SON DAKİKA
Hava Durumu

Ben bir vatan hainiyim!

Yazının Giriş Tarihi: 14.11.2012 12:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.11.2012 12:07

Fazıl Say'ın 'vatan hainliği'ni arabesk dinlemeye kadar indirgediği sözlerini dinleyince dondum kaldım. Bir an kendimden şüphe ettim bu müziği dinlediğim için!

Arabesk müzik yapan sanatçılardan bazılarını; başta Orhan Gencebay olmak üzere severek dinler, çoğu mesajlarını da önemli bulurum. Müziğin evrenselliğine inanan biri olarak kötü yapılmadığı sürece, "seslerin ahengi" benim için değerlidir; verilen emeğe saygı duyarım her şeyden önce.

Fırsat buldukça Bursa Devlet Bölge Senfoni Orkestrası'nın Perşembe günleri Merinos AKKM'deki konserlerini de dinlemeye giderim. Her ikisini de dinleyebilecek kulağa ve zevk tercihine sahibim.

Ömer Hayyam'ın cennete ilişkin sözlerini Twitter'da paylaştığı için hakkında dava açılan Fazıl Say'ın Enver Aysever'in 'Aykırı Sorular' programında söylediklerini dinleyince aklıma, tuğla kalınlığında "Aydın Üzerine Tezler" kitaplarını yazmış olan Yalçın Küçük'ün, "Türkiye aydını başı ile yürür, ayakları ile düşünür" sözleri geldi.

Fazıl Say'a açılan bu dava ne kadar Türkiye'de uygulanan hukukun acıklı halini ortaya koyuyorsa, Say'ın bazı çıkışları da Türkiye aydınının acıklı halini gözler önüne seriyor.

Fazıl Say bir sanatçı olarak arabeske eleştiri getirebilir, bu müziği çok kaderci bulabilir, müzik yönüyle çok şey söyleyebilir elbette. Ama konuyu getirip, resmi ideologların ve şovenistlerin birçok konuda sergilediği 'vatan hainliği' klişesine getirirse orada dururum.

Ne demek; "Bu iğrenç şeyi sevmemek vatanseverlik, sevmek ise vatan hainliğidir."

Kendini dünyada kabul ettirmiş evrensel bir sanatı icra eden birinin söyleyeceği şeyler midir bunlar?

Gerçek entelektüelin kullanacağı bir ifade değildir "vatan hainliği" suçlaması. Eğer vatan hainliği arabesk dinlemeye kadar düşmüşse vay halimize.

Kaldı ki; vatan hainliği siyasal koşullara göre, muktedirlerin yönetim anlayışlarına göre de değişkenlik gösteren sorunlu bir ifade. Dünün vatan haini ilan edilenleri bugün kahraman, bugünün vatanseverleri yarın vatan haini ilan edilebilir birileri tarafından.

Fazıl Say anlaşılan sadece kendi yaptığı müziği müzikten sayıyor diğerlerini 'tu kaka' görüyor.
Ben Fazıl Say'ın icra ettiği müziği zevkle dinliyor ve Türkiye böyle bir piyaniste sahip olduğu için ülkem adına değerli buluyorum.

Entelektüel, aydın kişi ezberlerle hareket etmez, ezber bozar, tabu yıkar. "Arabeski sevmek vatan hainliğidir" demek ezber bozmak değil, saçmalamaktır.

Fazıl Say, yaptığı müziğe yakışır şekilde evrensel bir dil kullanmak yerine, şoven bir üslupla çıkış yaparak gündemde kalmayı arzuluyor.

Gündemde kalmak için daha farklı yollar var oysa bir entelektüel aydın için.

twitter.com/zaferopsar

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.