SON DAKİKA
Hava Durumu

AKP baraja takıldı, halk Erdoğan'a 'dur' dedi

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2015 04:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2015 04:06

7 Haziran Seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın otoriter 'Türk usülü başkanlık' sistemi için meydanlara inerek oy istediği, muhalefete 'bunlara dersini verin' dediği bir seçimdi.

Kuvvetler ayrılığının etkisiz hale getirildiği bir gidişat nedeniyle tarihi öneme sahip olduğu için seçim köprüden önce son çıkış olarak da tanımlanıyordu.

Her şeyden önce bu seçimin asıl kaybedeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.

Askeri vesayeti gerileten Türkiye, Erdoğan'ın otoriter gidişine demokratik yollarla 'dur' dedi. Bu da HDP'nin yüzde 10 barajını önemli bir oranla geçmesiyle mümkün oldu. Seçmen, HDP'yi barajı aştırarak Erdoğan'a ve AKP'ye önemli bir mesaj verdi. Bu da Türkiyelileşme hedefindeki HDP'nin mesajlarının seçmen tarafından benimsendiğini gösteriyor.

Seçimin kilit partisi HDP, AKP'den kopan Kürtler ve önemli kısmı da CHP'li sol seçmenlerin oylarıyla 80 milletvekili çıkardı. Bu, bir bölgeye sıkışıp kalan bir parti için çok önemli bir başarı. MHP ile aynı sayıda milletvekili çıkaran HDP Meclis'te ciddi bir muhalefet partisi olmaya aday.

Seçimin ikinci kaybedeni ise Tayyip Erdoğan'ın isim vermeden 'gönlümde bir parti var' dediği AKP oldu. 2002'de yüzde 34 oyla Meclis'in 3'te 2'sini kazanan AKP yüzde 40.8 oyla tek başına iktidarı kaybetti.

Peki bu nasıl oldu? Nasıl olacak; 12 Eylül darbecilerinin 2.5 partili Meclis hesabıyla getirdiği ancak aradan geçen 32 yılda hiçbir iktidarın değiştirmeye yanaşmadığı yüzde 10 barajıyla oldu.

Darbe karşıtı(!) Erdoğan ve AKP'liler arkasına sığındıkları darbe ürünü barajın altında kalsın diye uğraştığı HDP aslında Erdoğan ve AKP'yi yüzde 10 barajında boğdu...

Hasılı kelam adaletsiz ve vicdana sığmayan ince hesaplar gün geliyor ondan medet umanları hayal kırıklığına uğratıyor. AKP, HDP'nin baraj altında kalacağını hesaplayarak bedavadan elde etmeye çalıştığı 50 dolayında milletvekilinden oldu. Oysa seçim barajı makul seviyelere çekilseydi kuvvetle muhtemel HDP yüzde 13,1 oy almayacak AKP de tek başına hükümet kurabilecek sayıya ulaşabilecekti.

Gördüğünüz gibi adaletsizlik ve başkasının hakkını gaspetmek kimseye yaramıyor, gün geliyor bundan medet umanları vuruyor.

Belki bundan sonra iktidar olacak parti yüzde 10 barajını makul seviyelere indirir.

2011 Seçimleri'ne göre oyu bir miktar gerileyen CHP, bu seçimlerde istediği sonucu alamasa da demokrasiye önemli bir katkı yaptı. CHP'den önemli miktar bir oy Erdoğan'ın otoriter gidişatını durdurmak için HDP'ye gitti.

Stratejik olarak verilen bu oylar nedeniyle CHP lideri ve kurmayları kampanya boyunca HDP aleyhine söz söylemediler. CHP tabanında bir kesimin HDP'ye olan tepkisine rağmen oyları konsolide etmek için bir tavır içine girmediler. Kılıçdaroğlu ve kurmaylarını bu yönüyle kutlamak gerekiyor.

Seçimin diğer başarılı partisi MHP'de muhtemelen HDP'nin aldığı oy ve çıkardığı milletvekili sayısı, "Nasıl oldu da bu kadar oldu?" soruları soruluyor olmalı.

BURSA'DAKİ SEÇİM TABLOSU

18 milletvekili çıkaran Bursa'da tablo bu seçimde değişti. 12 Haziran 2011 Seçimleri'nde 871 bin 381 oyla 11 milletvekili çıkaran AKP'nin bu seçimlerde oyu 782 bin 280'e düştü 2 milletvekili kaybetti.

2011'de 237 bin 144 oy alan MHP bu seçimde oyunu 312 bin 32'e çıkardı milletvekili sayısı da 2'den 3'e yükseldi.

CHP 2011 Seçimleri'nde 411 bin 318 oyla 5 milletvekili çıkarırken bu seçimde 493 bin 994 oy almasına karşın vekil sayısını artıramadı. CHP Meclis'e yine 5 vekil gönderiyor.

Bursa'da seçimin sürprizini HDP yaptı. 2011'de Mehmet Deniz Büyük Bağımsız aday olduğu Bursa'da 24 bin 915 oy alırken Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş'a 64 bin 500 oy çıktı.

Bu seçimde yüzde 10 barajını aşan HDP Bursa'da oy sayısını 102 bin 799'a çıkarırken Asiye Kolçak'ı Meclis'e gönderdi.

twitter.com/zaferopsar

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.