SON DAKİKA
Hava Durumu

Boykotla açılan Meclis'ten notlar..

Yazının Giriş Tarihi: 28.06.2011 09:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2011 09:26

BDP'liler Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin YSK tarafından iptal edilmesinden sonra zaten Meclis'e gelmeme kararı almıştı, bunu uyguladılar.

İstanbul'dan milletvekili seçilen Engin Alan'ın serbest bırakılmamasının sorumlusu olarak Başbakan'ı gösteren MHP Lideri Bahçeli ise CHP ile birlikte hareket etmek yerine yemin etmeyi tercih etti.

Yemin konusu en çok CHP'de tartışıldı. Hiç yemin etmemekten, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın seçildiği İzmir ve Zonguldak milletvekillerinin yemin etmemesine kadar birçok formül gündeme geldi.

İlk oturum öncesi yapılan CHP Grup toplantısında Haberal ve Balbay serbest bırakılmadığı takdirde yemin edilmemesi kararlaştırıldı.

"Bu durumu en iyi Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kendisi bilir" diyen Kılıçdaroğlu iki ismi tahliye etmeyen mahkemenin iki satırlık ifadelerle insanları tutukladığını oysa milletvekili seçilen Haberal ve Balbay'ı serbest bırakmamak için sayfalarca gerekçe yazdığını belirterek bunun kasıtlı olduğunu savundu.

KCK ve diğer Ergenekon tutuklusu milletvekillerinin Meclis'e gelmesini istediklerini belirtenKılıçdaroğlu bu nedenle Meclis Genel Kurulu'na gireceklerini ancak yemin etmeyeceklerini bildirdi.

Kılıçdaroğlu isim vermeden, yemin edecek olan MHP Lideri Bahçeli'ye de göndermede bulunarak, "Biz arkadaşlarımızı satmayız" dedi.

İşte 24. Dönem yemin boykotunun gölgesinde başladı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren, yeni milletvekilleri, onların yakınları ve ziyaretçiler Meclis'e akın etmeye başladı. Kalabalık bir medya ordusu da canlı yayın araçları ile birlikte Meclis'in bahçesinde karargah kurdu ve ayaküstü yakaladığı milletvekilleri ile söyleşi yaptı.

İlk defa seçilen birçok milletvekilinin Meclis Genel Kurulu ve kulislerdeki şaşkınlıkları gözden kaçmadı. Bu milletvekillerinin kıdemli milletvekillerinden işleyişe ilişkin bilgi aldıkları gözlendi.

Bazı milletvekilleri Genel Kurul sıralarında adeta ilkokula yeni başlamış çocuklar gibiydi.

Heyecanları her hallerinden anlaşılıyordu.

Bu heyecan daha çok yemin metnini okurken göze çarptı. Bazı milletvekilleri kürsüdeki yazılı metni okurken bazıları da cebinden çıkardığı metni okumayı tercih etti. Belli ki kimi illetvekili dersine önceden çalışmıştı.

Birçok yeni milletvekilinin yakını da aynı heyecanla ziyaretçi koltuklarını doldurdu. Ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle Meclis'in bahçesi de adeta panayıra döndü.

Bazı ziyaretçiler yakınları kürsüye çıkınca alkış ve tezahüratın dozunu kaçırınca önce CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ardından oturumu yöneten Oktay Ekşi tarafından uyarıldılar.

Yemin törenini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yüksek yargı organlarının başkanları ve bazı ülkelerin elçileri de izledi. Askerlerin Meclis'teki koltukları boş kalırken Basın Locası da yoğun bir kalabalığa sahne oldu.

Hatip Dicle'nin yerine mazbata alan AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, BDP'lilerin "bu bir gasptır, yemin etmesin" çağrılarına karşın kürsüye çıktı ve yemin etti.

Zaman zaman Genel Kurul'a girip çıkan CHP'liler İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın ismi okunduğunda uzun süre alkışladılar.

Yemin boykotunun gölgesinde yeni döneme başlayan yeni Meclis'i şimdi zorlu bir dönem bekliyor. Ergenekon ve KCK davalarından tutuklu milletvekillerinin Meclis'e nasıl geleceklerinin anahtarı yine Meclis'in kendisinde.

Yemin boykotu önemli bir sorun gibi dursa da aslında birçok sorunun çözümü için önemli bir fırsat sunmuş durumda yeni Meclis'e.

Anayasa değişikliği ve Kürt sorunu başta olmak üzere Türkiye yepyeni bir döneme başlayabilir. Ergenekon davası da bu bağlamda yeni bir sürece girebilir. Hatta "genel af" bile gündeme gelebilir.

twitter.com/zaferopsar

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.