SON DAKİKA
Hava Durumu

Sen ona ucube dedin, ben de buna derim!

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2012 01:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2012 01:16

Hadi bakalım, ucubelerden ucube beğenin şimdi... Hangisi daha ucube, Kars'taki mi, Bursa'daki mi?

Önce, Kars'taki "Başbakan'ın Ucubesi"ni bizzat yerinde görmüş biri olarak söylüyorum ki, Bursa'da yapılan ve "Karagöz ile Hacivat anısına" olduğu iddia edilen "Yüzen Taşlar Heykeli"nin birbiri ile karıştırılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Hele ki, Başbakan Erdoğan'a kızıp da, AKP'li BŞ Belediyesi yaptırdı diye "bu da ucube olmuş" demek ve iki çalışmayı kıyaslamak hiç etik değil.

Bunu sadece ben değil, Kars'taki "İnsanlık Anıtı"nın dünyaca ünlü heykeltıraşı Mehmet Aksoy da, Altıparmak'ın girişine konulan yüzen taşlardan oluşan heykelin etkileyici bir sanat çalışması olduğunu söylüyor ve "Bence başarılı bir çalışma olmuş heykel fotoğraf değildir" diyor.

İşte sanatçı hassassiyeti.

Kendi eserine ucube diyen zihniyetin yaptırdığı çalışmayı pekala kötüleyebilirdi. Fakat o, yaşanan tartışmaların heykele bakış açısının yanlışlığından kaynaklandığını söylüyor ve "Buradaki de soyut bir çalışma ve iki taş kütle gayet başarılı bir şekilde gölge oyununun iki karakteri olarak hareketli hale getirilmiş. Hareketlerine de anlam katılmış. Bence başarılı bir soyut çalıma olmuş" diyerek, malum kesime önemli bir ders veriyor.

Hadi diyelim Mehmet Aksoy gibi düşünemiyoruz ve ilk bakışta çok sıradan gibi görünen çalışmanın etkisini algılayamıyoruz. Ama devinime geçtiğinde insanın zihnini zorlayan bir mühendislik harikasıyla karşı karşıya olduğumuz gerçeğini göz ardı etmek için insanın art niyetli olması lazım.

Ve elbette sanattan az bir şey anlıyor olmakta da fayda var!

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Genel Başkanı Adnan ağabey (Önürmen), Bursa'yı çok seven ve kente gelebilecek olası zararlarda anında tepki verebilen özel bir insan. Özellikle de doğa ve çevreyle ilgili yaptığı eylemleri ve çalışmaları takdire şayan!

'Yüzen Taşlar Heykeli'ne de gereğinden fazla tepki verdiğini düşünüyorum.

Bu abartılı çıkışının da kötü niyetli olmasından ziyade sanat anlayışıyla ilgili eksikliğinden kaynaklandığı kansındayım.

Yüzen Taşlar Heykeli bence de başarılı bir çalışma, hele ucube hiç değil.

Nasıl ki, Başbakan Erdoğan'ın "İnsanlık Anıtı" için söylediklerine karşı çıkmış, tepki koymuşsam, yüzen Taşlar Heykeli için de aynı şeyleri söylüyorum.

Evet Kars'taki anıt etkileyici değildi ama ucube demek bir başbakanın diline yakışmamıştı.
zaten ondan sonra olanları da ibretle izlemiş, utanmıştık!

Ancak, Bursa'da yapılan çalışma ise bir hayli etkileyici. Hele ki çevre düzenlemesi tamamlandığında etkisi daha da artacak ve kentimizin müstesna yerlerinden biri olacaktır.

Yalnız...

Heykel'in, "Karagöz ile Hacivat"ın anısına diye lanse edilmesi konusunda kafam karışık. Çünkü Bursa ile özdeşleşmiş efsane iki karakterle heykelin ilintisini pek kuramadım. Sadece, heykel üzerine işlenmiş iki göz motifi var ama ne Karagöz'ü, ne de Hacivat'ı betimlemeye yetmemiş gibi.

Keşke bu şekilde duyuru yapılmasaydı da, yüzen taşlar heykeli olarak kalsaymış tanımlama. Ya da taşlar üzerine Karagöz ve Hacivat'ı ifade edecek, daha somut simgesel özellikler eklenebilseymiş eğer, işte o zaman "budur" diyebilirmişiz...

Onun dışında, tamamen soyut olan, komplike ve hayal gücünü zorlayan, hayranlık uyandıran, sanat ile fiziğin mühendislikle birleştiği özel bir çalışma var ortada.

Bu sanat eserine harcanan para, yeri ve adı tartışılabilir. Fakat sonuçta ortaya çıkmış bir sanat eseri var ve heykeltıraş Christian Tobin'in, dünyada benzeri olmayan özgün çalışması Bursa'da sergileniyor. Bu bile önemli bir ayrıcalık. Klasik ve modern heykellerin çokluğunun gelişmişliğin belirtisi olduğunu anımsatmama bilmem gerek var mı?

Sanatla ilgilenen biri olarak, Bursa BŞ Belediyesi'nden hem klasik, hem de modern heykellerin kentteki sayısını arttırmasını bekliyorum.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "İnsanlık Anıtı" için düştüğü "ucube" gafletine düşüp heykeltıraş Christian Tobin'e saygısızlık etmemek gerek.

Başbakan heykelden ve sanattan anlamıyor olabilir.

Kaldı ki anlamak zorunda da değil.

Belki emeğe saygı gösterebilirdi.

Nitekim Sn Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu meziyetlere haiz olmadığını da artık herkes biliyor.

Ama bizler, eli kalem tutan insanlar olarak daha dikkatli olmak zorundayız.

"Ucube"ye kızıp, "Yüzen Taşları" yakmamalıyız...

Çünkü sanatın rövanşı olmaz! 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.