SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir gün bile sürmeyen ittifak

Yazının Giriş Tarihi: 18.06.2012 12:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.06.2012 12:12

Geçmiş kongrelere bakıldığında bazı küçük tartışmalar dışında olgunluk içinde yapılan bir kongreye tanık olduk.

Kongre mekanının düğün salonlarından Merinos AKKM'ye alınması da önemli ancak son bir gün içinde yaşananlar CHP'de bazı alışkanlıkların hala değişmediğini ortaya koydu.

CHP'nin AK Parti karşısında güçlenerek daha iyi muhalefet yapması ve iktidara yürümesi adına yapıldığının altı çizilen ittifakın aradan bir gün bile geçmeden darmadağın olması kişisel hesapların başka şeylerin önüne geçtiğini gösteriyor.

Kongreye bir gün kala Gürhan Akdoğan'ın öncülüğünde güçbirliği kararı alan Bülent Aslanhan ve Yahya Şimşek'in CHP İl Merkezi'nde yaptıkları açıklamalar ve el ele verdikleri pozun ardından yaşanan gelişmeler CHP'nin daha alması gereken çok yolu olduğunu gösteriyor.

Göreve veda eden İl Başkanı Gürhan Akdoğan'ın girişimiyle bir araya gelerek işbirliği kararı alan Yahya Şimşek ve Bülent Aslanhan ne oldu da kongreye saatler kala ayrı düştüler?

Üç ismin CHP İl Merkezi'nde parti içine ve dışına gururla verdikleri el ele pozları neyin nesiydi?

Bir gün bile sürmeyecek bir ittifak bu kadar kolay nasıl oldu, bunun altyapısı hazırlanmadan kamuoyu önüne neden çıkıldı?

Bülent Aslanhan lehine adaylıktan çekildiğini açıklayan Yahya Şimşek, yönetim kuruluna girmeyeceğini ancak listelerin hazırlanmasına yardımcı olacağını söylemişti.

Ne oldu da, gündüz saat 11.00'de sağlanan ve tüm basına duyurulan işbirliği kararı 12 saat sonra bozuldu.

Demek ki kişisel hesaplar daha ağır bastı ve 'örnek işbirliği' bozuldu. Anlaşılıyor ki, işbirliğinin mimarı Gürhan Akdoğan sürecin noktalanmasında da önemli pay sahibi oldu. Çünkü önemli bir delege desteğine sahip olan Akdoğan her ne kadar il başkanlığına veda ediyor olsa da partide zeminini güçlü tutmaya çalışıyor.

Akdoğan ve Şimşek'in ağırlığı ile hazırlanmak istenen yönetim ve kurultay listesinin Aslanhan'ın tepkisine neden olduğu anlaşılıyor. Yahya Şimşek de benzer şekilde Aslanhan'ın liste konusunda bazı dayatmalarda bulunduğunu ve işbirliğinin bozulduğunu söylüyor.

Durumu davul ve tokmağın başka ellerde olmasına benzetmek yanlış olmaz. Sorunun kaynaklandığı yer burası. 

Bir gün önce taraf olduğunu ortaya koyarak Bülent Aslanhan'ın yanında yer alan Gürhan Akdoğan, kongre salonunda, Metin Çelik'e destek vereceğine ilişkin söylentiler üzerine kürsüye çıkarak, 'her adaya eşit mesafedeyim' şeklinde açıklama yapma gereği hissetti.

CHP için farklı bir vizyon ortaya koyarak partinin sol kimliğini ön plana çıkarmaya çalışan Bülent Aslanhan'ın sade ve etkileyici konuşmasının salonda en yoğun alkışı ve tezahüratı alması dikkat çekti ancak bunun sandığa yansımasını beklemek zordu CHP'de.

Mustafa Şenyurt'un barış güvercinleri uçurarak şiirlerle süslediği konuşması da delege üzerinde etki yapmadı.

Aslanhan ve Şimşek'in ittifakının bozulması ve Aslanhan'la Şenyurt'un benzer delege tabanından oy alacak olması Metin Çelik'in işine yaradı ve kongrenin kazananı oldu. Çelik, geçen yıl kılpayı kaybettiği CHP İl Başkanlığı koltuğunu şimdi açık ara farkla kazandı.

Kazananlardan biri de Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey oldu. Çünkü Çelik'in en güçlü destekçisi Bozbey'di. Geçen yıl kongre salonunda Çelik için yoğun bir kulis yapan Bozbey tatilde olduğu için kongreye katılamadı ya da sonucu olumsuz etkilememek adına katılmamayı tercih etti.

Bozbey'in kendisi salonda yoktu ama varlığı her yerde hissedildi. Tüm delegeleri salonun girişindeki büyük boy panodaki fotoğrafıyla selamlayan Bozbey, bir diğer panodadan da Nilüfer'deki hizmetleri sergiledi. Delegelere Nilüfer Belediyesi'nin çalışmalarını anlatan ve içinde bir bayrağın olduğu çantaların dağıtılması da ihmal edilmedi.

Seçimi 134 oyla kaybeden Bülent Aslanhan milletvekili seçimi öncesinde Belediye Meclis üyeliğinden istifası ile yarattığı erozyona sonuçsuz kalan bu ittifak ile bir yenisini ekledi.

Bu kongrenin kaybedenleri her ne kadar Mustafa Şenyurt ve Bülent Aslanhan olsa da Gürhan Akdoğan ve Yahya Şimşek de kaybedenler arasında yer alıyor.

Nedeni de bir gün önce İl Mertkezi'ndeki ittfak pozunun aradan bir gün bile geçmeden bozulması ve işin içine başka hesapların girmesidir.

twitter.com/zaferopsar

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.