Erdinç Hayrullah, daha ilginç sözler söylüyor; Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin Türkiye ile sorunu varmış gibi gösterilmeye çalışıldığını, oysa durumun böyle olmadığını aktararak, "Türkiye ile bir sorunumuz yok, olmayacaktır da. 'Türkiye'yi seviyor musunuz' diye soruyorlar. Böyle bir soru olamaz. Bu soru 'Sen ananı seviyor musun' gibi bir sorudur." diye tepkisini dile getiriyor.

Erdinç Hayrullah'ın DOST Partisini destekleyen Bal-Göç yönetimine de sözleri var; "Sözde Ermeni soykırımını kabul edenlere destek verdiler, Türkçe propagandayı yasaklamak isteyenlere oy verdiler" diyor ve HÖH'ün geçmişte Türkler'e karşı olan milliyetçileri aday göstermesine yönelik eleştirilere, "Bu insanlar gelip, biz geçmişte yanlışlar yaptık, hatamızı anladık, yaptıklarımızdan pişmanlık duyuyoruz diyorsa bu insanlara kapımızı kapatalım mı?" diye yanıt veriyor.

HÖH'nin AP Milletvekili Necmi Ali

'KİMSE BİZİM TÜRKLÜĞÜMÜZÜ ÖLÇEMEZ'

HÖH'nin Avrupa Parlamentosu'ndaki dört milletvekilinden biri olan Necmi Ali de, DOST Partisi ve AKP iktidarının seçimlerdeki tutumunu sert şekilde eleştiriyor. HÖH'ün iktidar ortağı olduğu 2001-2009 yılları arasında Bulgaristan'ın ekonomi ve demokrasi konusunda önemli mesafeler kaydettiğini ülkenin Avrupa Birliği'ne üye olduğunu anlatan Necmi Ali'nin sözleri şöyle:

"Yeni oluşummuş, yeni Türklermiş.. Sen kimsin bizim Türklüğümüzü ölçeceksin. Türklük ve Müslümanlık herkesin kalbindedir. HÖH Türkiye karşıtı siyaset yürütüyormuş diyorlar. Bakın bakalım var mı geçmişinde böyle bir şey? Bizim için öncelik yaşadığımız vatandır, Bulgaristan'dır. Biz Türkler ve Müslümanları seviyoruz. Biz Avrupa Birliği'nde Türkiye ile müzakereleri destekliyor ve her fıstatta bunu ortaya koyuyoruz. Bizim sırtımızdan siyaset yürütüyorlar. Yaptıkları ile milliyetçiliği körüklettiler. Burada vatandaşını zor duruma koyma. Bakın, Bulgaristan Avrupa Birliği'ne 'çifte vatandaşlığı çekersek sorun olur mu' diye soruyor. Eğer birlik ve beraberliğimizi kaybedersek haklarımızı kaybederiz. İnsanların kafasını karıştırmak istiyorlar. Niye haklarını ve toplumunu sıkıntıya sokuyorsun. HÖH'ün aldığı oy 400 bini aşıyor. DOST 80-85 bin oy alacak, bu bize 6-7 vekile malolacak. Haklarımız geri alınacak bizler de kükremiş milliyetçilikle başbaşa kalacağız."

Necmi Ali konuşmasını, Atatürk'ün söylediğini ifade ettiği, "Kim Bulagristan'a karşıysa Türkiye'ye karşıdır" sözleri ile tamamlayarak DOST ve AKP'ye mesaj gönderiyor.

DOST Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan

'BİRLİK VE BÜTÜNLÜK BOZULMAMALI'

HÖH'ün Kırcaali 8. Sıra adayı ve Cebel Belediye Meclisi Başkanı Seyfi Mehmedali de, Pazar günkü seçimi Türk toplumu açısından kader seçimi olarak tanımlıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin de HÖH için önemli olduğunu, bunun iyi sonuçlandığını ifade eden Mehmedali, DOST'un yaptığını bölücülük olarak tanımlıyor. DOST'un barajı aşmasının çok zor olduğunu, kaybedilecek oyların milliyetçi partilere yarayacağını söyleyen Seyfi Mehmedali, Türk toplumundan birlik ve bütünlüğü bozmamasını istiyor ve Yunus Emre'nin "Bölünürsek yok oluruz, bölüşürsek tok oluruz" sözlerini hatırlatıyor.

Kırcaali ve çevresinde sokakta karşılaştığımız Türkler'in genelde şikayeti AKP'nin Bulgaristan seçimlerine çok fazla karışmış olması. "AKP iktidarı Bulgarsitan'da kendisine benzeyen bir parti yaratmaya çalışıyor" diyorlar. HÖH Onursal Başkanı Ahmet Doğan'ın Türkiye ile ilişkilerde, AKP iktidarı ile araya mesafe koyduğu yeni partiye giden sürecin böyle başladığını söylüyorlar.

AKP iktidarının devlet gücünü kullanarak Bal-Göç üzerinden DOST'u desteklediğini söylüyor HÖH Gençlik Kolları'ndan gelen bir Türk ve ekliyor; "Ben bugüne kadar buradaki Türk toplumunun bu kadar ayrıştığını, siyasi görüş ayrılığına düştüğünü görmedim. Bu da AKP'nin eseri." diyor.

Türkiye'nin komşularıyla "sıfır sorun"dan "komşularla hep sorun"a nasıl gelindiği daha nasıl açıklanabilir?

@zaferopsar

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.